Oude vloer, nieuwe look: white wash

Ligt er al een gelakte of geoliede vloer in je 
nieuwe woning of ben je uitgekeken op je 
bestaande houten vloer, dan kun je hem vrij 
eenvoudig een nieuwe look geven. Behandel hem bijvoorbeeld met white wash of laat hem vergrijzen. Zo geef je je vloer een totaal andere uitstraling zonder veel geld te spenderen.

slaapkamer white wash vloer kledingrek

White wash vloer

White wash is een olie met wit pigment die in het hout wordt geboend. Dat boenen doe je nadat de vloer van oude lagen als lak en olie is ontdaan en helemaal glad is geschuurd. Je kunt het boenen met de hand doen of met een boenmachine: breng de olie dun(!) aan op een doek en boen hem stevig in het hout. Boen meteen met een droge katoenen doek na om overtollige olie te verwijderen. Let op: gooi de katoenen doeken hierna weg of zet ze in een emmer met water. Opgepropte doeken kunnen namelijk voor brandgevaar zorgen. Laat de wash tenminste 36 uur drogen. Tijdens het drogen écht niet op de vloer lopen, ook niet langs een randje!

Welke houtsoort?

Het mooiste white wash-effect krijg je op een eiken vloer. De kleur wordt vooral bepaald door hoe grof of fijn je de vloer schuurt. Bij een grove schuurkorrel (80) neemt het hout meer olie en dus kleurstof op dan bij een fijne korrel (120). Eventueel kan white wash-olie ook worden aangebracht op grenen. Maar het nadeel daarvan is dat het verkleurt onder invloed van licht. Tropische houtsoorten zijn niet geschikt om met white wash-olie te 
behandelen. Ze zijn hard en nemen niet veel op, waardoor je kans hebt op vlekken.

Je kunt met white wash ook allerlei effecten creëren: een deel wegschuren, de olielaag mat maken door met de beschermende zeep te dweilen, of glanzender maken door er was overheen aan te brengen. Ook kan een eiken vloer eerst met ammoniak (niet uit de supermarkt, maar uit de verfwinkel) worden gerookt en dan met witte olie worden behandeld. Door de waterafstotende olie en de beschermlaag van zeep, is het hout meteen bestand tegen vlekken.

Tip: dweil je white wash vloer nooit met allesreinigers, deze ontvetten en verwijderen de olie. Gebruik altijd een speciale reinigende en beschermende zeep.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen