Duurzaam

Waterdicht én betaalbaar: isoleren met XPS-platen

 
XPS-platen voor isolatie Getty Images
Getty Images
 
Leestijd 3 minuten

In de zoektocht naar verschillende isolatiematerialen stuit je al snel op XPS-platen. Dit materiaal komt veel voor en dat heeft niet alleen met de vele toepassingsmogelijkheden te maken, maar ook met de gunstige prijs.

Lees verder onder de advertentie

Wat is XPS-isolatie?

XPS is een kunststof en wordt ook wel geëxtrudeerd polystyreen genoemd. In de praktijk betekent dit dat het materiaal samengedrukt is. Het is een restproduct van aardolie en wordt dus gebruikt als isolatiemateriaal.

XPS komt eigenlijk altijd in de vorm van platen, die behoorlijk populair zijn. Ze kunnen namelijk op verschillende plekken in het huis toegepast worden.

Waar gebruik je XPS-platen voor?

  • Dakisolatie

  • Vloerisolatie

  • Kelderisolatie

  • Spouwmuurisolatie

Lees verder onder de advertentie

Daarmee heb je een groot deel van het huis te pakken. Vooral de toepassing in de kelder is interessant, want hier is lang niet al het isolatiemateriaal geschikt voor.

LEES OOK
Wat is het beste isolatiemateriaal? Over duurzaamheid en kosten

Voordelen van XPS-platen

Het grootste voordeel van XPS-platen is dat ze waterdicht zijn. Hierdoor is het materiaal heel geschikt om vochtige ruimtes, zoals de kelder, te isoleren. Veel andere materialen kunnen niet tegen dit vocht en zullen beschadigen, maar XPS juist z'n werk blijft doen. De structuur van het materiaal zorgt er bovendien voor dat XPS-platen erg stevig zijn. Hierdoor gaan ze lang mee en kunnen ze prima tegen een stootje. Tel je daar de relatief betaalbare prijs bij op (XPS is bijvoorbeeld duurder dan EPS isolatiemateriaal, maar weer goedkoper dan PIR, PUR en veel natuurlijke materialen), dan snap je wel waarom het zo'n populaire keuze is.

Lees verder onder de advertentie

Nadelen van XPS-isolatie

Of XPS ook nadelen kent? Jazeker. Hoewel het zeker niet de duurste optie is, zijn andere materialen een stuk goedkoper. Wie met een klein budget gaat verduurzamen, kiest dus waarschijnlijk niet voor XPS-platen. Ook groene (ver)bouwers, die bij het verduurzamen van het huis extra rekening houden met het milieu, vinden deze platen niet geschikt. Doordat het om een kunststof gaat, brengt de productie ervan veel schade toe aan Moeder Aarde.

Als laatste is het goed om te vermelden dat XPS een brandbaar materiaal is, al geldt dat voor meerdere isolatie-opties.

De kosten van XPS-platen

Volgens de experts van Dakisolatie betaal je voor XPS-platen tussen de € 12 en € 20 per vierkante meter. Hierbij zijn verschillende factoren van invloed. De dikte van de platen bijvoorbeeld en of je zelf aan de slag gaat met de isolatie. Anders zul je ook nog op arbeidskosten moeten rekenen. Vraag in dat laatste geval verschillende offertes aan zodat je de prijzen goed kunt vergelijken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Het huis isoleren? Lees dit voor je aan de slag gaat

Het verschil tussen XPS en EPS

XPS wordt vaak verward met EPS isolatie. EPS kennen we ook wel als piepschuim. Beide materialen zijn een polystyreen en kunnen gebruikt worden voor zowel dak- als spouwmuurisolatie. Het grote verschil zit 'm in de manier van productie: bij EPS wordt er tijdens het productieproces veel meer lucht in de platen toegevoegd, terwijl XPS onder hoge druk wordt samengeperst en daardoor veel dichter is.

In de praktijk merk je dat verschil doordat XPS een hogere druksterkte heeft. Onder oppervlakten waar veel gewicht op leunt, bijvoorbeeld betonnen vloeren, is XPS dus de beste optie. EPS laat ook meer lucht en vocht door en dat maakt XPS-platen ook nog eens beter geschikt voor het isoleren van een vochtige kelder.

Lees verder onder de advertentie