Juiste plek van stopcontact bepalen
Is dat ene stopcontact een doorn in het oog of zit hij op een onhandige plek? Dan is het verplaatsen van een stopcontact meestal geen probleem. Een aantal tips voor het bepalen van de nieuwe plek:
Breng de ruimte in kaart en maak een plattegrond van de ruimte. Waar staat bijvoorbeeld de televisie en de vloerlamp in de woonkamer? Hoeveel keukenapparaten staan er op het aanrecht? Wat is de plek van het bed en waar moeten dan de stopcontacten voor de bedlampen komen? Zo'n plattegrond hoeft geen kunstwerk te worden, het gaat puur om de plaatsbepaling.
Waar grijp je nu altijd mis met een stopcontact? Föhn je het liefst je haar in de gang, maar is daar geen stroom of werk je veel aan de keukentafel en kun je de oplader van de laptop nergens kwijt?
Denk out of the box: stopcontacten zijn puur praktisch en - een enkele uitzondering daargelaten - niet de mooiste items in huis. Probeer ze daarom zoveel mogelijk te verstoppen. Bijvoorbeeld achter de televisie, in een kast (handig voor die al even lelijke telefoonopladers) of in een badkamerlade. Die laatste plek is ideaal voor het onopvallend opladen van je tandenborstel of scheerapparaat.
Stopcontacten op veilige hoogte
Bij stopcontacten staat vanzelfsprekend de veiligheid voorop en daarom zijn er een aantal technische eisen opgesteld waaraan moet worden voldaan bij het plaatsen en verplaatsen ervan. In Nederland zijn deze normen en eisen vastgelegd in de NEN1010. Woon je in België? Dan vind je de regelgeving in het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties).
Bij de juiste hoogte van stopcontacten wordt onderscheid gemaakt tussen droge en natte ruimtes. De woonkamer, slaapkamer en thuiskantoor zijn voorbeelden van droge ruimtes en hier moet het stopcontact op minimaal 15 centimeter van de afgewerkte vloer worden gemonteerd.
Onder vochtige ruimtes worden de badkamer, keuken en het toilet gerekend. Hier moet het stopcontact op minimaal 25 centimeter van de vloer worden gemonteerd. Komt de wandcontactdoos boven het aanrecht, dan mag je 15 centimeter aanhouden. In een badkamer zul je ook nog rekening moeten houden met voldoende ruimte tussen het stopcontact en de waterpunten. De NEN1010 wordt de de badkamer in verschillende zones ingedeeld en hoe verder het stopcontact van het bad, de wastafel of douche ligt, hoe meer er mogelijk is. Je zult in ieder geval gebruik moeten maken van stopcontacten die geaard en spat- en waterdicht zijn. Lees hier meer over stopcontacten in de badkamer.
LEES OOK
Dit moet je weten over waterproof lampen in de badkamer
Stopcontact zelf verplaatsen
Een stopcontact verplaatsen is makkelijker dan er een plaatsen. Maar het blijft een klus waar veiligheid voorop staat, helemaal in de natte ruimtes. Ook zul je sleuven in de muur moeten maken naar de nieuwe plek of de bedrading moeten wegwerken in de gipsmuur. Zie je dit niet zitten, besteed het verplaatsen van de stopcontacten dan vooral uit aan elektricien. Zo weet je dat het veilig gebeurt en kun je bij eventuele problemen het bedrijf hierop aanspreken. Wil je wel zelf aan de slag, dan vind je online verschillende stappenplannen en how-to-video's.
Kosten van stopcontact verplaatsen
Het verplaatsen van een stopcontact is voor een elektricien geen heel ingewikkelde klus. Je betaalt gemiddeld tussen de 50 en 100 euro voor 1 stopcontact dat maximaal 2 meter wordt verplaatst. Komt het nieuwe stopcontact verder te liggen, dan komt er meestal een bedrag per meter bij. Het verschil in prijs ligt er ook aan of het om een inbouwstopcontact of een opbouw wandcontactdoos gaat. Vraag sowieso altijd meerdere offertes aan en kijk of er misschien meer klussen in huis zijn waar je een elektricien bij nodig hebt.
Van stopcontacten heb je er eigenlijk nooit genoeg. 'Even' een stopcontact verplaatsen kan zomaar uitlopen op een groter project. Wil je het aantal stopcontacten niet alleen verplaatsen, maar ook uitbreiden? Dat kost meer tijd en kennis van elektriciteit en een elektricien inschakelen is dan altijd de veiligste optie.