Alles wat je moet weten over een granito vloer

Wat een geluk als je een huis hebt met nog echt granito in de hal, keuken of badkamer. Zo’n originele granito vloer met een donkere rand om een licht middenstuk is typisch jaren 30 en tegenwoordig bijna onbetaalbaar. Maar heb je er eentje, dan wil je ‘m natuurlijk ook mooi houden. Daarom een paar handige tips over het onderhoud van jouw prachtvloer.

Metamorfose van gang in Weer verliefd op je huis, lichtbollen in gang met trap | granito vloer

Wat is granito

De Italianen noemen het terrazzo en wij granito, maar we hebben het allebei over dezelfde afwerking van marmerkorrels of andere steensoorten die in cement of klei worden gedrukt en na droging worden gepolijst. Een ideale, keiharde en vooral mooie oplossing voor oppervlakken die vaak worden gebruikt.

Terrazzo ontstond honderden jaren geleden bij de bouw van kerken in Italië waarvoor veel marmer en graniet werd gebruikt. De restmaterialen hiervan werden in de betonnen vloeren gestort en doordat er veel mensen overheen liepen werd de vloer als vanzelf gepolijst en werden de restjes materiaal weer goed zichtbaar. Dit vond men zo mooi, dan het steeds vaker werd gebruikt en de techniek steeds meer werd bijgeschaafd. Vanaf halverwege de negentiende eeuw zag je granito of terrazzo ook steeds meer in Nederland.

Typisch jaren 30

Een granito vloer wordt typisch als jaren 20 en 30 gezien, net als de en suite deuren, glas-in-lood ramen en paneeldeuren. In deze jaren na de Eerste Wereldoorlog werd er enorm veel gebouwd en kon er door lage productiekosten meer geld worden besteed aan goede bouwmaterialen en een hoog afwerkingsniveau. In de jaren daarna werden die bijzondere details niet altijd op waarde geschat en verstopt onder lagen linoleum, behang en schrootjes. Heb je een jaren 30 huis gekocht en vraag je je af waar al dat moois gebleven is? Til de vloerbedekking eens op of trek de wandbekleding eraf, wie weet heb je mazzel.

Granito schoonmaken

Ziet je granito vloer er nog helemaal puik uit, maar wil je weten hoe je ‘m het beste onderhoudt? Dan is het belangrijk dat je schoonmaakmiddelen met een hoge (ontvetters) of juist lage (zuren) pH-waarde vermijdt. Hiervan wordt de vloer namelijk dof en lelijk. Gebruik voor terrazzo of granito alleen middelen met een neutrale pH-waarde, dat wil zeggen tussen de 5 en 7. Groene zeep is bijvoorbeeld prima, maar chloor en schuurmiddel en ammoniak zijn ten strengste verboden.

Het luistert ook nog nauw of de granito vloer of het aanrecht een beschermingslaag heeft. Is dit niet het geval, dan moet je uitkijken met zuurhoudende producten zoals frisdrank en wijn, maar ook met citroen en theezakjes. Twijfel je over de afwerking van het granito? Schakel dan een terrazzobedrijf in voor advies, het is eeuwig zonde als er vlekken ontstaan die je alleen nog door opnieuw schuren en slijpen eruit krijgt.

Terrazzo schuren

Wanneer het granito niet meer mooi is, niet getreurd! Professionals kunnen de vloer of het aanrechtblad weer als nieuw maken. Het is wel een intensief werk, het veroorzaakt behoorlijk wat stof en er zijn steeds minder bedrijven die dit werk nog doen, dus bereid jezelf en je huis voor op deze klus. Vraag om je heen naar goede adressen en vraag ook offertes op. Het is misschien een hap uit je budget, maar het granito knapt er enorm van op en kan er weer jaren tegenaan.

nog meer: vloeren