Blijf in beweging: makkelijke sportoefeningen met meubels

beeld vtwonen Beeld

Nu de sportscholen dicht zijn en je ’s avonds ook geen rondje meer kunt hardlopen, ben je aangewezen op huis. Lijkt thuis sporten een hele uitdaging? Kijk eens om je heen, want overal in huis zijn sportmogelijkheden. Met deze makkelijke sportoefeningen met meubels wordt dat appeltje eitje! 

Lees verder onder de advertentie

Stoel

Een groot deel van Nederland werkt thuis en zit dan vaak de hele dag stil. Gelukkig zijn er makkelijke sportoefeningen met meubels om in shape te blijven. Meubel nummer één om erbij te pakken: een stoel.

Alleen al een paar keer opstaan en weer gaan zitten op een stoel kan ervoor zorgen dat je spieren flink aangepakt worden. Zorg er tijdens deze oefening voor dat je niet weer helemaal op de stoel gaat zitten, maar er nét boven blijft hangen. Zo blijft de spanning op je been- en bilspieren en doe je als het ware squats boven je stoel. Hello verzuring!

Ook je buikspieren kun je makkelijk trainen vanuit je niet-zo-luie stoel. Zorg ervoor dat je op het puntje van de stoel gaat zitten en breng één voor één je knieën omhoog. Breng op datzelfde moment je elleboog naar je tegenovergestelde knie en span je buikspieren aan.

Lees verder onder de advertentie

Heeft je stoel armleuningen? Dan kun je ook je armspieren trainen. Ga gewoon zitten en druk jezelf met je armen omhoog uit je stoel. Probeer de spanning op je spieren te houden en je armen niet ‘op slot’ te zetten. Hou jezelf op het hoogste punt een seconde vast en laat jezelf weer zakken.

Push-ups oefenen? Dan kan een stoel je daar een heel eind mee op weg helpen. Je kunt met de stoel namelijk een verhoogde push-up doen. Zet je handen op de stoel en houd je rug recht tijdens de push-up. Je zult zien dat dit makkelijker gaat dan een push-up op de grond. Goede manier om te oefenen dus.

Zetel

’s Avonds op de zetel chillen is geen excuus meer, want deze sportoefeningen kun je doen vanaf een van je favoriete plekken in huis. Natuurlijk kun je de oefeningen die je op de stoel doet, ook op de zetel doen.

Lees verder onder de advertentie

Vooral je buikspieren kun je goed trainen op de zetel. Ga half liggen en grijp met je handen de rugsteun van de zetel vast. Zorg dat je onderrug op de rand van de zetel ligt. Breng je benen nu naar boven en weer naar beneden. Laat de spanning over je buikspieren niet los. Is het te zwaar? Schuif je onderrug dan net iets verder terug op de zetel of houd je benen gestrekt.

Blijf in deze houding en maak een fietsende beweging met je benen. Als het goed is, voel je ook bij deze oefening na een tijdje je buikspieren branden.

Op zoek naar een nieuwe zetel? Bekijk de vtwonen collectie zetels.

Lees verder onder de advertentie
Stoel Hauteville met kuipje van beton (debetonfabriek.nl). Salontafel van gepatineerd ijzer (paullelieveld.com). Op tafel: grijze trommel van keramiek, Ivy (housedoctor.com). Zwarte vaas (loods5.nl). Klein vaasje bobbles (housedoctor.com). Sofa is eigen ontwerp; het onderstel is gemaakt van mdf, afgewerkt met beton-ciré. Erbovenop een daybedkussen – zie uitleg hiernaast. Overige kussens: grijs (loods5.nl), roze en zwart (aaimadewithlove.com). Grote lamp is vintage, gekocht bij Dolores Del Dia in Amsterdam, de kap is gemaakt door René Houben (renehouben.com). Lijst op de grond is van massief eiken 50×70 cm (papercollective.com). Op het aanrecht: vaas (loods5.nl). Fles met ronde dop Muses Talia (fermliving.com). Bord (couleurlocale.eu). Keukendoek (housedoctor.com). Zeeppompje van Skins Cosmetics (skins.nl). Beeld

Tafeltje of krukje

Je kunt een lage tafel, trap of kruk ook goed gebruiken om sportoefeningen mee te doen. Je kunt ze namelijk gebruiken als een soort step. Door erop en eraf te stappen, imiteer je traplopen en dat is goed voor de been- én bilspieren. Zet het tafeltje of krukje voor de televisie, serietje aan en steppen maar. Draai je armen in cirkels om ook die spiergroep te tackelen én extra calorieën te verbranden.

Huishouden doen

Lijken sportoefeningen met meubels je helemaal niks? Dan kan het nóg makkelijker. Met huishoudelijke taken verbrand je namelijk ook calorieën. Een grote ronde stofzuigen kan je hartslag een paar slagen sneller doen slaan. En wie zegt dat elke dag stofzuigen een probleem is? Het tegenovergestelde zelfs. Of wat dacht je van een intense schoonmaaksessie in de badkamer of keuken of het uitkloppen van dat zware dekbed? Zo is je huis schoon én blijft je in beweging: beter kan niet toch?

Lees verder onder de advertentie

Shop sportspullen…

Bron: foto 1: vtwonen Home Guide 2015 || foto 2: vtwonen 1-2020 | styling Marlies Does | fotografie Peggy Janssen