Verwarmen met een elektrische kachel: hoe zuinig is het?

Vintage tafel van travertin € 2700,-, Wishbone chair stoelen van Carl Hansen, van gecertificeerd hout, per stuk vanaf € 499,-, theepot van Hasami Porcelain € 69,-, suikerpot en melkkannetje van Hasami Porcelain € 39,-, bord van Hasami Porcelain € 43,-, beker van Hasami Porcelain € 26,-, groene linnen theedoek van Linge Particulier € 19,95, bankje van Ercol € 1290,-, wollen kussen van Mourne € 135,-, wandlamp van Muller van Severen € 720,- (pantoufle-design). Merino wollen plaid € 139,- (bymolle.com). Grijze schaal op voet € 47,- (101cph.com). Fles van keramiek € 35,99 (zarahome.com). Beeld

Omdat de gasprijzen explosief zijn gestegen, zoeken we naar alternatieven om er deze winters warmpjes bij te zitten. De elektrische kachels gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. Maar wanneer heb je zo’n kachel terugverdiend? En bespaar je er écht geld mee of lijkt dat maar zo? We zetten de verbruiksgegevens voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Elektrisch verwarmen

Het huis elektrisch verwarmen wordt steeds aantrekkelijker met de huidige, hoge gasprijzen. Zeker wanneer je met zonnepanelen of een warmtepomp je eigen duurzame energie opwekt. In dit artikel zetten we verschillende manieren van elektrisch verwarmen op een rij. Maar wat als je een centrale verwarming op gas hebt en deze kosten wil minimaliseren? Is een losstaande, elektrische kachel dan een goede optie en wanneer heb je hem terugverdiend?

Voordelen van een elektrische kachel

  • Een elektrische kachel is een flexibele kachel. Je kunt ‘m van kamer naar kamer verplaatsen en zet ‘m uit wanneer je wilt.
  • Verwarmen op stroom is milieuvriendelijker dan op gas.
  • De meeste elektrische kachels hebben een thermostaat waarmee je de temperatuur regelt.
  • Voor de aanschafwaarde hoef je het niet te laten: voor 60 euro koop je al een kleine kachel.

Verbruikskosten van een elektrische kachel

Gebruiksvriendelijk is een elektrische kachel dus zeker, maar is hij ook zo zuinig? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens Milieucentraal Nederland behoort de elektrische kachel tot een energieslurper. Vooral kachels zonder thermostaat verbruiken flink veel stroom omdat ze constant op vol vermogen werken. In dit lijstje zetten we huishoudelijke apparaten die veel energie verbruiken op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Het soort kachel heeft dus impact op het verbruik. Hoe lager het wattage, hoe zuiniger. Maar een laag wattage betekent ook dat het een minder grote ruimte kan verwarmen. De zuinigste kachel is een infraroodkachel.

Stroom- en gasprijzen:

Stroom is over het algemeen goedkoper dan gas, toch? Momenteel (december 2022) is de stroomprijs gemiddeld € 0,84 per kWh. De gemiddelde gasprijs is € 3,17 per m3. Met gas verwarmen lijkt veel duurder, maar 1 m3 gas is vergelijkbaar met ongeveer 9 kWh.

Lees verder onder de advertentie

Dus wat zijn precies de verbruikskosten van een elektrische kachel? Wanneer je een kachel van 1.000 watt een uur (op vol vermogen) aanzet, kost dat – met de huidige, bovengenoemde prijzen – € 0,84. Bij 100 uur is dat ongeveer € 80,-.

Elektrische kachel aanschaffen

Een elektrische kachel als alternatief om de huiskamer te verwarmen, is dus minder voordelig dan het lijkt. Gezien het hoge energieverbruik van de elektrische kachel wordt het voornamelijk als bijverwarming gebruikt (dit zijn alle opties voor bijverwarming in de woonkamer). Als extra warmtebron in een thuiskantoor of tijdens extra koude dagen komt hij natuurlijk wél van pas. Overweeg je er een aan te schaffen? Een paar tips waar je op moet letten zodat je de verbruikskosten zo laag mogelijk houdt:

  • Kies niet een té grote kachel (met een hoog vermogen) voor een kleine ruimte. Voor een kamer van 10 m2 is 800 watt genoeg.
  • Kies het liefst voor een kachel met thermostaat.
  • Met een goede isolatie in huis, hoeft de kachel minder hard te werken.
Lees verder onder de advertentie

Infraroodpaneel of warmtepomp

Een zuiniger alternatief dan een elektrische kachel is een infraroodpaneel. Dit is duurder in aanschaf, maar heeft minder wattage nodig dan bij andere vormen van elektrisch verwarmen. Lees er hier alles over.

Ook bij het infraroodpaneel geldt: het verwarmt meestal maar een deel van de ruimte. Ben je echt op zoek naar de zuinigste vorm van elektrisch verwarmen, dan is het veilig om te stellen dat dat de warmtepomp is, zoals je leest in dit artikel.

Nog meer warmmakers…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 05-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek