Wanneer is na-isoleren een goed idee? Dit zegt een expert erover

Getty Images | Westend61
Getty Images | Westend61
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

We leggen het aan je uit, inclusief tips van een expert.

Na-isoleren: wat is dat?

Na-isoleren is niets meer en niets minder dan extra isoleren in een huis waar al geïsoleerd is. Dat is vaak nodig wanneer de klus jaren geleden niet goed gedaan is of wanneer het isolatiemateriaal en vervanging toe is. Na-isoleren wordt over het algemeen als moeilijker gezien dan 'normaal' isoleren, omdat het oude isolatiemateriaal eerst moet worden verwijderd. In de meeste gevallen althans; je kunt er ook voor kiezen om het oude materiaal aan te vullen met nieuw, beter isolatiemateriaal. Na-isoleren gebeurt vooral in het dak en bij de spouwmuren.

LEES OOK
Je huis isoleren? Lees dit voor je aan de slag gaat

Lees verder onder de advertentie

In deze situaties is na-isoleren verstandig

Volgens Frank van der Lei van het Isolatieloket is na-isoleren een verstandige keuze om te besparen op de energiekosten. 'Veel woningen die vóór 1980 zijn gebouwd, lenen zich uitstekend voor snelle, eenvoudige en betaalbare isolatiemaatregelen. Dit komt doordat de vloeren, muren en daken van deze woningen vaak niet of niet goed geïsoleerd zijn. Door deze onderdelen alsnog te isoleren, kun je afhankelijk van je stookgedrag tot wel 30 tot 40 procent op het energieverbruik besparen.' Woningen die na 1980 gebouwd zijn, komen volgens Frank al met een basisniveau aan isolatie. Dat betekent overigens niet dat na-isoleren in deze situatie niet verstandig is: er valt vaak nog te optimaliseren om meer op de energierekening te besparen.

“De vloeren, muren en daken van woningen die vóór 1980 gebouwd zijn, zijn vaak niet goed geïsoleerd”

Frank van der Lei Isolatieloket

LEES OOK
Isoleren zonder spouwmuur: dit zijn de mogelijkheden

Kun je ook te veel isoleren?

Om deze vraag te beantwoorden, is het volgens Frank slim om naar nieuwbouwwoningen te kijken. Deze worden tegenwoordig energieneutraal gebouwd, waarbij er extra aandacht wordt besteed aan de isolatiewaarden van de bouwdelen. In de praktijk zien die waarden er als volgt uit:

Lees verder onder de advertentie
  • Gevelisolatie rc 4,7 m²K/W

  • Vloerisolatie rc 3,7 m²K/W

  • Dakisolatie rc 6,3 m²K/W

Experts hebben deze waardes gekozen om zoveel mogelijk warmte binnen te houden en tegelijkertijd kou buiten te houden. Frank: 'Hoewel extra isolatie altijd enige voordelen kan bieden, zijn de eerste centimeters het meest effectief. Verder toevoegen van isolatiemateriaal levert weliswaar verbeteringen op, maar deze zijn relatief kleiner vergeleken met de initiële lagen.' Te veel isoleren kan dus geen kwaad, maar het levert je in verhouding minder rendement op. Houd je rekening met bovenstaande cijfers, dan maak je optimaal gebruik van de isolatie in huis.

LEES OOK
Plafond isoleren: houd warmte binnen en geluid buiten

Lees verder onder de advertentie