9 bijzondere plekken in Nederland waar je geweest moet zijn

null Beeld

Hoewel de hagelwitte zandstranden en helderblauwe zeeën om van te watertanden zijn, heeft Nederland ook veel moois te bieden. Van een spiegelhuis tot een SRV-wagen: dit zijn 9 bijzondere plekken in Nederland waar je geweest moest zijn.

Lees verder onder de advertentie

Hiken voor je huisje

Jij, een flinke rugzak met daarin alles wat je nodig hebt, stevige schoenen en een wandeling naar een bijzonder huis middenin de natuur. Bij Cabiner begint elke overnachting met dit avontuur. Hier kom je echt even los van het dagelijkse leven, want je overnacht in een off-grid cabin. De cabin is helemaal zelfvoorzienend. Na een periode wordt het verblijf weer opgeruimd, zonder een spoor achter te laten in de bossen. Overnachten in het groen? Je hoeft alleen nog maar te kiezen tussen Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Nationaal Park Drentsche Aa, Basecamp Noord Veluwe en Nationaal Park Dwingelderveld en Ruinen. Ook leuk: het is voor de geoefende wandelaars ook mogelijk om van cabin naar cabin te wandelen.

null Beeld
null Beeld

Sterrenstof

Niks geen gordijnen dicht, maar slapen met uitzicht op de sterrenhemel. Ver weg van de drukte en het licht van de stad doet de natuur altijd een beetje meer haar best. Het is toegestaan om uiteindelijk in slaap te vallen, maar niet zonder eerst met ingehouden adem naar de hemel te kijken. De tiny studio’s van Jot en Fest zijn een feest om in te logeren. In Jot is het interieur licht met zachte vormen, terwijl Fest juist heel Scandinavisch aandoet. Hanzestad Doesburg ligt om de hoek voor als je wat vertier zoekt, maar per pont de oversteek maken om Nationaal Park Veluwezoom te ontdekken is ook een uitstekend plan.

Op je eigen eiland

Weg van de wereld en dat gewoon in de buurt van Utrecht? Het is makkelijker dan je denkt. Eilandseind is je eigen eiland in de beschermde, Hollandse natuur. Zoals ze zelf zeggen is het op een koprol afstand van Utrecht, maar het voelt als je eigen plek op het einde van de wereld. Oversteken doe je per boot. Denk nu maar niet dat je met houtjes vuur moet maken, want de cabin is van zo’n beetje alles voorzien: comfortabele bedden, een volledig uitgeruste keuken én een lekkere douche. Al is het ook heerlijk om ’s ochtends vanaf de steiger een duik in het frisse water te nemen. Wie heeft er een onbewoond eiland over de grens nodig, als je kunt logeren op Eilandseind?

LEES OOK
Off the grid: overnachten weg van de massa

null Beeld
null Beeld

Van bosbad tot bosbios

Op buitenplaats De Hoorneboeg aan de rand van de Hilversumse hei is iets bijzonders gaande. Het is een plek waar je tot rust komt, een plek waar je op retreat gaat, maar ook een plek waar je op een mooie zomeravond geniet van de Bosbios. De Hoorneboeg is het thuis van de grootste cidermakerij in Nederland, maar ook de plek om workshops of retreats te volgen. Deze uitzonderlijk mooie buitenplaats is bedoeld om te genieten van de natuur én om tijd te maken voor jezelf. Zodra je aankomt, lijkt de drukke wereld meteen een stuk verder weg. Het is de moeite waard om eens aan te schuiven bij de Bosbios, een bosbad te nemen of door de agenda te bladeren voor een retreat.

Slapen in de SRV-wagen

Op een vaste dag in de week kwam de SRV-wagen vroeger de straat in rijden. Uit elk huis kwam wel een buurman of buurvrouw met statiegeldflessen, zelfs toen de boodschappen allang uit de supermarkt kwamen. Was het om het praatje met de SRV-man, het uitwisselen van de buurtroddels of toch dat lokale aanbod? We durven het niet te zeggen, maar het maakt dit verblijf op de camping van Bij Ons In Groesbeek wel extra nostalgisch. Je logeert in een oude SRV-wagen, waar je zelfs nog achter het stuur plaats kunt nemen. Al is dat natuurlijk wel alleen voor de vorm. Maar als je ’s ochtends met een kop koffie op de trap van je eigen SRV-wagen zit, dan hoor je bijna het geroezemoes van vroeger in de straat weer even.

null Beeld
beeld vtwonen Beeld

Wijnbad in Valkenburg

Limburg is een van onze lievelingsplekken. Het voelt bijna on-Nederlands aan, zo mooi is het er. Tel daar die bourgondische inborst bij op en je hebt een fijne bestemming te pakken. Als je daar dan toch bent, neem dan een wijnbad. Een wat? Jazeker, een wijnbad. Bij Thermae 2000 is het nu mogelijk om te poedelen in de pulp van wijn. Op een afgesloten uitzichtpunt staat het borrelende bad voor je klaar. De pulp die ze gebruiken voor de zogenaamde Vino Therapy komt van het prijswinnende Wijndomein St. Martinus in Vijlen. Van tevoren is het scrubben geblazen met een melange van suiker, bloemzaad en kruiden om je daarna in de bubbelende wijn te laten zakken. Aan het badwater worden allerlei geurige kruiden toegevoegd en de antioxidanten in de wijn zijn heel goed voor de huid. Met uitzicht over het Limburgse heuvellandschap badder je in de druivenpulp, terwijl je ondertussen van een glas Olivier van St. Martinus nipt. Een, het mag gezegd worden, verrukkelijke rode wijn.

Bijzondere plekken in Nederland: slapen in een boshuis

In dit natuurhuis op de Veluwe voelt het interieur als een verlengde van het bos én andersom. Het is een stuk eigen bos van 1800 vierkante meter aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe. De zelfgemaakte pizza’s schuif je zo in de buitenoven en je schommelt wat heen en weer op de schommelbank in de tuin tot ze klaar zijn. Het is sowieso heerlijk toeven op de veranda aan het huis. De terrassen van het gezellige Otterlo liggen op drie keer struikelen afstand. Hier heb je het beste van allebei.

null Beeld
null Beeld

Spiegeltje, spiegeltje

Ooit gelogeerd in een spiegelhuis? De buitenmuren van deze ÖÖD suite bestaan uit spiegels, waardoor het opgaat in de natuur. Met uitzicht over het Kennemermeer ga je ongemerkt helemaal op in de natuur, terwijl alle dieren hun vrolijke gang gaan. In de slaapkamer voelt het bijna alsof je buiten slaapt, maar dan met alle gemakken van je eigen tiny house. Hoe waanzinnig is dit?

Letterlijk een luxe getaway

Slapen in een kas, logeren in een Pool House met eigen natuurzwembad of wakker worden in je eigen cabin aan de Vechte: bij Getaway Deluxe kan het. De getaways zijn letterlijk super-de-luxe, maar je waant je toch één met de natuur. Wat die verblijven zo vtwonen-waardig maken? De liefde voor interieur die in elk onderkomen is gestopt. Van de beklede keuken met houten panelen en kwartsiet bladen tot de terrazzo stenen in de regendouche, het is allemaal even smaakvol. En dan hebben we nog niks gezegd over de locaties, want die zijn het ontdekken waard.

LEES OOK
De meest romantische huizen in Nederland voor een getaway voor twee

Bron: Beeld: via hotspots

Lees verder onder de advertentie