3x mooi en duurzaam alternatief voor een beton- of gietvloer

beeld vtwonen Beeld

Strakke, gladde vloeren zijn al lang niet meer vooral een praktische keuze. Een stoere beton- of gietvloer past prachtig in een moderne, Scandinavische interieurstijl. Eigenlijk past elke stijl wel bij deze mooie basisvloer. Twijfel je nog over een stenen vloer of een alternatief van pvc of Novilon? We proberen de keuze iets gemakkelijker te maken.

Lees verder onder de advertentie

Betonvloer

Een gietvloer en een betonnen vloer worden vaak met elkaar verward. Ze lijken ook op elkaar natuurlijk, maar het zijn echt twee totaal verschillende vloeren. Een betonnen vloer wordt gemaakt van, jawel, beton. Het is daarom een keihard en sterk materiaal. Dat heeft als nadeel dat het niet heel flexibel is en dat het bij temperatuurverschillen kan gaan scheuren. Al is dat de afgelopen jaren wel sterk verbeterd doordat de samenstelling van het beton is aangepast. Een betonvloer neemt ook vocht op, dus is geen handige keuze voor in de keuken, toilet of badkamer. De prijs per vierkante meter van een betonvloer is ongeveer € 40.

Gietvloer

Een gietvloer is net beton, maar wordt gemaakt van kunststof. De vloer bestaat uit diverse lagen, maar is nog steeds minder dik dan een betonnen vloer. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren en samenstellingen en daarom is de ene gietvloer de andere niet. Omdat de vloer dunner is dan bij beton, is hij geschikt voor vloerverwarming en bovendien is hij geluiddempend en vochtwerend. Aan de gietvloer hangt daardoor wel een hoger prijskaartje: per vierkante meter betaal je gemiddeld € 70.

PVC

Soms is een gietvloer een no go, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis of appartement woont of omdat je budget gewoonweg niet toereikend is. In zo’n geval is pvc een goed alternatief voor de gietvloer. Er zijn zo veel designs, dat je zelf kunt kiezen of je voor een ruigere of rustigere betonlook gaat. Pvc is onverwoestbaar en ideaal voor gezinnen en ruimtes waarin nogal eens iets op de grond valt of een paar modderlaarzen binnenstappen.

Pvc kan verlijmd worden, dus dan heb je geen ondervloer nodig. Wel een gladde vloer, uiteraard. En dan is er nog klik-pvc dat net als laminaat werkt. Hiervoor heb je wel een ondervloer nodig. Er is nog een variant: klik-pvc met een ingebouwde onderlaag van kurk. Dit scheelt weer een handeling en het werkt ook nog eens geluiddempend. De variant die gelijmd moet worden is goedkoper dan het klik-pvc. vtwonen heeft ook hout- en betonlook pvc vloeren in de collectie. De prijzen voor pvc beginnen bij € 40.

Duurzame alternatieven voor een gietvloer

Dan hebben we ten slotte nog een mooi alternatief voor de stoere gietvloer: het duurzame Novilon en Marmoleum. Beide vloeren komen uit de Forbo fabriek en hebben met elkaar gemeen dat ze wel tegen een stootje kunnen, geluiddempend zijn en geschikt zijn voor vloerverwarming.

Marmoleum is 200 cm breed en Novilon is verkrijgbaar in banen van 200 of 400 cm breed. Je zult dus bij bredere ruimtes wel altijd te maken krijgen met een naad, al is deze nauwelijks te zien. Het verschil tussen de vloeren? Marmoleum wordt gemaakt van linoleum en is 100% afbreekbaar. Novilon is een vinylvloer en wordt direct verlijmd op de vloer. Voor marmoleum heb je een ondervloer nodig. De prijs van Marmoleum ligt hoger dan die van Novilon.

Ook in de vtwonen collectie kun je deze alternatieven shoppen. Bekijk de vtwonen Novilon en Marmoleum collectie, of bekijk een ander alternatief voor de gietvloer.

Combineren met beton

Bron: beeld: vtwonen Novilon vloerencollectie

Lees verder onder de advertentie