De radiator verven: dit is hoe je te werk gaat

beeld vtwonen Beeld

Wil je de radiator een flinke opfrisbeurt geven door ‘m te verven? Ga dan niet zomaar aan de slag met een willekeurige lak, maar zorg dat je voorberied. Als je deze praktische tips opvolgt, ziet jouw verwarming er binnen de kortste keren weer als nieuw uit.

Lees verder onder de advertentie

Radiator verven: benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om de juiste spullen in te kopen en klaar te zetten. Voor het verven van de radiator heb je deze dingen nodig:

  • Lak op waterbasis
  • Afdekzeil of oud hoeslaken
  • Verfborstels of rollers
  • Allesreiniger
  • Schuurpapier

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met verven, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Om te voorkomen dat de muur achter de radiator onder de verfspatten komt, plak je ‘m af met afdekzeil of een oud hoeslaken. Ontvet de radiator grondig. Om de radiator glad te maken, schuur je het oppervlak lichtjes op. Is je radiator gaan roesten, zorg dan dat je deze plekken grondig schuurt zodat er geen roest met de verf vermengt. Ga er daarna nogmaals overheen met een vochtige doek met allesreiniger om de radiator te ontvetten. Zet de radiator ruim voor de verfklus uit, zodat hij niet warm is als je begint met verven en open alvast de ramen, zodat de verf snel kan drogen.

Lees verder onder de advertentie

Wie de hele radiator uit het zicht wil is toe aan een radiatorombouw. Deze prachtige DIY is een eyecatcher in elke ruimte.

Verven: primer

Het mooiste resultaat krijg je als je eerst met een primer aan de slag gaat. Welke je wilt gebruiken, hangt af van je budget. Primer gaat roest tegen en zorgt dat de laag verf die eroverheen komt goed kan hechten. De primer kun je zowel met een kwast (handig bij een klein oppervlak) als met een roller (groter oppervlak) aanbrengen. Houd je aan de droogtijd die op het verfblik vermeld wordt. De grondverf kan al snel droog ogen, zonder kurkdroog te zijn.

Verven: de lak

Als de primer goed gedroogd is, kun je de lak aanbrengen. Zorg dat dit lak op waterbasis is, zodat je de verf niet gaat ruiken als de verwarming op hoge temperatuur aanstaat. Zeker weten dat je de juiste lak hebt? Ga dan voor speciale radiatorlak. Breng de verf aan met een kwast of een lakroller voor het mooiste resultaat. Laat even drogen en check of er nog een tweede laag overheen moet. Laat dan eerst de verf goed drogen (dit kan soms dagen duren) voordat je weer aan de slag gaat.

Lees verder onder de advertentie

Na het verven

Het kan zijn dat je, ondanks dat je lak op waterbasis gebruikt, toch een verflucht ruikt. Geen zorgen, dit verdwijnt vanzelf. Als je het heel storend vindt, kun je een bakje azijn of een emmer met 1 deel zout en 2 delen water op de vensterbank zetten dat de geur absorbeert.

Shop de stijl…

Bron: vtwonen 02-2020 | Styling | Fotografie Anitta Behrendt/Living Inside

Lees verder onder de advertentie