Deur verven: in 4 stappen een streeploos resultaat

Hanglamp Zara Home. Verfkleur plafond Ral 9010, wanden Ral 9001, houtwerk S2U Allure Gloss gemengd bij Sigma. Bed Swiss Sense. Beddengoed Kepri Cotton. Overig onbekend. Beeld

Zijn de deuren toe aan een nieuwe laag verf? Voor het verven van een deur hoef je geen ervaren schilder te zijn. Je klaart deze klus eenvoudig zelf. Of je nu een binnendeur of buitendeur wilt verven. Met de juiste voorbereiding en materialen is het lakken van deuren een makkie.

Lees verder onder de advertentie

Binnendeur verven

Zijn de binnenmuren toe aan een laag verf? De juiste voorbereiding is het halve werk. De meeste binnendeuren zijn gemaakt van mdf. De beste verf die je hiervoor kunt gebruiken is binnenlak. Deze lak is kras- en slijtvast en dekt zeer goed. Binnenlak bestaat in een hoogglans, zijdeglans of matte afwerking. Verf de deur minimaal twee keer voor het mooiste eindresultaat. Op het verfblik staat hoeveel vierkante meters je ermee kunt verven. Houd bij het schilderen van de deur rekening met twee keer de voor- én achterkant van de deur.

Kunststof deur verven

Heb je een binnendeur van kunststof? Deze deur is vaak onderhoudsvrij, maar als ie een nieuwe verflaag nodig heeft vereist dit meer voorbereiding. Door het gladde oppervlak hecht de verf namelijk minder goed. Ontvet de deur eerst met een mengsel van warm water en een scheut ammoniak. Schuur de deur daarna met schuurpapier met een fijne of middelgrove korrel. Verf daarna de deur met een goede grondverf of multiprimer. Dit is essentieel, anders hecht de lakverf niet goed aan de deur, wat ten koste gaat van de kleur. Is de grondverf of primer goed droog? Dan kun je de deur lakken met lakverf.

Voordeur schilderen

Een buitendeur verven vereist een iets andere aanpak dan het verven van een binnendeur. Net als bij alle andere deursoorten gebruik je bij het verven van een buitendeur ook een primer. Wil je de deur liever verven zonder grondverf te gebruiken? Door dit wél te doen hecht de verf niet alleen beter, maar krijg je ook een mooiere toplaag die een stuk langer meegaat. Is de deur vochtig? Breng dan twee lagen grondverf aan. Gebruik voor de voordeur speciale buitenverf op waterbasis of terpentinebasis. Het allerbeste kun je er een kiezen op basis van terpentine. Dit is het beste bestand tegen verschillende weersinvloeden. Verf op terpentinebasis droogt een stuk minder snel, maar is daardoor makkelijker te corrigeren. Check voordat je de buitendeur verft goed het weerbericht, zodat de deur niet natregent als de verf nog niet is opgedroogd.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Help, ik ga verven! Dit heb je allemaal nodig

Zit er nog een oude verflaag op? Schuur deze op met een schuurpapier

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Volg deze 4 stappen bij het verven van de deur

Deze spullen heb je nodig voor een streeploze afwerking:

 • Afplaktape
 • Afdekzeil
 • Schuurpapier/schuurpad met fijne korrel
 • Roerhoutje
 • Ontvetter of ammoniak
 • Lakrollers (voor watergedragen lak)
 • Acrylkwast
 • Grondverf
 • Lakverf

Alles in huis? Dan kun aan de slag. Volg daarvoor onderstaande stappen.

Lees verder onder de advertentie
 • Stap 1 – De voorbereiding

Het mooiste resultaat krijg je als je de deur verft in een goed geventileerde ruimte. Een kamertemperatuur van 20 graden is perfect om in te schilderen. De deur verven is het makkelijkst als je ’m uit de scharnieren haalt en de deurklink eraf haalt. Laat je de deur liever hangen? Zet de deur dan een stukje open en plak de scharnieren en deurklink af met afplaktape. Ontvet de deur vervolgens grondig. Zoals eerder genoemd kun je zelf ontvetter maken met water en ammoniak, maar er bestaan ook speciale allesreinigers om de deur stof- en vetvrij te maken.

 • Stap 2 – Schuur de deur op
Lees verder onder de advertentie

Zit er nog een oude verflaag op? Schuur deze op met een schuurpapier of een schuurpad met een fijne korrel. Een deur met ‘kaal’ hout schuur je met middelgrof schuurpapier. Ga je de deur verven met een roller die net uit de verpakking komt? Dan kunnen er pluisjes aan zitten. Deze verwijder je eenvoudig door wat afplaktape op de roller te plakken. Leg als laatst een stuk zeil op de grond tegen eventuele spetters.

 • Stap 3 – Voorbehandelen met grondverf

Een goede primer of grondverf zorgt ervoor dat de verflaag goed hecht op onbehandeld of kaal hout en bestaande verflagen. Roer de verf goed door met een roerhoutje. Heeft de deur opstaande rand, sierlijsten of zelfs een raam? Kies dan voor kleine rollers en kwasten. Zo ga je secuurder te werk en bereik je zelfs de kleinste hoeken. Verf in verticale banen van boven naar beneden. Rol de verf horizontaal uit en eindig weer met verticale banen. Laat de roller het werk doen, dus druk niet te hard. Gebruik een acrylkwast voor hoeken en randen.

Lees verder onder de advertentie
 • Stap 4 – Maak de deur af met lakverf

Is de grondverf goed opgedroogd? Dan is het tijd om de lakverf aan te brengen. Kies een duurzame verf zoals een op watergedragen lak. Dit is een verf op waterbasis en bevat minder schadelijk stoffen dan andere verfsoorten. Daar doe je jezelf én het milieu een plezier mee. Gebruik bij het lakken van grote vlakken op de deur een lakroller of microvezelroller. Deze rollers nemen door de korte haren veel verf op. Zo krijg je een gelijkmatig en streeploos effect zonder luchtbellen. Gebruik dezelfde verftechniek als bij de grondverf. Is de eerste verflaag opgedroogd? Breng dan de tweede laag aan. Zo is de deur beter beschermd tegen krassen en stoten.

Verwijder na het schilderen voorzichtig de tape van de deur. Doe dit als de verf nog een beetje nat is, zo voorkom je dat je opgedroogde verf meetrekt. Verfkwasten bewaar je het beste zo.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 05-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | beeld 2: vtwonen collectie 2019 - 2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans