Verhuizen: slim inpakken

beeld vtwonen Beeld

Je gaat verhuizen! Leuk, maar hoe kun je het beste al je verhuisdozen inpakken? Met deze inpaktips verhuis je met een gerust gevoel. 

Lees verder onder de advertentie

Plan

Maak voordat je gaat inpakken een duidelijk inpakplan, verspreid over meerdere dagen. Begin met na te denken over wát je gaat verhuizen. Moet alles weer mee, of kunnen er ook dingen weg? Schrijf overzichtelijk op papier wat je allemaal mee wilt nemen en groepeer deze spullen in verschillende categorieën. Spullen voor de badkamer, spullen voor de keuken etc. Probeer daarna in te schatten hoeveel verhuisdozen en andere inpakspullen je daarvoor nodig hebt. Tip: voordat je naar de winkel gaat voor verhuisdozen is het handig om even rond te vragen. Meestal hebben vrienden en familie nog een aantal dozen over waar ze geen gebruik meer van maken.

Inpakken

Als je al je spullen gesorteerd hebt, is het tijd om in te pakken. Het is handig om per ruimte in te pakken, want dat scheelt je straks een hoop uitpakwerk. Zorg ervoor dat je eerst de spullen inpakt die je het minst nodig hebt en eindig met de spullen voor alledaags gebruik. Het is handig om een aparte doos te maken voor de spullen die je nodig hebt op de eerste dag in je nieuwe huis. Denk aan slaapspullen, propere kleren, een handdoek, eten en dergelijke. Zo hoef je maar één doos open te maken om de eerste dag door te komen. Zorg er ten slotte voor dat je alles inpakt, zodat er geen losse spullen verloren kunnen gaan.

De juiste doos

Er zijn ontzettend veel soorten dozen verkrijgbaar. Van klein tot groot en van rond tot vierkant. Verpak zware voorwerpen als gereedschap in kleine dozen. De grote dozen zijn meer geschikt voor lichtere spullen, zoals beddengoed. Zorg ervoor dat je tijdens het inpakken de doos af en toe optilt, om te controleren of de doos niet te zwaar wordt. Wist je dat er ook speciale dozen zijn voor bepaalde spullen? Zo bestaan er ook kledingdozen met rails, zodat je mooiste kleding gewoon kan blijven hangen.

Lees verder onder de advertentie

Mix & match

Tijdens het inpakken heb je soms te maken met breekbare spullen, zoals servies. Je kunt daarvoor beschermend inpakmateriaal kopen, maar je kunt ook gaan mixen en matchen met je eigen spullen. Door je handdoeken in te pakken met je servies, blijft het goed beschermd. Leg borden verticaal in de doos, zo voorkom je dat het breekt. Om glazen en kleine vaasjes kun je sokken doen. En heb je nog een rolkoffer staan? Stop daar dan je boeken in. Zo voorkom je een zere rug van het tillen!

Stickeren maar!

Alles ingepakt? Dan is het tijd om de dozen te labelen. Met een markeerstift kun je er het nodige opschrijven, maar je kunt de dozen ook labelen met tape of stickers. Zo kun je al van een afstand zien waar de doos bij hoort! Geef de dozen bijvoorbeeld een kleur per kamer. Een blauwe sticker voor de badkamerspullen, een rode voor kleding en ga zo maar door. Plak in het nieuwe huis dezelfde kleur stickers op de deuren van de verschillende kamers. Zo weten vrienden, familie en andere verhuizers meteen waar de dozen naartoe moeten. Handig!