Trend of blijvertje? De kosten & voor- en nadelen van een visgraatvloer

Overal waar je kijkt, zie je ‘m liggen: de visgraatvloer, of de Hongaarse punt. Wat vinden we toch zo mooi aan dat legpatroon en is het een trend of een blijvertje?

zwarte stalen deur
Stalen deur van Gewoon Gers. Kleur op de muur Urban Taupe Flexa Trap Decor Clay, motief Cobra Upstairs Spiegel Donna Eijerkamp Kapstok met 3 haken Eijerkamp Kapstok met 5 haken Eijerkamp Kapstok met 7 haken Eijerkamp. Dressoir Bandung Xenos. Vaas beige Aleray van Kave Home vtwonen Vaas van HKliving vtwonen Decoratieblad Dinnerware Eijerkamp Kaarsenhouder Hexagon Housevitamin Kaarsenhouder zwart Housevitamin Bloemen Bloemenweelde Amsterdam Planten Bloemenweelde Amsterdam Overig privébezit

Wat is een visgraatvloer?

Bij een visgraatvloer van hout, pvc of laminaat liggen de planken niet allemaal dezelfde kant op, maar juist loodrecht op elkaar. Zo ontstaat er een soort trap-effect, oftewel een visgraat. De eerder genoemde Hongaarse punt lijkt er ook op, maar daarbij is de hoek tussen de twee planken kleiner: tussen de 45 en 60 graden. Hierdoor ontstaat een punt, soms ook wel een sergeantstreep genoemd. Omdat beide legpatronen veel arbeidsintensiever zijn dan een ‘gewone’ houten vloer, is de visgraat een stuk duurder. Om die reden lagen de visgraatvloeren eeuwen geleden vooral in huizen van mensen die het konden betalen.

Populaire en veelzijdige vloer

Ondanks de hogere prijs – voor een visgraatvloer van hout moet je minimaal € 120 per vierkante meter rekenen – is deze legvorm populairder dan ooit. Waarom? Het is een tijdloze vloer die warmte, klasse en verfijndheid uitstraalt. De vloer past ook bij verschillende woonstijlen, met name bij de basic en Scandinavische stijl die veel mensen mooi vinden. Maar juist ook in een design en klassieke stijl en – nog zo’n gewilde keuze – een jaren 30-huis. Tel daarbij op dat je ‘m vaak terugziet in tijdschriften, woonprogramma’s en op social media en dan weet je dat je niet de enige bent die de visgraat zo mooi vindt.

lichthouten visgraatvloer
Fotobehang Faces, 3 banen van 280×50 cm, totaal 280×150 cm (hxb) € 99,-, laminaat XL visgraat Rafter naturel, inhoud per pak 1,24 m² € 29,99, verf op de muur en de boog Egg White, 1 liter € 18,95, 2,5 liter € 32,95 (mengmachine) , rolgordijn Typhoon 150×190 cm (bxh) € 97,99 (ook verkrijgbaar in breedtematen 60, 90, 120, 180 en 210 cm).

Niet voor elke ruimte

Of een visgraatvloer voor jou een goede keuze is, maak je natuurlijk helemaal zelf uit. Het is in ieder geval een tijdloze en goede investering, maar probeer iets verder te kijken dan alleen het mooie patroon. Past het wel bij de ruimte? Een visgraat is best een druk motief en daarom zal het effect in een kleine kamer misschien anders zijn dan je had gehoopt. Dit geldt ook voor een kamer die niet helemaal rechttoe rechtaan is. Heb je veel hoeken en gaten in de woonkamer? Dan kan het visgraatmotief onrustig ogen.

Is een houten vloer in visgraatmotief een te dure grap, maar kun je het toch niet uit je hoofd zetten? Dan is een laminaat– of pvc-vloer een betaalbaar alternatief. Deze kun je ook in verschillende patronen leggen en als je een beetje handig bent, zou je deze klus zelfs ook zelf kunnen uitvoeren.

Alternatieve vloeren

Is visgraat toch niet jouw ding? Dan zijn er genoeg andere mooie keuzes die je kunt maken. Duurzame alternatieven zijn de Novilon en Marmoleum vloeren van vtwonen, maar je kunt ook aan bamboe denken. Beton- en gietvloeren zijn tijdloze opties en wat dacht je van een houten vloer in een blokpatroon? Dan heb je toch net weer even iets anders. Bekijk hier al onze inspiratie en informatie over vloeren.

nog meer: vloeren