Waarom kiezen voor vloerisolatie?

beeld vtwonen Beeld

Je isoleert een vloer om warmte in huis te behouden en daarmee kosten te besparen, maar ook om geluidsoverlast van boven- of benedenburen te beperken.

Lees verder onder de advertentie

Energiebesparende vloerisolatie

Een vloer isoleren heeft alleen zin in huizen die voor 1982 zijn gebouwd, omdat vloerisolatie vanaf toen verplicht werd gesteld. Ligt er een mooie houten of tegelvloer in je huis, dan wil je die natuurlijk laten liggen. Je kunt je vloer dan eventueel aan de onderzijde isoleren. Dit doe je met isolatiemateriaal dat je via de kruipruimte onder de bestaande vloer aanbrengt; dit kan dus alleen als er een kruipruimte onder je huis aanwezig is. Meer informatie hierover – en over mogelijke subsidie op energiebesparing in eigen huis – vind je op de site van Vlaanderen.be. Is er geen kruipruimte, of is die te krap om in te werken (lager dan 35 cm) dan zit er niks anders op dan je huidige vloer te vervangen of een nieuwe vloer over de bestaande vloer aan te brengen.

Een nieuwe vloer

Leg je een nieuwe vloer over de bestaande, dan kun je in de meeste gevallen volstaan met het aanbrengen van een isolatielaag met daaroverheen een dekvloer. Hierin kun je eventueel meteen vloerverwarming laten installeren. Als de hele vloer eruit moet, dan kun je op de ondergrond – het zand of stenen – een systeemvloer leggen met liggers en polistyreen vulblokken of isolatieplaten, met daaroverheen een betonnen dekvloer. Deze vloeren zijn in diverse isolatiewaarden verkrijgbaar. Ook hierin kun je vervolgens vloerverwarming aanleggen.

De kosten waard?

Bij een niet-geïsoleerde vloer gaat 10 tot 15% van de warmte verloren. Dag in dag uit, dus je bespaart jaarlijks vele euro’s. Aan jou de beslissing of je het de investering waard vindt.

Lees verder onder de advertentie

Geluidsisolatie

In oudere appartementen kan geluidoverlast een groot probleem zijn. In dat geval kan vloerisolatie een wereld van verschil maken. Hiervoor zijn veel oplossingen te bedenken,van het leggen van een compleet nieuwe vloer tot het aanbrengen van isolatiefolie, innovatieve, milieuvriendelijke thermoskussenfolies die makkelijk te verwerken zijn. Kijk voor meer informatie over geluidsisolatie op www.verbouwkosten.com.

Bron: vtwonen 13-2016 | fotografie Pia van Spaendonck