Drie keer minder stroom verbruiken met de wasmachine

De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas als deze kapot zijn, maar HIER bespaart wil Nederlanders bewust maken van het belang van vroegtijdige vervanging van apparaten. Het is namelijk veel klimaatvriendelijker en vaak ook beter voor je portemonnee om dat eerder te doen.

minder stroom verbruiken met de wasmachine

Van antiek naar spiksplinternieuw

Daarom ging HIER bespaart de afgelopen maand op zoek naar de oudste, nog in gebruik zijnde elektrische wasmachine van Nederland. Die stond in Oosterland in Zeeland en werd direct vervangen voor een super zuinig exemplaar van Bosch.

Leo van Gemeren, eigenaar van de oudste wasmachine van Nederland: “Onze wasmachine is al ruim zestig jaar oud, maar wij hebben hem zelf sinds 1985 in ons bezit. We kregen hem van onze buurvrouw toen ons eerste kind werd geboren, onze eigen wasmachine begaf het juist op dat moment. De buurvrouw heeft hem met haar echtgenoot aangeschaft toen zij hun woning introkken vlak na de watersnoodramp in Zeeland. Hij functioneert nog altijd goed!”

Stroom slurpers

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt jaarlijks ruim 800 euro aan stroom. De wasmachine, koelkast en televisie zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het stroomverbruik. Vaak zijn deze apparaten oud en verbruiken ze teveel energie. Door je oude, stroom slurpende apparaten te vervangen voor energiezuinige varianten, kun je tot wel 400 euro per jaar besparen op je stroomrekening.

Bijna een kwart van de wasmachines in Nederland is ouder dan tien jaar. Josje Mosies van Bosch Huishoudapparaten: “Er worden grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van huishoudelijke apparaten. Wasmachines van nu verbruiken ongeveer twee derde minder stroom dan tien jaar geleden. Hierop is dus een fikse stroombesparing mogelijk!”

Uit het onderzoek van HIER bespaart onder 1.456 respondenten via Peil.nl blijkt dat maar liefst 77 procent van de Nederlanders zijn wasmachine pas vervangt als deze kapot is. Vrouwen zijn hierin het zuinigst en vervangen hun wasmachine nog later dan mannen. Slechts 7 procent van de respondenten vervangt de wasmachine ongeveer 11 tot 15 jaar na de aanschaf.

nog meer: Wasruimte