Hoofdpijn tijdens het thuiswerken? Zo meet je de versheid van de lucht in huis

beeld vtwonen Beeld

Thuiswerken is niet altijd makkelijk. Tussen de vier muren van je eigen huis lijkt concentreren een stuk lastiger dan op je vertrouwde werkplek met collega’s. Maar kamp je plots met hoofdpijn of vermoeidheid? Wellicht heeft het te maken met de versheid van de lucht in huis. Met deze tips meet je gemakkelijk of de lucht binnen nog vers genoeg is.

Lees verder onder de advertentie

Fijne sfeer in huis

Vieze luchtjes in huis kun je gemakkelijk maskeren. Een paar geurkaarsen branden kan al genoeg zijn om je huis weer fijn te laten ruiken. En wanneer het wat muf binnen is omdat je bijvoorbeeld een paar dagen de hort op bent geweest, kan kort ventileren al voldoende zijn. Maar hoe vérs de lucht binnen is, is iets lastiger te achterhalen.

Klachten door het thuiswerken

Toch is een goede luchtkwaliteit belangrijk. Al helemaal anno 2022, gezien we de afgelopen twee jaar meer thuis zijn dan ooit tevoren. Ons werkleven en ons persoonlijke leven speelt zich voornamelijk thuis af, en dat is al uitdagend genoeg. Wanneer je plots ook ineens met hoofdpijn- en vermoeidheidsklachten te maken hebt, kan thuiswerken vooral als een lastige missie voelen. Gelukkig zijn deze klachten te verhelpen, want de kans is groot dat het aan de versheid van de lucht in huis ligt.

Lees ook:
Zo creëer je een fijne thuiswerkplek aan de eettafel

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Dagelijks ventileren is van groot belang wanneer je fulltime vanuit huis werkt.

Dagelijks ventileren

Het is geen hogere wiskunde, maar toch is het belangrijk om je huis dagelijks goed te ventileren. Na het opstaan even de ramen in de slaapkamer openzetten en ook in de woonkamer kort luchten kan al voldoende zijn. In een huis waar niet goed geventileerd wordt, kan schimmelvorming ontstaan en de lucht al snel muf worden. Dat is voornamelijk merkbaar voor mensen met astma, maar kan ook klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Andere klachten die wijzen op schimmel in huis zijn niezen, droge ogen en benauwdheid.

Lees verder onder de advertentie

CO2-meter

Naast ventileren is het meten van de CO2 in je huis erg belangrijk. Dit kun je doen met een speciale CO2-meter, die je in de woon- en slaapkamer plaatst. Hier kun je precies aan aflezen hoe gezond de lucht is. Het CO2 gehalte wordt uitgedrukt in PPM (Parts Per Million), en de hoeveelheid CO2 in een woning mag niet hoger zijn dan 1200 PPM. Tot 750 PPM is de luchtkwaliteit goed. Is het gehalte vaak te hoog? Dat betekent dat je meer moet ventileren.

Luchtvochtigheid

Tot slot is het vochtgehalte in huis ook van belang om thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken. Een té vochtig huis kan namelijk ook nare klachten veroorzaken. De meeste CO2-meters kunnen de vochtigheid in huis ook meten. Een vochtpercentage van 40 tot 70 procent is goed. Wil je een dergelijke meter aanschaffen? De prijs varieert van zeer betaalbaar tot prijzig, afhangend van het aantal snufjes die erop zitten. Online is er een heel scala aan meters te vinden.