Tot hoe laat mag je klussen in huis? Dit zijn de regels

Lampen vanaf € 523,- (bolia.com). Bank bestaande uit drie losse onderdelen € 1429,-, bank Fenix plat ovaal € 369,-, kussen (loods5). Fauteuil Oblique Lounge Chair, ook verkrijgbaar met stof gemaakt van gerecyclede pet-flessen, vanaf € 889,-, witte salontafel € 729,-, bruine salontafel € 459,-, witte schaal op salontafel en witte schaal op schouw prijs op aanvraag (studiohenk.nl). Wit kunstwerk met zwarte ronding (@ansdekruyf). Papieren kunst op rand € 1050,- (elsavisser.com). Kussen met print € 79,- (fermliving.com). Wit vloerkleed € 219,-, witte langwerpige schaal € 29,99, houten schaaltje € 9,99,-, witte ronde vaas op salontafel € 39,99, beige linnen kussen € 12,99, zwart dienblad € 9,99, vaas op schouw € 69,99 (zarahome.com). Zwarte plaid € 69,-, beige grote vaas op tafel € 89,95 (eijerkamp). Boeken per stuk € 22,- (aedamanthony). Zwarte mok € 35,- (sukha). Siervorm links op tafel boekensteun van Hay € 69,99 (shop.vtwonen.be). Wit koraal op schouw € 295,- (taxidermy). Zwarte vaas met twee armen € 29,99, witte vaas ernaast € 14,99, ronde witte vaas € 39,99 (hm.com). Muurkleur en vloer onbekend. Overig privébezit. Beeld vtwonen 1-2023 | styling liza wassenaar | fotografie sjoerd eickmans
Beeld vtwonen 1-2023 | styling liza wassenaar | fotografie sjoerd eickmans

Het is vrij vervelend om vroeg in de ochtend of laat op de avond te worden gestoord door gedreun, geboor en getimmer. Omdat je dit de (nieuwe) buren ook niet wilt aandoen, is het goed om te weten tot hoe laat je mag klussen in huis. Zo kun jij met een gerust hart aan een verbouwing, renovatie of ander klusproject werken, en bewaar je de goede band met de buren. Lees verder voor de geschreven en ongeschreven regels rondom kluslawaai.

Lees verder onder de advertentie

Tot hoe laat mag je klussen in huis?

Er is geen landelijke wet waarin staat tot en vanaf hoe laat je mag klussen in huis. Zolang je midden in de nacht niet met luide apparaten of gereedschappen zoals cirkelzagen en boormachines aan de slag gaat, moet je gewoon kunnen klussen. Tot er sprake is van geluidsoverlast. In de gemeente waar je woont gelden hier waarschijnlijk wél regels voor. Soms staan deze regels in de algemene plaatselijke verordening (AVP) die je per gemeente online kunt vinden. Houd je je niet aan deze regels, dan ben je in overtreding en kunnen stappen worden gezet om de overlast te stoppen. Zoals in een erger geval een bezoek van de politie.

Vraag je je nu af ‘vanaf hoe laat mag je boren in het weekend?’ of ‘tot hoe laat mag je boren in een flat?’ Een duidelijk antwoord hierop is er dus niet, maar over het algemeen gelden er een paar ongeschreven fatsoensregels op het gebied van klussen met lawaai:

  • Klus doordeweeks alleen tussen 07:00 en 22:00 uur
  • Klus op zaterdag, tussen 07:00 en 22:00 uur
  • Klus op zondag tussen 07:00 en 22:00 uur
Lees verder onder de advertentie

Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Omdat geluidsoverlast voor de meeste mensen anders is, is het handig om te weten wanneer geluid echt voor overlast zorgt. Geluid wordt gemeten in de maateenheid decibel. Het zachtste geluid dat een mens kan horen heeft 0 decibel. Van een geluid van ongeveer 120 decibel beginnen de oren pijn te doen. Geluid hoger dan 120 decibel zorgt voor (blijvende) gehoorschade. Een geluidsterkte van zo’n 50 decibel is voor een mens aangenaam. Luider dan dat ervaren de meeste mensen als overlast.

Hoeveel decibel heeft welk geluid?

Maar hoeveel decibel produceren bepaalde geluiden? Een zoemende mug creëert ongeveer 10 decibel aan geluid. Gefluister of ademhalen zorgt al voor zo’n 30 decibel aan geluid. Lichte regen of rustig straatverkeer achter een raam met dubbelglas is goed voor 50 decibel, een normaal gesprek voor 60 en onweer voor 90 decibel. Een continu geluid van 60 decibel wordt vaak al als onaangenaam ervaren. Een boor op 10 meter afstand en een cirkelzaag produceren tussen de 100 en 110 decibel. Een cirkelzaag is net zo luid als het geluid in een nachtclub. Dus reken maar dat de buren het goed kunnen horen als je thuis gaat boren, zagen of timmeren.

Een continu geluid van 60 decibel wordt als onaangenaam ervaren.

Lees verder onder de advertentie

Melden dat je gaat klussen: wel zo netjes

Als je van plan bent om langdurig lawaai te maken bij kluswerkzaamheden, bijvoorbeeld bij een verbouwing, kun je onnodige spanning voorkomen door de buren op tijd in te lichten van je plannen. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken.

  • Ga persoonlijk langs bij de directe buren. Dan kun je meteen afstemmen tot hoe laat je mag je klussen doordeweeks of in het weekend.
  • Maak een poster of briefje dat je ophangt in het trappenhuis of verspreidt door de buurt. Vermeld hierop van wanneer tot wanneer je gaat klussen, waarom of wat je gaat verbouwen en welke werkzaamheden ze kunnen verwachten. Zo krijgen de buren hopelijk meer begrip voor de situatie. Zet hier ook je contactgegevens zodat ze je in ieder geval kunnen bereiken. Sommige gemeentes bieden een sjabloon van een kaartje of poster aan, dat je alleen zelf hoeft in te vullen en uit te printen.
  • Heb je grote bouwplannen van meerdere maanden? Dan kun je een informatieavond voor de buren organiseren waarin je uitleg geeft over de verbouwing en duidelijke afspraken kunt maken. Maak een gezamenlijk chatgroep op WhatsApp of Facebook waar buren hun vragen kwijt kunnen en jij updates kunt geven.

Toch voor geluidsoverlast gezorgd? Maak het goed

Het kan gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch voor geluidsoverlast hebt gezorgd. Of misschien was je niet op de hoogte van de regels of van het geluid dat je maakte. Als de buren toch overlast hebben ervaren, kun je persoonlijk langsgaan met een klein cadeautje als goed gebaar. Denk aan een fles wijn, bos bloemen of doos bonbons. Of een geluidswerende plant. Het is belangrijk de goede band met de buren te behouden en op deze manier erken je de overlast die zij hebben ervaren. Zo voorkom je in het vervolg misschien boze berichten en zullen de buren andersom ook meer rekening met jou houden als zij gaan klussen.

Lees verder onder de advertentie

Dus: tot hoe laat mag je klussen in huis? Dat verschilt per gemeente. Houd je aan de fatsoensregels en maak goede afspraken. Zelf last van geluidsoverlast? Dit wil je weten over geluidsisolatie in de woonkamer.

Moois voor in huis...