Keuzes… Wordt het visgraat parket of toch laminaat?

Bank Zitmaxx Wonen, vloerkleed Louis de Poortere, bijzettafel Hay, plaid Kwantum. Lage kruk Marktplaats, hoge kruk uit de inboedel van het huis. Rieten plantenmanden Xenos, schilderij op de grond Wally Elenbaas, schilderij van ballerina Herman Bieling, witte staande lamp Big Shadow van Cappellini. Beeld

Dat de nieuwe vloer een visgraatpatroon krijgt, dat staat wel vast. Helemaal on trend en het staat prachtig in zowel oudere huizen als nieuwbouwwoningen. Maar wordt het een laminaat- of parketvloer? Best een lastige keuze. We zetten de verschillen en voor- en nadelen voor jou op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Wat is laminaat?

Laminaat heeft vaak de look van een houten vloer, maar is dat niet. Niet in zijn totaliteit in ieder geval. Laminaat is namelijk opgebouwd uit vier lagen. De eerste laag, ook wel toplaag, is vaak doorzichtig en gemaakt van kunststof. Deze zogenaamde toplaag zorgt ervoor dat het laminaat sterk is, slijtvast en warmtebestendig.

De tweede laag is gemaakt van papier. Hier wordt het uiterlijk van de laminaatvloer op gedrukt. De derde laag is een stuk samengeperst hout, ook wel HDF genoemd. De laatste laag beschermt de onderkant van het laminaat tegen vocht, kromtrekking en zorgt voor stabiliteit.

Wat is parket?

Het grootste verschil tussen parket en laminaat is dat parket geheel van echt hout is gemaakt. Het bestaat net als laminaat uit meerdere lagen, maar al deze lagen zijn van hout.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de mooiste legpatronen voor houten vloeren

De looks

Laminaat krijgt steeds meer de looks van echt hout. De prints die worden gebruikt, zijn steeds realistischer. Toch kan het nooit helemaal tippen aan een parketvloer. Omdat dit van echt hout is gemaakt, oogt het een stuk natuurlijker. Dat komt ook door de toplaag van laminaat: een bepaald soort schittering verraadt eigenlijk altijd dat het om laminaat gaat.

Daarnaast kun je parket behandelen op de manier die jij mooi vindt. De kleuren en de finish liggen geheel in jouw handen. Je zou een parketvloer zelfs kunnen opschuren om ‘m een nieuwe look te geven.

Lees verder onder de advertentie

Het leggen

Een laminaatvloer is ervoor gemaakt om makkelijk en snel te kunnen leggen. Vaak met zo’n handig klik-systeem. Eenmaal gelegd is klaar. Voor een parketvloer moet je een stuk handiger zijn of het werk aan professionals overlaten. Daarnaast kan een parketvloer na het leggen nog om een behandeling vragen.

Werking

Omdat een laminaatvloer niet helemaal van hout is gemaakt, zal deze niet al teveel in- en uitzetten. Parket is daarentegen volledig van hout en zal dus veel meer werking hebben dan laminaat. Zo kan het krimpen of uitzetten bij temperatuurwisselingen en hoge of lage luchtvochtigheid.

LEES OOK
Laminaat verven, kan dat?

Lees verder onder de advertentie

Het onderhoud

Een laminaatvloer is heel makkelijk in onderhoud. Met de stofzuiger hoef je niet bang te zijn om krassen te maken door de beschermende toplaag en ook met dweilen hoef je niet per se op te letten, als je maar niet te veel water gebruikt. Ook voor vlekken hoef je snel bang te zijn bij laminaat. In hout kunnen vloeistoffen sneller intrekken en kan het zomaar zo zijn dat je een hardnekkige vlek te pakken hebt. Denk aan rode wijn: de horror.

Levensduur

Een parketvloer gaat, ondanks dat er meer onderhoud nodig is, wel veel langer mee dan een laminaatvloer. De parketvloer zou zelfs een leven lang mee kunnen gaan. En je zou het altijd nog kunnen opschuren en nabehandelen. Een laminaatvloer wordt na verloop van tijd lelijk en zal dan aan vervanging toe zijn.

LEES OOK
Zo blijft jouw laminaatvloer zo lang mogelijk mooi

Lees verder onder de advertentie

Prijs

Over de prijs kunnen we kort zijn: laminaat is over het algemeen vele malen goedkoper dan een parketvloer. Dat ligt niet alleen aan het materiaal, maar ook aan het leggen en het onderhoud. Een parketvloer gaat daarentegen langer mee dan een laminaatvloer.

Visgraat laminaat of parket?

Visgraat laminaat kies je voornamelijk als je voor gemak gaat en niet te diep in de buidel wilt tasten. Het patroon van de visgraat zit vaak al in het laminaat dat je koopt. Dit komt door het kliksysteem van veel laminaatvloeren, deze kun je niet zomaar in visgraatpatroon leggen. Als je een droomhuis hebt gevonden, het de investering waard vindt én houdt van een natuurlijke look, kies dan voor een parketvloer.

Bron: vtwonen 05-2021 | fotografie Peggy Janssen

Lees verder onder de advertentie