Acaciahout: wat is het, wat zijn de voordelen en hoe behandel je het?
Van alle houtsoorten is acaciahout een van de meest sfeervolle. Met de prachtige warme kleur, robuuste uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid is dit tropische hardhout een geweldige aanvulling op veel interieurs. Dit moet je weten over acaciahout.
Wat is acaciahout?
Acaciahout is, je raadt het misschien al, hout van de acaciaboom. Het is een tropische hardhoutsoort en gaat lang mee, tot wel 25 jaar. Perfect dus als sleutelstukken van het interieur. Het hout is sterk, zwaar en heeft een robuuste uitstraling. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor tafels, dressoirs en (tv-)kasten met een stoere look. Acaciahout staat bekend om zijn fijne nerf en unieke ‘vlammenpatroon’ in verschillende tinten. De kleuren kunnen variëren van heel lichtbruin tot bijna zwart in hetzelfde stuk hout, maar altijd met een warme gloed. Door die veelzijdigheid is het geweldig te combineren met bijvoorbeeld zwart metaal of juist met andere houtsoorten. Met tijdloze acaciahouten meubels als basis van het interieur kun je altijd nieuwe stukken toevoegen zonder bang te zijn dat het niet matcht.
Het verschil tussen acaciahout en mangohout
Acaciahout en mangohout worden vaak in één adem genoemd. Mangohout heeft namelijk een vergelijkbare robuuste uitstraling. De twee houtsoorten zijn mede daarom goed te combineren. Toch zijn er wel degelijk verschillen die belangrijk zijn bij het maken van een keuze. Beide houtsoorten bevatten verschillende kleuren, maar acaciahout heeft een meer donkerbruine tint ten opzichte van mangohout met z’n rode gloed. Daarnaast heeft acaciahout een subtiel, recht nerfpatroon waar mangohout meestal een meer open patroon met kronkels heeft. En hoewel beide houtsoorten geschikt zijn om meubels van te maken die een leven lang meegaan, is acaciahout de beste keuze als je gaat voor stevigheid en kwaliteit. Dat zie je terug in de luxe uitstraling, maar ook in de prijs. Acaciahout is namelijk duurder dan mangohout.
Onderhoud
Goed nieuws: meubels van acaciahout zijn supermakkelijk schoon te maken. Het afnemen van het tafelblad kan gewoon met een lichtvochtige doek. Bij hete of natte voorwerpen is het gebruik van onderzetters wel een aanrader. Dit hout neemt namelijk makkelijk vocht op, waardoor er vlekken en verkleuringen kunnen ontstaan. Toch nattigheid op het tafelblad? Ruim dit dan op met keukenpapier, dat werkt het snelst. Voor extra bescherming is het slim om het acaciahout te lakken. Afhankelijk van de mate waarin het meubel wordt gebruikt en aan zonlicht wordt blootgesteld moet je dit vaker doen. Om een acaciahouten tafel mooi te houden en goed te beschermen is zo’n 1 à 2 keer per jaar behandelen aan te raden. Zo behoud je de warme, levendige kleur en gaat het hout niet glanzen. De behandeling is eenvoudig:
- Schuur het hout licht op met een stukje schuurpapier. Let op dat je met de richting van de nerven mee schuurt.
- Maak het oppervlak stofvrij met een stofdoek.
- Verdun ammonia met water en ontvet daarmee het hout. Neem nogmaals af met een schone doek om de resten ammonia te verwijderen.
- Breng de kleurloze lak of meubelolie met een kwast aan op het hout. Let op dat je ook hierbij met de richting van de nerven meegaat.
“Meubels van acaciahout (zoals de bank voor het bed) zijn makkelijk schoon te maken”
Acaciahout beitsen
Hoewel acaciahout bekend staat om haar prachtige kleurenspel, kun je ervoor kiezen om het hout te beitsen zodat het beter bij het interieur past. Met lichte of donkere beits behoud je de houtstructuur en maak je de tint lichter of donkerder op een natuurlijke manier. Dit werkt het beste wanneer het hout nog onbehandeld is. Beitsen doe je zelf, op dezelfde manier als het aanbrengen van lak. Nog niet tevreden met de kleur van het hout? Dan breng je gewoon een tweede of zelfs derde laag aan. Laat de vorige laag ten minste 24 uur drogen en maak het oppervlak opnieuw stofvrij voordat je de volgende laag beits aanbrengt. Goed om te weten: beits kleurt het hout, maar biedt geen extra bescherming. Breng na het beitsen dus alsnog een laklaag aan zodat het meubel extra lang mooi blijft.
De voor- en nadelen op een rij
Het kiezen van een houtsoort voor het interieur kan een behoorlijke opgave zijn. Om je te helpen vind je de voor- en nadelen van acaciahout hieronder op een rij.
Voordelen
- Een duurzame houtsoort die erg lang meegaat
- Massief en sterk hout van hoge kwaliteit
- Een prachtige kleurensamenstelling
- Elke plank heeft een uniek, natuurlijk nerfpatroon
- Makkelijk te combineren met andere meubels, materialen en kleuren
- Eenvoudig schoon te maken, mits goed behandeld.
Nadelen
- Er zijn niet altijd lange planken beschikbaar, dus meubels bevatten vaak aan elkaar gelijmde stukken hout
- Moet regelmatig behandeld worden
- Kan verkleuren als je het niet (op tijd) behandelt
- Relatief duur vergeleken met andere houtsoorten.
Of je nu kiest voor acaciahout of een andere houtsoort (of allebei), het geeft meteen extra sfeer in huis. Ontdek de invloed van hout op het interieur en get in the mood for wood.
Moois van hout…
Bron: beeld 1: vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Sanne van der Beek en Meike Linthorst | beeld 2: vtwonen 05-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek