Zolder isoleren? Dit zijn alle duurzame opties

Wie in een huis met zolder woont, weet dat veel warmte door het dak verdwijnt. Zonde van je stookkosten, maar ook niet bepaald goed voor het milieu. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun zolder te isoleren. Weten hoe diep je daarvoor in de buidel moet tasten, welke materialen je kunt kiezen en hoe je op kosten kunt besparen? vtwonen zet de fijne kneepjes van het isoleervak voor je op een rij.

schuine wand

Dit zijn de voordelen van je zolder isoleren

Het is niet zomaar dat veel huiseigenaren ervoor kiezen hun zolder te isoleren. Het levert je namelijk een heleboel op, en daarmee bedoelen we niet alleen geld. We zetten alle voordelen op een rij:

  • Je verliest veel minder warmte door het dak, waardoor je er warmpjes bij zit in de winter.
  • Tegelijkertijd levert dit je een besparing op je energierekening op. Kun je dat geld weer aan iets anders leuks in huis besteden.
  • Je draagt een flinke steen bij aan een beter milieu, doordat er geen warmte meer verloren laat gaan;
  • Ook van geluid heb je door een goede isolatie minder last, zeker wanneer je naast een drukke weg woont.
  • En het energielabel van je woning wordt verbeterd, wat bij verkoop resulteert in een hogere waarde.

LEES OOK
Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen

Uit welke (duurzame) isolatiematerialen kun je kiezen?

Wanneer je de zolder gaat isoleren, zul je er al snel achterkomen dat er heel wat verschillende materialen bestaan. Om het kaf van het koren te scheiden, vertellen we je wat de voor- en nadelen zijn van de meest gebruikte opties:

  • Wol: bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Dit zijn beide betaalbare manieren om je zolder te isoleren, waardoor ze erg populair zijn. De makkelijkste manieren om wol als isolatiemateriaal te gebruiken, is in de vorm van isolatiedekens.
  • Kunststof: hierbij gaat het om kunststof platen, in de vorm van schuim. Ook deze optie is relatief goedkoop, en is naast het isoleren van je dak ook zeer geschikt voor zoldervloerisolatie.
  • Ecologische materialen: zoals schapenwol, papiervlokken, hennep of kurk. Je betaalt hier wat meer voor, maar het milieu bedankt je dubbel zo hard.

Hoe isoleer je een schuin dak?

Woon je in een huis met een schuin dak? Dan is het isoleren van je zolder een relatief eenvoudige klus, die prima te doen is voor do it yourself-klussers. Je kunt ervoor kiezen om van buitenaf of binnenaf te isoleren, maar vooral de laatste optie is eenvoudig. Je zet isolatieplaten simpelweg tegen de balken van je schuine dak aan.

Kies je voor de optie van buitenaf isoleren? Dan wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakpannen of andere dakbedekking geplaatst: dit vergt wat meer behendigheid, maar levert extra goede resultaten op.

LEES OOK
Knieschotten op zolder: zo kun je spullen het beste opbergen onder schuine daken

Dit zijn de gemiddelde kosten van een zolder isoleren

De totaalprijs van het isoleren van je zolder heeft met verschillende factoren te maken. Hoeveel vierkante meter moet er bijvoorbeeld geplaatst worden, doe je het zelf of huur je een vakman in, en voor welk materiaal ga je? Over het algemeen kun je rekenen op 20 tot 70 euro per vierkante meter, waarbij zelf plaatsen eerder naar de eerste prijs neigt, terwijl een vakman inhuren je richting de 70 euro stuurt. Wil je de zolder budgetproof isoleren, kies dan voor een van bovenstaande betaalbare materialen zoals wol of kunststof.

In deze situaties kun je zelf je zolder isoleren

Om kosten te besparen, kun je ervoor kiezen zelf je zolder te isoleren. Bij een schuin dak is dit dus prima te doen, maar een plat dak kun je beter overlaten aan een expert. Heb je een schuin dak en durf je de klus aan? Dan is het belangrijk om eerst te controleren welk materiaal onder je huidige dakbekleding ligt, voor je aan de slag kunt.

nog meer: vtverbouwen