Bestek-etiquette voor een geslaagd diner

beeld vtwonen Beeld

Ork, ork, ork, soep eet je dus níet met een… precies. We weten allemaal dat smakken niet beleefd is en dat je je toiletbezoek bewaart voor de tijd tussen de verschillende gangen. Maar hoe leg je al die rijen bestek ook alweer neer? Geen paniek, wij spijkeren je snel even bij over de juiste bestek-etiquette.

Lees verder onder de advertentie

Als ’t bestek maar goed ligt

Of het nu een chic diner, een casual etentje of dat all-in kerstdiner is: het is belangrijk dat je bestek goed ligt. Nu weten we allemaal wel waar je je vork, mes en lepel laat, maar als er dan een rij bestek bij komt kan het nog weleens moeilijker worden.

Bestek-etiquette in een notendop

Naast dat je de tafel zo feestelijk en gezellig mogelijk dekt, is bestek een groot onderdeel van het dekken. Als je meerdere gangen serveert met verschillende soorten gerechten (vis, vlees, rijst), pas je daar je bestek op aan.

De basisregels voor het neerleggen van bestek:

  • Vorken liggen links van het bord, messen rechts (met de snijkant richting het bord). Soeplepels liggen rechts naast het bord, dessert- en fruitbestek (vaak lepels, maar kan ook een klein vorkje zijn) liggen boven het bord.
  • Je eet van buiten naar binnen. Leg dus het bestek dat je als eerste wilt gebruiken aan de buitenrand werk naar binnen toe.
Lees verder onder de advertentie

Vlees of vis?

Je gebruikt een ander soort mes voor het snijden van vlees dan voor groenten en vis. Zit er in de eerste gang vis, zorg dan dat er een vismes aan de buitenkant ligt. Is de eerste gang soep, dan hoort er een lepel aan de buitenkant. Het is niet erg dat er aan de andere kant van het bord dan niets ligt (dat de rechter bestekrij uitgebreider is dan de linker).

Rijst

Bevat een gerecht rijst, dan is het niet de bedoeling dat je dit met mes en vork eet, maar met lepel en vork. Met de vork help je de rijst op de lepel, waarmee je de hap naar je mond brengt. Dat veel Nederlanders dit niet weten, komt omdat we vooral zijn opgegroeid met vlees, groenten en aardappelen. Inmiddels zijn we veel verder dan dit, maar is onze manier van tafeldekken wat achtergebleven. Serveer je een rijstgerecht, zorg dus dat er een lepel en een vork aanwezig zijn aan beide kanten van het bord.

Zo, nu ben je klaar voor je eerstvolgende etentje! Of je het nu zelf organiseert of dat je te gast bent. Veel dek- en eetplezier!

Lees verder onder de advertentie

Tafel dekken begint hier…

Bron: vtwonen 2020-12 fotografie Jeroen van der Spek; styling Danielle Verheul