Zo schilder je hout-lookalike Trespa in 3 stappen

Trespa is een productnaam voor High Pressure Laminate (HPL) platen die buitenshuis worden gebruikt, bijvoorbeeld om wanden en dakgoten mee te maken. Maar ook binnenshuis vind je Trespa in (verlaagde) plafonds, wanden of trappen. Ontdek meer over Trespa schilderen en hoe je dit veelzijdige materiaal weer als vanouds laat stralen.

zwarte verf

De voordelen van Trespa

Vaak is Trespa een vervanging van hout. Deze zogenaamde ‘volkern’-platen bestaan uit papierlagen of papierpulp met hars dat onder hoge druk en temperatuur samen worden geperst tot een massieve plaat. Met een speciale coating wordt de plaat weerbestendig gemaakt. Een Trespa-plaat kan daarom goed tegen een stootje, uv-straling, temperatuurverschillen, warmte en vocht. Extra voordeel is dat Trespa gemakkelijk is schoon te maken, bijvoorbeeld van graffiti. Een ideale keuze als bouwmateriaal voor buiten dus. Daarom zie je het materiaal niet alleen bij woningen maar ook veel bij openbare gebouwen en bedrijventerreinen. En Trespa-platen zijn verkrijgbaar in een scala aan kleuren. Tijdens het proces worden er namelijk kleurpigmenten aan de bovenlaag van de plaat toegevoegd om de meest uiteenlopende kleuren te creëren. Van gebroken wit en antraciet tot okergeel en wijnrood. Het hele kleur aanpakken? Geef het huis een nieuwe look door de buitenmuur te verven.

Aandachtspunten bij Trespa schilderen

Ondanks dat Trespa een stevig en onderhoudsarm materiaal is, kan het zomaar gebeuren dat het in de loop der jaren verkleurt of beschadigt. Bijvoorbeeld door het weer of als het lang niet is schoongemaakt. Bladdert de kleur van de Trespa-platen af? Dan kan het materiaal een verfbeurt gebruiken. Gelukkig is verweerd Trespa schilderen best makkelijk. De oude Trespa-plaat overschilderen zonder primer is alleen niet aan te raden. Een nieuwe grondlaag zorgt ervoor dat de plaat goed beschermd blijft en de kleur goed tot z’n recht komt.

Trespa schilderen in drie stappen

Je Trespa-platen weer laten stralen kun je makkelijk zelf doen. Zoals altijd zijn het juiste materiaal, de goede voorbereiding en een zorgvuldig proces weer het allerbelangrijkst bij het verven van Trespa. In drie stappen zien de platen er weer als nieuw uit.

 1. Haal de juiste spullen in huis

Deze materialen en gereedschappen moet je in vooraf in huis halen. Je scoort ze gemakkelijk bij de bouwmarkt:

 • Multiprimer of kunststof grondverf
 • Een weerbestendige en stootvaste lakverf. Gebruik acrylverf voor binnen en alkyd voor buiten. Alkyd is makkelijk te verwerken en droogt niet te snel, zodat je je verfwerk makkelijk corrigeert
 • Een ontvetter, zoals verfreiniger of ammoniak
 • Een ladder of steiger. Een steiger kun je huren en veilig laten opbouwen door een steigerverhuurbedrijf
 • Een grote en een kleine roller
 • Schilderstape
 • Een stucloper
 • Een stoffer
 • Een emmer water
 • Een pluisvrije doek
 • Schuurpapier met korrel 280
 1. Voorbereiden en schoonmaken

Voordat je überhaupt met een kwast of roller aan de gang gaat, moet je je goed voorbereiden. Ga je Trespa buiten schilderen? Houd het weerbericht in de gaten. Verf alleen bij droog weer en bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius. Zo zorg je dat de verf goed droogt en krijg je geen lelijke plekken. Bereid daarna de plek waar je gaat verven voor. Rol een stucloper uit over de grond om eventuele verfvlekken op te vangen. Ga je de hoogte in? Plaats een ladder of steiger zodat je er goed bij kunt. Maak daarna de Trespa-platen die je wilt schilderen goed schoon. Gebruik eerst een stoffer of pluisvrije doek om het meeste vuil te verwijderen. Met een ontvetter maak je de Trespa-platen hierna compleet vetvrij. Dit is belangrijk omdat de verf dan goed hecht. Schuur daarna de Trespa zorgvuldig op met het 280 schuurpapier voor een nog betere hechting van de verf. Maak tot slot het oppervlak daarna nog een keer schoon met water en pluisvrije doek. En plak alles af met schilderstape wat je niet wilt verven. En nu? Tijd om de roller of kwast te pakken!

 1. Trespa verven

Begin het schilderen van Trespa met de primer. Door deze grondlaag blijft de laklaag beter zitten en bescherm je de Trespa-platen weer als vanouds. Hiervoor gebruik je het beste een multiprimer. Deze is speciaal geschikt voor dit soort platen. Als je geen multiprimer kunt vinden, kun je ook kunststof primer gebruiken. Ook deze grondverf kan tegen een stootje en laat de lakverf mooi uitkomen. Begin met een kleine roller bij de randen en werk de grote stukken af met de grote roller. Als je alles netjes in een laag grondverf hebt gezet, laat je de platen goed drogen. Afhankelijk van het product duurt dit tussen de 30 minuten tot 8 uur. Check de verpakking voor de juiste droogtijd. Helemaal droog? Schuur dan de grondlaag nog een keer met het schuurpapier en neem deze af met een pluisvrije doek. Na het primen ga je aan de slag met lakken. Hiervoor werk je hetzelfde als bij de grondlaag maar in plaats van één laag breng je twee lagen aan. Zo zorg je dat de kleur optimaal naar voren komt en de Trespa-platen mooi egaal zijn. Laat de eerste laag wel goed opdrogen voordat je aan de tweede begint. Ben je ook klaar met de tweede laag? Geniet dan van het eindresultaat en Trespa-platen die weer jaren meegaan.

Wil je na het schilderen van Trespa ook de binnenmuren aanpakken? Ga voor een snelle en stijlvolle muur make-over met DIY sierlijsten.

nog meer: vtverbouwen