Groen thuiswerken: deze planten zorgen voor een goede concentratie

beeld vtwonen Beeld

Thuiswerken is niet altijd gemakkelijk. In je eigen woonkamer of slaapkamer net zo productief en gefocust te werk gaan als op kantoor kan een flinke uitdaging zijn. Wist je dat het aanschaffen van een slimme kamerplant daarom een strategische én gezellige zet is? Want er zijn planten die je concentratie een boost geven – en groen in huis leukt de thuiswerkplek gelijk op.

Lees verder onder de advertentie
vtwonen 01-2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma Beeld
vtwonen 01-2021 | styling Fietje Bruijn, fotografie Dennis Brandsma Beeld

Planten voor betere concentratie

Voor sommigen is vanuit huis werken een grote zegen, voor anderen juist een haast onmogelijke opgave. Want focussen op werk terwijl de overvolle wasmand je aanstaart en de koelkast vol lekkers telkens je aandacht trekt, is geen goed recept voor het aftikken van een ellenlange to-do lijst. Een simpele plant zou de drang om te stoppen met werken kunnen verminderen, want sommige kamerplanten komen je concentratie, focus en productiviteit ten goede. En ja, dat is wetenschappelijk bewezen.

Onderzoekers van de Nasa wilden uitvogelen welke planten de lucht in een ruimtestation zou verbeteren. Meer zuurstof in je hersenen betekent namelijk een betere concentratie, en dat zorgt weer voor een verbeterde focus. Uit het onderzoek kwamen de volgende vier winnaars naar voren:

Rubberplant (Ficus Elastica)

De Ficus Elastica, beter bekend als de rubberplant, past in ieder interieur. Vintage, klassiek of industrieel, je kunt de plant zonder zorgen in huis plaatsen. De plant heeft goede looks (zeker als je ‘m in zo’n stijlvolle pot stopt) en nog betere eigenschappen, want hij staat met stip op één in het lijstje met meest luchtzuiverende planten. Hierdoor komt de groene vriend je concentratie flink ten goede. De rubberplant is heel gemakkelijk in onderhoud, eens per week een klein beetje water geven is al voldoende. De plaatsing is echter wel belangrijk: hij gedijt het beste op een heldere plek, in indirect zonlicht.

Lees verder onder de advertentie

Klimop (Hedera Helix)

Klimop zie je vaak groeien op schuttingen of als versiering van een kale buitenmuur. Maar wist je dat Hedera Helix – da’s de officiële benaming van de klimplant – ook goed floreert binnenshuis? Ook klimop kan je door zijn luchtzuiverende kwaliteiten helpen focussen. Deze plant geeft een ruimte direct een speelse en unieke look, en staat ook erg leuk op een wandplank bij je thuiswerkplek. Klimop heeft zeer veel daglicht nodig, maar weinig zorg: ’s zomers is eens per week bewateren voldoende, en ’s winters volstaat zelfs eens per twéé weken.

Klimop zie je vaak buiten, maar floreert ook binnenshuis. Deze plant geeft je concentratie een boost, en oogt origineel in je thuiskantoor.

Lepelplant (Spathiphyllum)

De Spathiphyllum, in de volksmond bekend als lepelplant, kun je herkennen aan zijn diepgroene bladeren en witte, decoratieve bloemen. Met deze plant sla je twee vliegen in een klap. Want door het unieke uiterlijk is het een ideale plant om een ruimte van meer sfeer te voorzien, én tegelijkertijd krijgen je hersenen er ook een boost van. De lepelplant kan ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog worden, maar staat erom bekend mettertijd flink uit de dijen. Plaats hem in een grote pot op een warme plek, om de plant alle ruimte te geven om tot wasdom te komen. Veel zorg heeft ie niet nodig: wekelijks een beetje water is voldoende.

Lees verder onder de advertentie

Vrouwentong (Sanseveria trifasciata)

Tot slot is ook de vrouwentong een plant die je concentratievermogen ten goede komt. Deze plant is ideaal als je een thuiswerkplek in een hoekje in je slaapkamer hebt gemaakt, omdat deze mooie plant met unieke bladeren weinig tot geen daglicht nodig heeft. Zit je in een creatieve werkflow en vergeet je de tijd? Geen zorgen, want deze plant heeft weinig water nodig. De vuistregel voor de vrouwentong geldt: liever te weinig dan te veel water.

Shop alles voor de plant…

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Planten 5x de mooiste potten voor XL kamerplanten

Kamerplanten 3 slimme manieren om klimplanten in huis te laten groeien

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Planten Doe een koffiefilter in je bloempot en verleng de levensduur van je plant

beeld vtwonen Beeld

Kamerplanten 5x decoreren met planten

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1 en 2: vtwonen 01-2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma