Wil je een aanbouw? Hier moet je op letten!

beeld vtwonen Beeld

Teejo bouwt van alles in en aan zijn huis… een veranda, een aanbouw. Welke mogelijkheden zijn er? Hoe pak je dat aan? En hoe zit het met vergunningen?

Lees verder onder de advertentie


Vind je je huiskamer te klein of wil je een grotere keuken? Met een aanbouw creëer je relatief makkelijk extra leefruimte. Je moet dan natuurlijk wel een deel van je tuin opofferen, maar zelfs als je maar een klein stukje aanbouwt, levert dat al veel meer licht en lucht op. Ook qua investering is het de moeite waard, want de waarde van je huis stijgt er alleen maar door. Een aanbouw is een flinke karwei en vereist wel wat bouwkennis, dus kun je dit het best door een aannemer laten uitvoeren. De aanbouw kan ter plaatse worden gerealiseerd, maar er zijn ook bedrijven die de hele aanbouw in de werkplaats maken en dan kant-en-klaar aanleveren. Meestal worden de muren pas doorgebroken als de aanbouw helemaal klaar is, zodat het huis zo kort mogelijk open staat.

Een andere mogelijkheid om je huis te vergroten, is een serre bouwen. In tegenstelling tot een aanbouw, die meestal voor uitbreiding van de leefruimte zorgt, is een serre een opzichzelfstaande ruimte. Een serre is vooral bedoeld om binnen een buitengevoel te creëren en bestaat daarom grotendeels uit glas. Een serre wordt bijna altijd kant-en-klaar aangeleverd.

Lees verder onder de advertentie

Waar moet je op letten?

  • Zorg ervoor dat de aanbouw goed past bij het uiterlijk van het huis en het een mooi geheel wordt. Gebruik óf precies dezelfde materialen en kleuren als het huis óf juist heel contrasterende. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan een houten aanbouw bij een stenen huis. Dat is vaak sfeervol en is makkelijker te realiseren dan precies dezelfde stenen vinden en dezelfde voegen toepassen.
  • Een architect raadplegen over de bouw kan een goede investering zijn; hij of zij haalt meer uit de mogelijkheden dan je zelf misschien zou bedenken.
  • Bepaal of er een fundering nodig is. Kies je voor een houten aanbouw (houtskeletbouw), dan is dat niet altijd nodig. Bij een stenen aanbouw is het wel verstandig om deze op een stevige fundering te zetten om scheuren te voorkomen.
  • Hou er rekening mee dat als je een aanbouw maakt, je in huis ook nog het nodige zult moeten aanpassen. Wat doe je met de muren en het plafond? Hoe laat je de vloer aansluiten? En hoe ga je de nieuwe ruimte indelen? Denk ook aan elektriciteit; waar moeten stopcontacten komen?
  • Nog meer licht creëer je door een lichtstraat of lichtkoepel in het dak van de uitbouw te plaatsen. Je kunt ook meteen zonnepanelen installeren.

Kosten

Reken voor een kleine aanbouw mét fundering grofweg op zo’n € 20.000,-. Een handige rekentool vind je op: www.verbouwkosten.com/verbouwtool of op www.handigeharry.com/verbouwingskosten.

Vergunning nodig?

Als je voldoet aan onderstaande voorwaarden geldt enkel de meldingsplicht.

Lees verder onder de advertentie
  • Per woning mag je maximaal 40m² aan bijgebouwen plaatsen.
  • De bijgebouwen mogen niet hoger zijn dan 4 m², gemeten van de grond.
  • In de zijtuin moeten de bijgebouwen minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven, in de achtertuin minstens 2 meter.