Breng je huis in balans met een Feng Shui-inrichting
Een huis waarin jij je lekker in je vel voelt. In een woonomgeving vol goede energie, harmonie en rust. Dat willen we toch allemaal? Wij geven je tips en inspiratie voor een Feng Shui-inrichting.
Wat is Feng Shui?
Feng Shui betekent letterlijk ‘wind en water’. Het is een eeuwenoude wijsheid uit China die tot op de dag van vandaag wordt toegepast. De westerse wereld is inmiddels ook om. En dat is niet gek, want een Feng Shui-inrichting zorgt voor harmonie en rust in de tent.
Het uitgangspunt van Feng Shui is het creëren van ruimtes die goed voelen. Alles draait om de positieve Chi (energie) in huis. Negatieve invloeden worden omgezet naar positieve door middel van de onderstaande principes.
De Feng Shui-principes
- Principe 1: Chi
Chi staat voor de dynamische energiestroom die door de woning moet lopen. Bedenk je bij het inrichten dus goed of de energie vrij door het huis stroomt. Creëer open ruimtes, ruim de hal op en fix krakende deuren.
- Principe 2: Yin en Yang
Deze tegengestelde krachten moeten in evenwicht zijn. Hoe is de verhouding tussen rustige energie (yin) en actieve energie (yang) in huis? Als deze twee uit balans zijn, heb je ofwel een ruimte die lusteloos maakt of een ruimte waarin je niet tot rust komt. Rustige energie haal je bijvoorbeeld uit zitmeubels en zachte vloerkleden, terwijl actieve energie van televisies en felle kleuren. Plaats dus niet alleen elementen uit één categorie in een ruimte, dat veroorzaakt disbalans. Vraag je ook per ruimte af: welke kracht zou overheersend moeten zijn? Zo mag in de keuken yang overheersen en in de slaapkamer yin.
- Principe 3: De vijf elementen
De elementen water, vuur, aarde, metaal en hout zijn belangrijk bij een Feng Shui-inrichting. Gebruik deze in een evenwichtige hoeveelheid in huis.
Een belangrijk principe is dat ‘de natuur in harmonie moet zijn met de mens’.
In 5 stappen een Feng Shui-inrichting
Zie jij het wel zitten om je huis in te richten volgens de gouden Feng Shui-regels? Met deze vijf inspirerende tips krijg je dat voor elkaar.
1. Positioneer de dominante items in huis
Binnen Feng Shui is jouw positie in huis belangrijk. Denk na over de plek van de meubels die jouw primaire basisbehoeften dienen, zoals het bed (representeert jou), het bureau (representeert je carrière) en de keuken (representeert je welvaart). Positioneer deze zo dat je bij gebruik de deur kunt zien en er niet met je rug naartoe staat of ligt. Dit zorgt voor goede energie.
2. Verticale details
Verticale details in huis zouden groei bevorderen. Zet bijvoorbeeld een houten ladder tegen de muur, stal je boeken uit in de kast of zet een hoge plant in de hoek. Deze details maken de ruimte optisch groter.
3. Houd de boel opgeruimd
Rommel in huis zorgt voor een onrustig gevoel. Maak er daarom een gewoonte van om de spullen die je dagelijks gebruikt netjes op te ruimen. Ook belangrijk: zorg ervoor dat de plekken waar je loopt schoon zijn en dat je onderweg niet wordt gehinderd door schoenen, een onhandig geplaatste tafel of een kast.
LEES OOK
De kunst van het opruimen
4. Zorg voor een combinatie van metaal, water, hout, aarde en vuur
Feng Shui gaat uit van het gebruik van de elementen metaal, water, hout, aarde en vuur. Gebruik deze in een evenwichtige hoeveelheid in huis. Zorg voor een frisse wind in huis door het raam open te zetten, laat het zonlicht binnen door de gordijnen open te gooien en geef warmte aan het huis met een mooie bos bloemen en knusse kaarsen. Maak het geheel af met planten.
5. Ronde vormen
Scherpe hoeken en lijnen kunnen volgens de Feng Shui-leer een negatieve energie geven. Ronde vormen daarentegen, stralen rust en rijkdom uit. Kies bijvoorbeeld voor een ronde tafel of ronde bank.
Welke kleuren passen bij Feng Shui?
Ook kleuren kunnen de Chi in huis sterk beïnvloeden. Bij Feng Shui-kleuren wordt altijd gekeken naar de emotie en de energie die de kleur opwekt.
- Blauw heeft een rustgevende werking en past goed in de slaapkamer
- Groen werkt verfrissend en floreert in de badkamer
- Bruin staat voor voedende energie en werkt onder andere goed in de woonkamer
Ook bij kleuren wordt het Yin en Yang-principe toegepast. Over het algemeen zijn Yin-kleuren licht en koel. Ze werken ontspannend en zijn daarom geschikt voor in slaapkamers, badkamers en woonkamers. Yang-kleuren zijn fel en stimulerend. Deze worden eerder in keukens, speelkamers en werkkamers gebruikt.
LEES OOK
Suikerzoete trend: net-niet-abstracte schilderkunst
Een Feng Shui-woonkamer
Je kunt deze interieurstijl natuurlijk ook doorvoeren in losse kamers, in plaats van het hele huis. Een Feng Shui-woonkamer ligt het liefst in het voorste gedeelte van het huis. Hij is netjes en ontspannend: kabels zijn weggewerkt en afstandsbedieningen opgeruimd. De bank mag met de rug tegen de muur, zodat je goed overzicht hebt. Let ook op voldoende circulatieruimte, zodat de Chi vrij kan doorstromen.
Een Feng Shui-slaapkamer
Een nette, rustige ruimte is essentieel voor een goede nachtrust, volgens de Feng Shui-leer. Wees dus kritisch over wat je in de slaapkamer plaatst. Grote schilderijen, accessoires en elektra zijn niet nodig. Wil je toch een televisie op de slaapkamer? Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hem ‘s nachts kunt verschuilen achter een gordijn of in een kast. En hoewel planten belangrijk zijn volgens de Feng Shui-inrichting, mag je ze in de slaapkamer achterwege laten. Planten geven energie en dat is niet nodig tijdens het slapen. Lees meer over hoe de slaapkamerindeling voor een betere nachtrust kan zorgen.
Een Feng Shui-keuken
In de keuken zorg je, volgens de principes, het liefst dat onnodige spullen makkelijk opgeborgen kunnen worden. Vergeet ook het eetgedeelte niet. Samen aan tafel eten zorgt voor een fijne levensenergie in huis. Zet een uitnodigende schaal met vers fruit op tafel. Dit straalt rijkdom uit. Versterk dit effect met een spiegel naast de tafel.
Deze producten raden we aan
Bron: beeld 1: vtwonen 05-2020 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen | . Beeld 2: vtwonen 10-2020 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma