Een troffelvloer als ijzersterke en veelzijdige vloer

beeld vtwonen Beeld

Een troffelvloer zie je steeds vaker in huizen, maar ook bij bedrijven, op industrieterreinen en zelfs op boerderijen. Het is niet alleen een praktische vloer, je kunt er ook esthetisch enorm mee variëren. Maar wat is een troffelvloer eigenlijk en wat zijn precies de voor- en nadelen van een troffelvloer? Maak je klaar voor een portie inspirerend leesv(l)oer. 

Lees verder onder de advertentie

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer – ook wel mortelvloer genoemd – is een soort gietvloer die bestaat uit fijngemalen grindkorrels gemengd met epoxyhars. De troffelvloer heeft een vergelijkbare look als een gietvloer, maar is niet hetzelfde. Anders dan bij een gietvloer, smeer je dit mengsel over de ondergrond.

De voor- en nadelen van een troffelvloer

Ben je benieuwd waarom je juist wel of niet voor een troffelvloer kiest? Hieronder lees je alle voor- en nadelen van deze vloer:

De voordelen van een troffelvloer

 • Een troffelvloer kan op de meeste ondergronden gelegd worden, of het nou hout, oude tegels of beton is.
 • De troffelvloer heeft geen naden omdat je de vloer als geheel in meerdere lagen uitsmeert. De vloer oogt daardoor super strak en professioneel.
 • De vloer is onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Geen naden betekent ook minder plekken waar vuil kan komen.
 • Een troffelvloer is 100% vloeistofdicht. Dit betekent dat er geen vocht doorheen kan druppelen waardoor de ondergrond beschadigt.
 • Deze vloer is antislip en daardoor praktisch en heel veilig. Zelfs op sokken glijd je er niet op uit.
 • Ook is een troffelvloer stevig maar toch licht elastisch. De vloer bestaat namelijk uit een laagje rubber. Comfortabel om op te lopen en minder hard bij een val.
 • Een troffelvloer is krasbestendig, slijtvast en uv-bestendig. Hij gaat tientallen jaren mee en is daardoor een duurzame keuze.
 • Hij is daarnaast in veel uitvoeringen verkrijgbaar: met grote of kleine korrels, mat of wat glanzender en zelfs in vele kleuren: van wit tot bordeauxrood.
 • Ook handig: een troffelvloer combineer je prima met vloerverwarming. Omdat de vloer licht elastisch is, geleidt het de warmte goed en krijg je geen scheuren door temperatuurverschillen.
Lees verder onder de advertentie

Een troffelvloer is 100% vloeistofdicht: fijn voor in de badkamer!

De nadelen van een troffelvloer

 • Een troffelvloer leggen is een langdurig proces. Het mengsel moet bij elke laag tussendoor goed drogen. Gemiddeld duurt het vijf dagen om een troffelvloer te leggen, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheidsgraad in huis.
 • Het is geen eenvoudige klus om zelf uit te voeren. Je koopt het materiaal niet zomaar bij de bouwmarkt maar bij een vloerenspeciaalzaak en je hebt gereedschap nodig dat niet iedereen zomaar in huis heeft liggen.
 • Wil je een troffelvloer? Dan moet je ervoor zorgen dat de ondergrond waar hij op gelegd wordt compleet egaal is. Omdat de vloer wordt gesmeerd en niet wordt gegoten, moet er heel nauwkeurig gewerkt worden.
 • Door het stoere en industriële uiterlijk is een troffelvloer niet in elke woonstijl een goede keuze. De troffelvloer komt het best tot zijn recht in moderne, minimalistische, strakke en industriële woonstijlen.
Lees verder onder de advertentie

De veelzijdige look van een troffelvloer

Omdat de vloer een mix is van fijngemalen grindkorrels en kunsthars, is een troffelvloer in allerlei kleuren verkrijgbaar. Denk aan gebroken wit, beige en antraciet, maar ook roestbruin, okergeel en azuurblauw. Ook kun je kiezen hoe fijn de grindkorrels gemalen zijn. Ga voor grof gemalen voor meer structuur, of zeer fijn als je een egale troffelvloer wilt. Ook qua afwerking heb je veel keuze: van hoogglans tot matte troffelvloeren. En wil je profiteren van de voordelen van een troffelvloer, maar het uiterlijk van een stenen vloer? Dan bestaat ook de troffelvloer met betonlook.

Een troffelvloer vind je overal

Door de vele positieve eigenschappen van een troffelvloer, vind je ze vooral terug in woonkamers, keukens en badkamers. Stel je maar eens een troffelvloer in een grote industriële woonkamer voor: ultiem rauw en stoer. Je maakt een troffelvloer knus door fijne kleden, plaids en zachte gordijnen. Zo zorg je voor een warme, industriële woonkamer. Omdat een troffelvloer zo goed vocht weert, zie je ‘m ook vaak terug in de badkamer. Van een hygiënisch witte vloer in de mini-spa tot bijvoorbeeld een zwarte of donkergrijze troffelvloer met grove grindkorrels in de donkere badkamer. En dan is er nog de troffelvloer in de keuken die je zo schoonmaakt en die prima tegen een stootje kan. Je hoeft niet bang te zijn dat er tijdens het koken vlekken in de vloer komen die er nooit meer uit gaan. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen een troffelvloer in de keuken hebben. Inspiratie nodig? Bekijk deze egale grijze troffelvloer in de groene keuken.

De kosten van een troffelvloer

Wat is de prijs van een troffelvloer? Als je ‘m laat plaatsen ben je gemiddeld tussen de € 50 tot € 100 kwijt per m2. Dit is afhankelijk van het materiaal en hoe dik je de vloer wilt hebben. Een gemiddelde troffelvloer is 5 tot 6 millimeter dik, maar als je fijnere korrels gebruikt kan de vloer ook dunner zijn. Bij de kosten spelen ook de ruimte, eventuele vloerverwarming en extra wensen zoals het verwerken van bijvoorbeeld afvoerpunten in de keuken- of badkamervloer mee. Als je zelf aan de slag gaat met de troffelvloer ben je ongeveer € 100 tot € 200 kwijt voor een emmer met troffelvloermengsel. Afhankelijk van hoe dik je de vloer maakt, leg je daar zo’n 4 m2 vloer mee. En daar komen de gereedschapskosten dan nog bij.

Lees verder onder de advertentie

Een troffelvloer is een fijne keuze. Meer weten over vloeren? Bekijk alle vloerinspiratie.

Voor warme voeten…

Bron: Beeld: vtwonen special 12-2020 | productie en styling Studio Marit Saladini fotografie Louis Lemaire. Overig beeld instagram

Lees verder onder de advertentie