Vraag het vtwonen: Een visgraatvloer voor elk interieur?

In samenwerking met COREtec®

Vloer THE NATURALS Herringbone Acorn () Beeld

Een parket met visgraatpatroon is niet voor iedereen weggelegd, maar tegenwoordig slagen functionele klikvloeren erin het arbeidsintensieve kostenplaatje te drukken. Daarmee sta je een stapje dichter bij die gedroomde visgraatvloer. Het enige wat je nog te doen staat, is uit de berg aan mogelijkheden de juiste kiezen voor jouw interieur. Wij helpen een handje! Bekijk de video met Anne-Catherine en lees onze tips.

Lees verder onder de advertentie

De planken: van prijzig tot budgetproof

Een visgraatvloer was vroeger een toonbeeld van luxe, want de plaatsing van een echt parket vergt precisiewerk en een grondige voorbereiding van de ondergrond waarvoor je diep in de buidel mag tasten. Een hedendaags budgetvriendelijk alternatief is een kliksysteem met houten dessin. The Naturals Collection van COREtec® bijvoorbeeld, is uitgerust met een kurken onderlaag, waardoor je de vloer met gemak op een imperfecte ondergrond klikt, zonder lijm of spijkers.

Ook het onderhoudsintensieve karakter van houten planken beïnvloedt het prijskaartje. Hout is gevoelig voor vocht en warmte. Om een parket mooi te houden, is schuren, polijsten en afdichten dus noodzakelijk. Meerlagige vloeren zijn daar al op voorzien. Slijtlagen bovenop het houtdessin bezorgen de vloeren uit The Naturals Collection een hoge slijtweerstand en een vlekbestendig en waterdicht oppervlak. Verder beschikken ze over een goede warmteweerstand waardoor het mogelijk is om de planken bovenop vloerverwarming en -koeling te leggen.

Lees verder onder de advertentie
Vloer THE NATURALS Herringbone Desert () Beeld

Houtsoorten en kleur

Donkerdere vloeren zoals Acorn werken goed in een retro interieur, terwijl lichte vloeren zoals Desert mooi staan in een basic interieur met zachte kleuren. Neem ook de grootte van je ruimte in beschouwing. Kleine kamers zijn gebaat bij een lichte vloer, omdat die de ruimte optisch vergroot. Ruime kamers voelen intiemer aan met een warm getinte vloer.

Zorg ervoor dat de kleur matcht met je muren en meubels. Met stalen stel je vast hoe een houtsoort staat bij jou thuis. Doe dat op meerdere momenten per dag, want ook licht heeft een invloed op de look en feel van je interieur. En check of alle houtsoorten in huis dezelfde ondertoon hebben, zodat ze zeker bij elkaar passen. Een koele ondertoon is bijvoorbeeld grijs, een warme bruin.

Lees verder onder de advertentie
Vloer THE NATURALS Herringbone Forest () Beeld
beeld vtwonen Beeld

Dubbel

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Driedubbel

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Vierkant

beeld vtwonen Beeld

Hoek

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Baksteen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Mozaïek

Overweeg ook eens een atypisch visgraatpatroon

Last but not least: het patroon

De enkele visgraatvloer mag dan wel prachtig zijn, het loont de moeite om ook de vele variaties in overweging te nemen. Zo komt de dubbele of driedubbele visgraat mooi tot z’n recht in grote ruimtes. Door te werken met twee à drie planken per graat, vergroot als het ware het patroon. Daarnaast heeft zo’n dubbel patroon een strakkere, moderne uitstraling.

Lees verder onder de advertentie

Goesting in een atypische legwijze? Leg de planken eens in een andere hoek, zodat je geen visgraat, maar vierkanten patroon ziet. Een minimalistische keuze is het baksteenpatroon, waarbij de voegen van planken om de rij op dezelfde lijn liggen. In nauwe ruimtes zoals de hal is een hoekpatroon interessant. Dan plaats je de visgraat enkel in de hoeken van de ruimte. Tot slot kan je ook kiezen voor het mozaïekpatroon. Bij dit patroon worden de planken in blokken van zes gelegd, wat zorgt voor een speciaal effect.

Welke komt bij jou over de vloer?

Benieuwd naar meer interieurtips van Anne-Catherine? Bekijk hier alle video’s.

Lees verder onder de advertentie