Met een CO2-melder wordt de lucht in huis gezonder

Heb je weleens last van hoofdpijn, duizeligheid of een slechte concentratie als je uren in dezelfde ruimte bent? Na een tijdje voel je je suf en lukt het niet meer om te focussen. Misschien heb je gewoon te lang doorgewerkt, maar wist je dat een hoog CO2-gehalte dezelfde klachten kan veroorzaken? Een CO2-melder meet de luchtkwaliteit in de ruimte. Wat doet zo’n melder precies, waarom hebben sommige mensen er één in huis en wat doe je als ie alarm slaat? 

houten dak
(designtales.nl). Wandlamp Orion van vtwonen € 133,95, toolbox Grib van Ferm Living € 79,-, fauteuil Rico van Ferm Living 87×78,8×79 cm (bxdxh) € 2035,-, houten vogel L’Oiseau van Vitra € 115,- (vtwonen.nl). Loep op pootjes € 22,50 (weldaad.com). Magazine Ark Journal € 22,-, magazine Cereal vanaf € 19,-, travertin onderzetters per stuk € 9,-, presse-papier Dandelion € 50,-, stoel J39 soaped beech van Frederica € 537,- (thefinestore.com). Artwork Stairs € 350,-, vaasje van Yellow Nose Studio € 35,- (rozmeen.nl). 3D-wandsculpturen vanaf € 75,- (huisvolstijl.nl). Handgemaakte sculptuur prijs op aanvraag (2222studio.com). Handgemaakte prints Let’s go Bananas 50×70 cm € 129,- en Brown & Terra Come away with me 70×100 cm € 239,- (enkelartstudio.com). Overig privébezit.

Wat is een CO2-melder?

Klaar voor een korte opfriscursus scheikunde? Mensen ademen zuurstof (het scheikundige element O) in en koolstofdioxide (beter bekend als CO2) uit. Deze koolstofdioxide-deeltjes belanden in de lucht. Buiten kan koolstofdioxide vrij ‘wegvliegen’, maar in gesloten ruimtes blijven ze langer rondzweven. Een hoge concentratie aan koolstofdioxide is slecht voor de gezondheid. Je kunt hier concentratieproblemen van krijgen en kan er sneller ziek door worden. Het is belangrijk om ruimtes altijd goed te ventileren door regelmatig de ramen open te zetten. Zo komt er voldoende zuurstof binnen en kan CO2 naar buiten. Een CO2-melder is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in huis. Hij meet luchtkwaliteit en slaat alarm wanneer de CO2-concentratie te hoog is. 

Het verschil tussen een CO- en CO2-melder

De termen ‘CO’ en ‘CO2’ lijken op elkaar, maar CO is écht iets anders van CO2. Waar een CO2-melder de hoeveelheid koolstofdioxide in een ruimte meet, meet een CO-melder de hoeveelheid koolmonoxide. Koolmonoxide is een giftig en geurloos gas dat ontstaat als een brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel of gasfornuis niet helemaal verbrandt en daardoor in de ruimte blijft hangen. Zweeft er veel koolmonoxide door de ruimte, dan ben je ver van huis. CO zorgt er namelijk voor dat het lichaam zuurstof minder goed opneemt. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Maar ook een lage hoeveelheid kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Sommige CO2-melders hebben een dubbele of drievoudige werking en dienen tegelijkertijd als CO- of rookmelder.

Is een CO2-melder verplicht?

Nee hoor, een CO2-melder is niet verplicht in huis. Wel kan het verstandig zijn om er één te hebben, bijvoorbeeld als je veel thuis werkt en merkt dat je snel suf wordt of moeite hebt met concentreren. Hoe meer mensen in de ruimte, hoe meer CO2 in de lucht zal zitten. Ook in vergaderruimtes of kamers waar je regelmatig bezoek ontvangt is het bijvoorbeeld verstandig om een CO2-melder te plaatsen. Wist je dat een hoge concentratie koolstofdioxide in de lucht ook je nachtrust kan verstoren? Een CO2-melder in de slaapkamer is daarom aan te raden. 

Brand- en CO2-melder

Een rookmelder en een CO2-melder zijn niet hetzelfde. Ze meten en reageren op verschillende dingen. De namen verraden hun specialisatie: waar een rookmelder reageert op rook, reageert een CO2-melder op koolstofdioxide. Bij brand wordt het koolstofdioxidegehalte in de lucht hoger. Daarom zal een CO2-melder waarschijnlijk wel op rook door brand reageren, maar een rookmelder slaat veel sneller alarm. En waar een CO2-melder hooguit zachtjes piept, heeft een rookmelder een keihard alarm dat niet veel mensen ontgaat. Het is dus belangrijk om altijd een rookmelder in huis te hebben, ook als je een CO2-melder hebt.

CO2-melder plaatsen

Een CO2-melder kun je overal in huis neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan het thuiskantoor, de woonkamer of slaapkamer. Een CO2-melder plaatsen is niet moeilijk:

  • Kies een ruimte in huis waar je veel tijd doorbrengt of waar je een optimale luchtkwaliteit belangrijk vindt.
  • Plaats de CO2-melder op een centrale en voor jou handige plek. De CO2-melder zet je gewoon neer op het bureau of op een kast.
  • Zorg dat de CO2-melder genoeg stroom heeft. De meeste melders werken op een accu en kunnen dus prima een tijd zonder stroom. De melder laat van zich horen als het tijd is om hem op te laden.

Wat te doen als de CO2-melder afgaat?

Help, de CO2-melder gaat af! Gelukkig is er niet meteen reden voor paniek. Je kunt de melder zelf instellen zodat hij afgaat bij een bepaalde ‘ppm’-waarde (parts per million). Detecteert de melder deze waarde? Dan reageert hij door middel van een piepgeluid. Je klikt het alarm eenvoudig uit op het scherm.

  • 400 tot 800 ppm: geeft de CO2-melder deze waarde aan, dan zit je helemaal goed. 400 ppm is ongeveer het niveau van de buitenlucht. Een optimaal zuurstofgehalte dus!
  • 800 tot 1200 ppm: een redelijke waarde. Zie je deze waarde op de melder, dan is het goed om alert te zijn op extra ventilatie.
  • Meer dan 1200 ppm: er is een grote hoeveelheid CO2 in de ruimte en dus is ventileren noodzakelijk. Bevind je je langer in deze ruimte, dan is de kans op hoofdpijn, sufheid en concentratieproblemen groot.

Slaat de CO2-melder alarm, zet dan de ramen minimaal op kiepstand. Zo kan de ruimte goed ventileren en komt er frisse lucht naar binnen. Het CO2-gehalte daalt sneller als je de ramen tegen elkaar openzet. Sommige ramen hebben aparte ventilatieroosters. Deze roosters zorgen voor een constante toevoer van verse lucht, zonder dat je de ramen zelf hoeft te openen. Zorg dat deze roosters altijd openstaan als je merkt dat het CO2-gehalte in een ruimte snel hoog is. 

Heb je geen CO2-melder, maar hecht je wel waarde aan een optimale luchtkwaliteit? Zet dan de ramen wat vaker op kiepstand en laat de deuren naar andere ruimtes zoveel mogelijk open. Lees vijf feiten over ventileren.

Shop de stijl…

nog meer: vtverbouwen