De voordelen en werkwijze van een houten vloer oliën

Heb je een mooie houten vloer in huis liggen? Dan kun je deze oliën. Een vloer oliën heeft namelijk veel voordelen. En het is niet moeilijk om de olie zelf aan te brengen. We vertellen je alles over de voordelen en werkwijze van een houten vloer.

vtwonen 07-2021 | licht huis met grijze gordijnen, een witte ronde tafel, en landhuiseffect
Gordijn Groove, wit-grijs verduisterend, met plooi, 270×140 cm (hxb) € 63,99. Rolgordijn Dawn, off-white, lichtdoorlatend, 190×60/90/120/150/180/210 cm (hxb) vanaf € 45,29. M.m.v. vtwonen.nl (vloertegels Composite Multicolor van vtwonen), karwei.nl (muurverf Flax van vtwonen), designtales.nl (stoel van Fredericia), festamsterdam.com (eettafel Plateau), studio-yen.com (kan), arte- international.com (behang Shibam uit de collectie Cameo), hm.com (schaal). Overig privébezit.

Waarom een houten vloer oliën?  

Een houten vloer behandelen met olie heeft veel voordelen. Het beschermt tegen slijtage en vlekken, beschadigingen bewerk je plaatselijk zonder de hele vloer opnieuw te schuren en geeft een natuurlijke uitstraling aan een houten vloer. Je kunt er zelfs voor kiezen om je houten vloer een kleurtint te geven met olie, zoals bijvoorbeeld een grijstint als je de vloer te geel vindt. Vroeger gaf olie vaak een glimmend effect aan een houten vloer, maar daar hoef je tegenwoordig niet meer bang voor te zijn. Er zijn allerlei oliën verkrijgbaar die een houten vloer een matglanzende uitstraling geven. 

Olie of lak?

Naast olie wordt ook vaak lak gebruikt om een vloer meer bescherming te bieden. Maar wanneer kies je nu precies voor olie? En wanneer voor lak? Olie geeft een natuurlijkere uitstraling. Maar vuilindringing is bij lak minder dan bij olie. Lak is namelijk een laag op de vloer, waardoor vuil en water niet snel in de vloer trekt. Lak beschadigt daarentegen wel makkelijk(er) en bij grote beschadigingen of verkleuringen moet een gelakte vloer opnieuw geschuurd en behandeld worden. 

Houten vloer oliën, dit heb je nodig  

 • Olie, bijvoorbeeld van Rubio Monocoat  
 • Schuurmachine  
 • Verfroller  
 • Theedoek  
 • Dweil  
 • Schoonmaakazijn  
 • Lauwwarm water  

Zo doe je het  

Wil je jouw houten vloer oliën, volg dan onderstaande stappen.  

 1. Maak de vloer eerst stofvrij met een stofzuiger. Verwijder eventuele loszittende spijkers.   
 2. Ontvet de vloer met een scheutje schoonmaakazijn in een emmer met lauwwarm water. Dweil de vloer lichtvochtig, zorg ervoor dat de vloer niet te nat wordt.  
 3. Nu kun je de vloer schuren. Door te schuren blijft de beschermende olie beter zitten. Je kunt de vloer het beste schuren met een schuurmachine. Tip: schuur altijd in dezelfde richting van de lengte van het hout en werk niet heen en weer.
 4. Herhaal stap 2: ontvet de vloer nogmaals.  
 5. Nu kun je de vloer gaan oliën. Breng de olie voorzichtig aan met een verfroller. Rol totdat alle olie in de vloer is getrokken. Wrijf na tien minuten met een theedoek over de olie heen, zo verwijder je de plakkerige restjes.

Let op: op een vloer die in de olie is gezet mag je twee dagen niet lopen. Daarnaast mag je de vloer de eerste weken niet schoonmaken met water. Daarna kun je de geoliede vloer het beste afnemen met een speciale zachte vloerzeep.

woonkamer gele bank

Stylisten zijn ook fan van olie 

De vtwonen-stylisten houden ook van geoliede houten vloeren. Voor de make-overs in Weer verliefd op je huis laten ze vaak een houten vloer oliën voor meer bescherming én een mooiere look.  

Zo koos stylist Marianne voor de vloer van Bas en Eddie uit Oss voor een olie in de kleur ‘Ash Grey’ van Rubio Monocoat. Marianne: ‘De vloer was hartstikke geel. Door de olie is de vloer donker vergrijsd geworden. Veel mooier.’ Wil je hetzelfde effect creëren als Marianne? Kies dan ook voor een olie van Rubio Monocoat. Deze zijn uniek omdat ze het hout in één laag beschermen. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren. Weet je niet zo goed welke kleur olie het mooiste is voor jouw vloer? Ze geven je hier ook advies over.

LEES OOK
Zo kies je de juiste houten vloer bij jouw interieur

nog meer: vloeren