Balansventilatie

Goede ventilatie in huis is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In sommige huizen is natuurlijke ventilatie voldoende, maar in een goed geïsoleerd huis is vaak mechanische ventilatie nodig. En dan het liefst balansventilatie.

balansventilatie

Ventileren

Ventilatie zorgt voor toevoer van schone lucht en afvoer van vervuilde lucht. Dat is noodzakelijk, want je wilt natuurlijk wel gezonde lucht hebben in huis. Je zult misschien denken dat de lucht van buiten niet gezond is vanwege uitlaatgassen, maar dit is altijd beter dan de lucht die binnen is. De lucht in huis kan vervuild raken door vocht, koken en bijvoorbeeld binnen roken. Als deze niet goed wordt ververst kun je problemen krijgen met vocht en schimmel, dat wil je natuurlijk niet!

In sommige huizen is natuurlijke ventilatie al voldoende. Daarbij wordt de lucht af- en aangevoerd door roosters en klepraampjes. In goed geïsoleerde huizen is dit vaak niet voldoende en is mechanische ventilatie nodig. Ventilatie wordt nogal eens verward met luchten. Dat is echter iets heel anders. Ventilatie gebeurt continu, dag en nacht. Bij luchten zet je tijdelijk de ramen open om vuile lucht af te voeren, bijvoorbeeld na een feestje.

Wat is het?

Balansventilatie zorgt voor een continue toevoer van frisse buitenlucht en afvoer van vervuilde lucht. Wat het zo bijzonder maakt is dat balansventilatie ervoor zorgt dat er evenveel lucht je huis verlaat als dat erin komt. Op die manier houdt het rekening met je natuurlijke behoefte aan frisse, gezonde lucht. Het is een vorm van mechanische ventilatie die de aanvoer van lucht regelt met behulp van ventilatoren. Bijkomend voordeel: balansventilatie is energiezuinig!

Balansventilatie WTW

Balasventilatie is energiezuinig omdat het een warmteterugwinfunctie heeft (de zogenaamde ‘WTW’). Dit zorgt ervoor dat de warmte wordt “hergebruikt”. De verse buitenlucht wordt dan verwarmd met de lucht die naar buiten gaat, zonder dat de lucht vermengd wordt. Zo wordt er dus geventileerd, maar gaat er nauwelijks warmte verloren. Het rendement ligt meestal rond de 95%, zelfs bij lage buitentemperaturen. Dat is dus veel zuiniger dan natuurlijke ventilatie, waarbij veel warmte verloren gaat. Met balansventilatie kun je dus flink energie besparen!

Voordelen

Balansventilatie heeft dus veel voordelen. Zorg wel dat je huis ook goed is geïsoleerd om van alle voordelen te kunnen profiteren.

  • Bespaard stookkosten
  • Vermindert CO2 uitstoot
  • Is gezond
  • Zorgt voor een comfortabel binnenklimaat

Balansventilatie nadelen

Natuurlijk heeft balansventilatie ook een aantal nadelen. Echter wegen de voordelen daar zeker tegenop. Het is een flinke investering, maar je kunt er uiteindelijk ook weer veel geld mee besparen.

  • Het inregelen luistert zeer nauw en kan fout gaan, kies daarom voor een gecertificeerd installateur
  • Het heeft alleen nut bij goed geïsoleerde woningen
  • De prijs is voor sommige mensen een obstakel
  • De filters moeten regelmatig schoongemaakt worden
nog meer: Wooninspiratie