Zo isoleer je een schuin dak zonder te verbouwen

beeld vtwonen Beeld

Nicoline en Guirec lieten hun dak van buitenaf isoleren, zodat de zolder een fijne, warme plek zou zijn. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om een bestaand dak te isoleren?

Lees verder onder de advertentie

Dakisolatie

Oude huizen zijn vaak slecht geïsoleerd. Niet alleen gebruikte men voor 1975 nog amper spouwmuren en dubbel glas, ook aan dakisolatie werd niet veel aandacht besteed. Vaak werd het schuine dak gemaakt van houten spanten met daaroverheen planken en pannenlatten. Daarop kwamen direct de dakpannen te liggen. Je kunt wel nagaan hoeveel warmte er regelrecht het huis uitvliegt. Door zo’n houten dak alsnog te isoleren, kun je wel 25% besparen op stookkosten! Maar ook in de warme maanden wordt het een stuk aangenamer in huis en werkt de isolatie bovendien geluidwerend. Het meest gebruikelijke is het dak isoleren vanaf de binnenkant. Maar van buitenaf kan ook. Nicoline en Guirec kozen voor deze laatste methode omdat ze graag het oude dakbeschot in het zicht wilden houden. Beide methodes hebben voor- en nadelen.

Van buitenaf isoleren

Voordelen
• Binnen zie je er niks van; het dakbeschot blijft zichtbaar.
• Er is geen ruimteverlies.
• Het werk vindt buiten plaats, dus je hoeft de zolder niet te ontruimen en je huis blijft schoon.
• De dakconstructie is goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden (vorst, uitzetten en krimpen).
• Er is minder kans op koudebruggen (onderbreking in de isolatie waardoor warmteverlies ontstaat).

Nadelen
• Het is duurder dan van binnenuit isoleren.
• Het aanbrengen vergt wel wat kennis en ervaring.
• Het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt is minder geluidwerend dan steen- of glaswol wat bij binnenisolatie wordt toegepast.

Lees verder onder de advertentie

Van binnenuit isoleren

Voordelen
• Het is goedkoper dan van buitenaf isoleren.
• Een schuin dak isoleren is niet moeilijk, een beetje handige klusser kan het zelf doen.
• Weert geluid beter dan isolatie van buitenaf.

Nadelen
• De isolatie neemt ruimte in, de zolder wordt er dus kleiner van.
• De isolatie moet worden afgewerkt, waardoor het oorspronkelijke (balken)plafond niet meer zichtbaar is.
• Elk kiertje kan veel warmteverlies veroorzaken.

Materiaal

Als je besluit het dak van buitenaf te (laten) isoleren, dan gebruik je daarvoor isolatiepanelen van polyurethaan. Kies je binnenisolatie, dan heb je verschillende mogelijkheden, zoals glas- of steenwol of kunststof isolatieplaten. Bedenk wel dat wol makkelijker werkt en beter afsluit dan platen, maar dat platen beter isoleren. Daarnaast bestaat er spuitisolatie, waarmee een laag schuim wordt aangebracht. Kies altijd voor een zeer goede isolatiewaarde; dat betekent meestal een dikte van 13 cm.

Lees verder onder de advertentie

Welk materiaal je kiest, is vooral afhankelijk van de bestaande situatie. Het kan zijn dat er aan de buitenkant van het dak een vochtwerende folie onder de pannen is aangebracht. In dat geval moet je aan de binnenkant klimaatfolie gebruiken, anders kan het vocht niet weg en kan het hout gaan rotten. Zorg dus dat je precies weet uit welke materialen het dak bestaat. De leverancier kan advies geven over welk materiaal in welke omstandigheden de beste keus is.

Subsidies

Wil je weten hoe het precies zit met subsidies voor dakisolatie? Surf dan naar www.vlaanderen.be, klik door naar ‘bouwen, wonen en energie’. Bij ‘bouwen en verbouwen’ klik je op ‘premies voor renovatie’. Daar vind je alle informatie over de subsidies voor dakisolatie.

Lees verder onder de advertentie