Evohome getest: een warme werkkamer, eindelijk!
Jasperina, van de redactie testte voor Langlevejehuis.nl een evohome systeem van Honeywell. Hieronder deelt zij met jullie haar ervaring.
Jaren woonde ik in de stad, driehoog achter, in een huurhuis. Een ruime zolderetage, waar ik woonde en sliep in dezelfde ruimte. Verwarming was voor mij een goudkleurig rondje aan de muur, dat ik omhoog draaide in de winter en in de zomer links liet liggen.
Inmiddels woon ik in een koophuis van drie verdiepingen, met een man die het snel koud heeft en drie kinderen. Verwarmen werd meer dan het rondje aan de muur. Deze werd al snel vervangen door een rechthoekige, met een handig display en timer. Zodat het beneden al warm was voor degene die om zeven uur ’s ochtends een fles melk warm moest maken.
Warm beneden, koud boven
Handig, maar beperkt. Hiermee konden we niet de temperatuur in de verschillende kamers regelen. Met een woonkamer op het zuiden, gaf de temperatuur op de display al gauw een aangename 21 graden aan. In de woonkamer ja, maar niet in de werkkamer beneden en de kinderkamers boven. Wilden we het daar aangenaam hebben (want geloof me, achter de computer met een koude neus en vingers is weinig productief) moesten we de verwarming flink hoger zetten dan de 21 graden die de woonkamer aan de ketel doorgaf. En dat was weer niet fijn voor de toch al warme woonkamer en onze energierekening.
Evohome: de oplossing?
Toen mij werd gevraagd om een nieuw systeem van Honeywell te testen – evohome – waarmee je de temperatuur in elke kamer kan bepalen, aarzelde ik geen moment. Dit klonk namelijk als de oplossing voor ons probleem. Geen koude werkkamer meer en ook in de kinderkamers een aangename temperatuur. Zou het echt zo zijn?
Dag 1: zo gepiept
Een installateur kwam langs en plaatste het systeem binnen een paar uur. Een extra knop op elke radiator en aan de muur een nieuw rechthoekje. Het handige touchscreen laat 7 ruimtes (je kunt er maximaal 12 instellen) in huis zien, die de installateur heeft ingesteld. Per ruimte kan ik de temperatuur instellen en het tijdsbestek bepalen. Per ruimte zie ik wat de gevraagde en wat de werkelijke temperatuur is. Makkelijk. En wat een luxe, denk ik al de eerste dag.
Blijvertje
Inmiddels zijn we twee maanden verder en de evohome mag blijven. Wat zeg ik. Hij mag zelfs nooit meer weg. Na de test, besloten we het systeem aan te schaffen. Dat kostte in ons geval 992 euro. Het geld meer dan waard. Het comfort van ons huis en dan met name in de werkkamer en in de kamers van de kinderen is enorm verbeterd. Onze computer is inmiddels weer terug verhuisd naar de werkkamer en de kinderen kunnen heerlijk boven spelen. Geen koude neuzen en vingers meer.
Comfort, controle én duurzaam
Ook ben ik bewuster geworden. Zo fijn als het is de werkkamer snel te kunnen verwarmen, als we er niet hoeven te zijn, gaat de deur dicht en de verwarming laag. Datzelfde geldt voor de kamers boven. Behalve een systeem dat controle en comfort biedt, helpt evohome dus ook energie te besparen. Dat spreekt me aan. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de handige app, waarmee je overal en altijd de verwarming thuis kunt bedienen. Dus als ik – in de haast om op tijd op school en op het werk te komen – niet zeker weet of ik de verwarming heb uitgezet. Dan check en regel ik het via mijn iPhone. Zo kreeg ik laatst een lief berichtje van mijn man toen ik thuis zat te werken: “ Ik vond het buiten zo koud en zag dat het in de werkkamer maar 19 graden was. Heb de temperatuur lekker wat hoger voor je gezet lief. Werkze en kus.”
Winnen
Wil jij ook kans maken op een evohome-systeem bij jou thuis? Langlevejehuis.nl mag er maar liefst drie weggeven. Doe de vtwonen duurzaam wonen test en je dingt mee.
Meer informatie over evohome vind je op www.evohome.honeywell.com. Hier bereken je bijvoorbeeld de aanschaf van het systeem bij jou thuis.