5 tips voor het inrichten van een (klein) appartement

Muurkleur in ‘haard’ Autumn Gold van Histor. Muurkleur op schouw Parcours en vliesbehang De gouden kunst van Sublime via Praxis. Spiegel Curve van Kare Design, vaas op schouw Pt Living, pampasgras in Roest De Gier Bloemen, kandelaars Fést Amsterdam en H&M Home. Kaarsen, mok en tijger Sissy-Boy. Stoelen Tammy van Dutchbone, tafel Studio Henk, lamp Globular BePureHome, vazen op tafel Kwantum, schaaltje HKliving. Beeld vtwonen 02-2023 | styling Sharon Roest | fotografie Caroline Martinot | tekst Mirjam Rosema-Verhulst 
Beeld vtwonen 02-2023 | styling Sharon Roest | fotografie Caroline Martinot | tekst Mirjam Rosema-Verhulst 

Van een klein appartement je happy place maken? Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je misschien van tevoren denkt. Ondanks het kleine aantal vierkante meters voelt het met deze tips alsof je groots woont. Thank us later.

Lees verder onder de advertentie

1. Afgescheiden ruimtes

Je zou misschien denken dat je een kleine ruimte zo ‘open’ mogelijk moet houden, maar niets is minder waar. Hierdoor kan het juist rommelig ogen en kunnen de functies van de ruimtes door elkaar gaan lopen. Voor je het weet slaap je in de woonkamer en vice versa. De ideale oplossing hiervoor zijn kamerschermen. Wanneer je kiest voor een open variant, behoud je zoveel mogelijk van het binnenvallende licht. Maar je kunt bijvoorbeeld ook door middel van een zetel of een grote plant op een gemakkelijke manier een scheiding tussen twee ruimtes maken.

Muurverf op de voorste wand Teder, achterwand Vla van HistorOne (deruverfenbehang). Parket visgraat eiken wit geolied van vtwonen (karwei). Roze hanglamp (vtwonen.be). Kamerscherm, spiegel (hkliving). Kleding (paviljoennoord.com). Donkerroze en blauwe doos, set van vier, houten hoedendoos (loods5.nl/design). Roze katoenen dekbedovertrek met kussensloop, wit linnen dekbedovertrek met kussensloop, wit hoeslaken, zandkleurige kom (hm.com). Lichtblauwe klok van keramiek (studioharmenelke). Tube handcrème, lichtblauw kussen met strikken (loods5). Overig privébezit. Beeld

2. Licht kleurpalet

Over het algemeen is het zo dat een ruimte ruimtelijker oogt als je gebruik maakt van lichte tinten. Dit betekent niet dat het appartement wit moet blijven. Wanneer je gaat voor een lichte basis, denk bijvoorbeeld aan een vergrijsd roze tint, dan kun je hier best een koele, donkere kleur aan toevoegen, zoals donkerblauw. Wees ook niet bang om het plafond mee te schilderen in een kleur: dit zorgt voor een behaaglijk en knus effect.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Hoe combineer je koele kleuren met warme tinten?

3. Multifunctionele meubels

Een meubel die je op verschillende manieren kunt gebruiken is in een klein appartement je beste vriend. Zo maakt een slaapbank of poef in de woonkamer een logeerkamer overbodig. Ook een uitschuifbare tafel is perfect wanneer je een klein huishouden (en appartement) hebt én graag geniet van gezellige avonden met vrienden.

Lees verder onder de advertentie

4. Slim opbergen

Denk ten eerste verticaal: deel de ruimte niet in de breedte, maar in de hoogte in. Denk aan smalle, hoge opbergkasten. Op deze manier benut je de ruimte optimaal. Ook een verhoogd – eventueel op maat gemaakt – bed kan uitkomst bieden in een klein appartement. Verder schep je orde in de chaos door gebruik te maken van handige opbergers of een plankensysteem. Wanneer je hier, naast opbergmanden, mooie gekleurde items op plaatst, zorg je meteen voor een eyecatcher op de muur.

Planken met ophangsysteem van oranje band van Combitex, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Roze-groen streepbehang Thick Lines van Ferm Living, per rol € 79,- (misterdesign). Onderste plank: opbergdozen van gevlochten kunststof vanaf € 49,- (hay), 3-delige vaas € 236,- (heinendelftsblauw), gele schaal met spetterdessin € 49,95 (homata.fr), kommen van Pols Potten, per 4 € 53,80 (vtwonen.be). Bovenste plank: terra en witte schaal € 49,95 en blauw-witte schaal met spetterdessin € 49,95 (homata.fr), vintage bord tegen muur € 25,- (hetgroteavontuur.nl), gestreepte vaas van Aytm € 135,- (goeds), groen ontbijtbord Chess, per 4 € 82,50 (polspotten), bord met vogels inclusief ophangsysteem € 39,95 (heinendelftsblauw), Japanse tape vanaf € 3,- (ikigai-designbrands.com). Kunst op canvas Tulpen art deco van Iyaan, 20×20 cm € 49,- (werkaandemuur). Beeld vtwonen 06-2022 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 06-2022 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Lees verder onder de advertentie

5. Appartement inrichten met rondingen

De vaak rechthoekige of vierkante appartementen geef je gemakkelijk een oppepper door gebruik te maken van ronde vormen. Je maakt een ruimte op deze manier al snel spannender en gezellig. Een ronde eettafel of een fauteuil met ronde vormen geeft een interieur soms net dat beetje extra. Ook accessoires met ronde vormen, bijvoorbeeld een vloerkleed, doen het goed.

LEES OOK
Ronde vormen zijn hot én geven meer ruimte

Moois voor in een appartement...

Lees verder onder de advertentie