Alles wat je wilt weten over behang(en) in de keuken

beeld vtwonen Beeld

We zien het niet zo vaak, maar het kan heel mooi zijn: behang in de keuken. Steeds meer behangsoorten zijn hitte- en vochtbestendig en door het materiaal gemakkelijk schoon te maken. Ben je van plan om behang aan te brengen in je keuken? Wij helpen je op weg.

Lees verder onder de advertentie

Afwasbaar en hittebestendig

Als je behang in de keuken wilt aanbrengen, moet het in ieder geval aan twee eisen voldoen: het moet afwasbaar én hittebestendig zijn. Als je het behang aanbrengt boven een aanrechtblad wil je natuurlijk voorkomen dat het in de fik vliegt. En het is fijn als je vlekken, spetters en rondvliegend eten op een gemakkelijke manier kunt verwijderen met een schoonmaakmiddel. Je kunt verschillende behangsoorten gebruiken in de keuken. Namelijk:

  • Vliesbehang – is duurder dan papierbehang, maar wel geschikt voor in de keuken. Vliesbehang is sterk en eenvoudig aan te brengen. Het is een dun behang, dus zorg dat je het behang niet met een te natte doek schoonmaakt. Vliesbehang moet aangebracht worden op een gladde ondergrond. Het kan eenvoudig overgeschilderd worden en soms doorschijnen.
  • Glasvezelbehang – kan ook goed tegen vocht en is brandvertragend. Je kunt glasvezelbehang aanbrengen op oneffen of beschadigde muren.
  • Vinylbehang – is een scheurvast behang. Vinylbehang is heel geschikt voor in de keuken, van alle behangsoorten stoot vinylbehang zelfs het best water af. Het behang is duurzaam en camoufleert oneffenheden, maar tegelijkertijd is het weinig tot niet ademend.

Behang schoonmaken

Vlekken gemaakt? Tijd om het behang schoon te maken. Maak een sopje van warm water en een klein beetje vloeibare zeep. Gebruik niet te veel zeep, dit kan ervoor zorgen dat het vuil aan de muren blijft kleven. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Gebruik een spons of een doek. Schuursponsjes zijn verboden, deze zijn meestal te hard voor behang. Boen eerst op een kleine verborgen plek, bijvoorbeeld bij de plinten waar toch bijna niemand naar kijkt, zodat je kunt testen of het sopje geen nare vlekken achterlaat. Zo niet, dan kun je het behang voorzichtig schoonboenen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Binnenkijken in een zwarte keuken met bloembehang

Inspiratie: zwarte keuken met bloembehang

Er zijn veel mooie voorbeelden te vinden van behang in de keuken. Zoals bij Marike en Rein en hun dochters Jip en Lola uit Heerhugowaard. De eigenaren kozen voor een opvallende zwarte keuken. Marike is behangdealer en -ontwerper, dus uiteraard werd ook daarmee een ferme stempel op de woning gedrukt, onder andere in de keuken waar ze voor een opvallend bloembehang koos. ‘Het leuke aan behang is dat het snel sfeer creëert. Wij hebben bewust niet gekozen voor rollen met een repeterend patroon, maar voor maatwerk waarbij je precies kunt bepalen waar de print op de muur komt – een soort wandvullende kunst. Zo heeft de spatwand in de keuken een enorm, kleurrijk bloempatroon, dat lekker contrasteert met het zwarte staal van de aanrechtkast’, vertelt Marike. Bekijk hier het hele huis van Marike en Rein.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Behang kopen

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je ook graag behang aanbrengen in je keuken? Neem dan een kijkje bij:

  • Behangfabriek – zij maken speciaal behang voor keukens: Kitchen Walls. Het spatwand-behang van Marike is ook van deze collectie van de Behangfabriek.
  • Rebel Walls – dit bedrijf is opgericht in 2012 door Christofer en Irene Gimmersta. Maar het verhaal begon eigenlijk al in 1924, toen de grootvader van Christofer een baan kreeg in een behangwinkel. Rebel Walls ontwerpt prachtig behang, ook voor in de keuken. Leuk detail: je kunt een ontwerp ook helemaal aanpassen naar je eigen ideeën.
Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 06-2020 | styling Danielle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen binnenkijken special 03-2020 | Productie Insidehomepage | Styling Marlies Does | Fotografie Louis Lemaire