6 ideeën om groots te wonen op weinig vierkante meters

Ja, echt: in een klein huis kun je tóch voldoende ruimte creëren. Maak gebruik van spiegels, schilderijen of een multifunctioneel meubel dat weinig ruimte inneemt. Nog meer inspiratie om groots te wonen op op weinig vierkante meters? Wij helpen je op weg.

vtwonen | extra vierkante meters | lichte woonkamer met doorkijk

1. Light it up

Het creëren van licht in een klein huis werkt écht. In alle opzichten. Zowel natuurlijk als kunstmatig licht is belangrijk, maar ook: lichte kleuren op de muur – want die geven een ruimtelijker effect. Het grootste effect bereik je als je kiest voor lichte kleuren op zowel de vloer, het plafond als voor je meubels. Natuurlijk licht en lichte kleuren gaan hand in hand, want licht weerspiegelt op lichte oppervlakken. Wil je met kunstmatig licht ruimte creëren? Hang niet één, maar meerdere lampen op.

2. Eenheid

Creëer eenheid in huis, bijjvoorbeeld door in elke kamer dezelfde gordijnen op te hangen. Of door dezelfde vloer in het hele huis door te trekken. Lange rechte lijnen zorgen voor de illusie van een langere en ruimtelijkere kamer. Nog veel meer tips om een kleine ruimte stijlvol in te richten, vind je hier.

vtwonen | extra vierkante meters | werkkamer

3. Spiegels en schilderijen

Een andere manier om de illusie van een grote ruimte te geven is het gebruik van schilderijen en spiegels. Je weet wel, van die prachtige schilderijen vol diepte waarvan je het gevoel hebt er zo in te kunnen lopen. Ook spiegels geven een gevoel van ruimte. De ruimte weerspiegelt en lijkt hierdoor twee – misschien wel drie – keer zo groot.

4. In het midden van de kamer

Heb je al je meubels strak tegen de muur staan? Haal ze eens een stukje van de muur af, dat zorgt voor luchtigheid in huis. Je zou de bank zelfs in het midden van de kamer kunnen zetten. Dan splits je de kamer in tweeën en heb je opeens een extra ruimte. Voor de eettafel geldt hetzelfde; zorg dat je er goed omheen kunt lopen. Een ronde tafel is hiervoor extra geschikt.

vtwonen | extra vierkante meters | roze woonkamer met opbergruimte

5. Opbergen

Je kunt een ruimte optisch groter laten lijken, maar wat dacht je ervan om écht meer ruimte te creëren? Neem je keukenkastjes. Als je een plank in het midden plaatst heb je twee keer zoveel ruimte. Ook kun je items aan de muur hangen, zoals een houten plank, waar je veel mooie spullen op kunt uitstallen.

6. Multifunctionele meubels

Een multifunctioneel meubel is ideaal als je meer opbergruimte wil creëren zonder dat het extra ruimte inneemt. Kies bijvoorbeeld voor een opbergbankje in de hal of plaats het bankje aan de eettafel. Een ander idee is een bank of bed met lades. Of een bureau die je tegen de muur kunt inklappen. Slim!

nog meer: Wooninspiratie