Sigrid en Floor on the move voor Ikea PS 2014

beeld vtwonen Beeld

Vanaf deze week ligt de Ikea PS 2014 collectie in de vestigingen van het Zweedse woonwarenhuis. Een unieke collectie met meubels en accessoires die ontworpen zijn door vijftien ontwerpers uit de hele wereld. De collectie heeft een Nederlands tintje door de bijdrage van ontwerpduo Scholten & Baijings. Sigrid en ik reisden samen met Stefan Scholten naar Parijs om de collectie als een van de eersten te bekijken.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Op een van de eerste mooie lentedagen in maart reisden Sigrid en ik met een kleine groep Nederlandse journalisten naar Parijs. Hier werd de Ikea PS 2014 collectie gepresenteerd. Spannend! Toen we in de buurt van het Canal Saint-Martin onder een poortje doorliepen, kwamen we op een prachtige binnenplaats waar we meteen tegen het eerste ontwerp aanliepen van de Britse ontwerper Mathias Hahn (zie foto links onderin). Zijn klaptafel deed ons een beetje denken aan een biertafel, maar dit exemplaar is veel mooier! Bij de tafel hoort een bank, die ook opklapbaar is. Handig als je niet zo groot woont.

Het idee achter de collectie

Het leven in de stad staat centraal in de nieuwe Ikea PS 2014 collectie. Tegenwoordig leven meer mensen in de stad dan op het platteland. We verhuizen vaker, wonen kleiner en we willen ons huis praktisch en tegelijkertijd mooi inrichten. Op die behoefte speelt de Ikea PS 2014 collectie in. Vandaar het thema ‘on the move’. Alle ontwerpen zijn geschikt voor kleine woonruimtes en kun je op meerdere manieren gebruiken.
Wij waren extra nieuwsgierig naar de ontwerpen van Stefan Scholten en Carole Baijings, die samen ontwerpduo Scholten & Baijings vormen. Ze zijn vooral bekend van hun werk voor Hay, Pastoe en Gelderland. De Nederlandse ontwerper Hella Jongerius ging Scholten & Baijings in 2005 voor met haar ontwerp van de Jonsberg vaas, een succesnummer uit de PS collectie van een aantal jaar geleden. Sinds kort niet meer verkrijgbaar bij Ikea, maar op Marktplaats wordt de vaas nog aangeboden voor de dubbele prijs!

Scholten & Baijings

Scholten & Baijings ontwierpen twee prachtige klokken voor aan de muur en een staand klokje. In het ontwerp voor de klokken gaat het volgens de twee ontwerpers om kleur, beweging en plezier. De subtiele roze, gestreepte wandklok heeft fluor wijzers en kan worden opgehangen aan een juten koord. Opvallend: de wijzers en wijzerplaat draaien tegen elkaar in. Door het koord kun je de klok gemakkelijk op een andere plek in huis hangen of meenemen als je gaat verhuizen. De zachtgrijze versie van de klok heeft witte stippen en zwarte wijzers. Voor slechts € 9,99 zijn de klokken een leuk cadeautje voor jezelf of iemand anders. Het staande klokje kost € 7,99. Absoluut een van onze favorieten uit de collectie!

Lees verder onder de advertentie

De andere bijdrage van Scholten & Baijings is een set van vier posters met geometrische prints. Als je met je vingers over de posters gaat voel je lijnen en het reliëf, dat komt door de extra druklaag die erop zit. De posters zijn spannend doordat ze lijken te veranderen als je ze vanuit verschillende standpunten bekijkt. Stefan Scholten: ‘Door de posters op een mooie manier op te hangen, geef je een ruimte een andere uitstraling. Het is een klein gebaar, met een grote verandering. Je kunt er zelfs een wand mee behangen!’ De posters kosten € 14,95 per set van twee.

Stefan Scholten en Carole Baijings werden door Ikea gevraagd om hun handschrift dat gekenmerkt wordt door kleurgebruik, patronen en de gelaagdheid in hun ontwerpen. Stefan Scholten: ‘Het was een grote eer om voor deze PS collectie te ontwerpen. Ikea stond altijd al op ons wensenlijstje. Het was voor ons een uitdaging om producten te ontwerpen die in een enorme oplage worden geproduceerd. Carole en ik wilden een product maken dat duidelijk ons handschrift draagt, maar dat ook goed in de PS collectie past. Ikea staat bekend om zijn praktische en functionele producten, maar wij wilden juist wat meer poëtische producten maken. We hebben gekeken wat volgens ons nog ontbrak in de bestaande collectie en zo kwamen we op het idee voor een klok. Een klok is een sieraad voor een huis, een persoonlijk element dat een ruimte verfraait.’

Scholten & Baijings hebben voor veel exclusieve merken ontworpen, maar dat betekent niet dat ze geen producten van Ikea in huis hebben. Ikea is van iedereen, dus ook van Scholten & Baijings. Stefan Scholten: ‘Toen onze zoon Rem vorig jaar werd geboren hadden we een designwiegje in het buitenland gekocht, maar dat bleek helemaal niet handig. Nu slaapt Rem in een bedje van Ikea, dat veel praktischer is. Zelf ben ik ook groot geworden in een kinderkamer met meubels van Ikea.’

Lees verder onder de advertentie

Nog meer producten uit de Ikea PS 2014 collectie

  1. Deze mooie spiegel met grafische lijnen is ontworpen door Margrethe Odgaard.Je kunt de spiegel zowel horizontaal als verticaal ophangen. Het patroon komt ook terug op andere producten zoals een tapijt en een dekbedovertrek.
  2. Tomás Alonso ontwierp een rail systeem waar je een spiegel, haken, dienblad of een pennenbakje aan kunt hangen. Een multifunctioneel ontwerp dat je op meerdere plekken in huis kunt gebruiken, afhankelijk van je wensen.
  3. De bijzettafel van Tomek Rygalik is een combinatie van een tafel, verlichting en een opberger. Ook perfect als nachtkastje!
  4. De Franse ontwerpster Matali Crasset ontwierp voor de Ikea PS 2014 collectie onder meer een kledingkast. Je ziet steeds vaker dat een mooi jurkje of een blouse als accessoires worden opgehangen in een slaapkamer. Crasset speelt met dit principe door het open karakter van de kast; je ziet tenslotte bijna alles hangen. Als je de kast koopt krijg je er gekleurde plaatjes bij waarmee je patronen kunt maken, er zitten zelfs een aantal voorbeelden bij.
  5. Een ander ontwerp dat in Parijs meteen onze aandacht trok, is het bureau van de Poolse ontwerpers Krystian Kowalski, Paweł Jasiewicz en Maja Ganszyniec. Hun ontwerp zorgt ervoor dat wonen en werken gescheiden blijft. Het mooie bureau heeft een opklapbaar blad. Als je klaar bent met werken, klap je het blad dicht en hoef je niet meer tegen je paperassen en laptop aan te kijken. Handig!

Meer IKEA PS 2014

  • Ikea maakte een filmpje over de presentatie in Parijs.
  • Alles over de collectie op de website van Ikea

Bron: Fotografie Sigrid Bulens en IKEA

Lees verder onder de advertentie