Opbergruimte creëren op verborgen plekken

beeld vtwonen Beeld

Niet genoeg opbergruimte? Er zijn nog wel wat verrassende plekken in huis waar je opbergruimte kunt creëren en waar je je spullen kwijt kunt.

Lees verder onder de advertentie

Achter de lambrisering

Met een lambrisering kun je een saaie of lelijke muur spannender maken: hij geeft de ruimte sfeer en bovendien kun je er mooie accessoires op en – als je hem wat dieper maakt – minder leuke spullen in zetten. Hier vind je de werkbeschrijving voor het maken van deze ruimtewinner.

Op de vliering

Een verlaagd plafond op de zolderkamer heeft meerdere voordelen: het geeft een geborgen gevoel aan een ruimte en het isoleert. En je creëert er ook nog eens extra bergruimte mee, want zo ontstaat er een vliering waar je veel spullen op kwijt kunt. Handig voor koffers, kerstdecoratie en andere items die je niet zo vaak nodig hebt.

Onder een schuine muur

Een goede manier om de ruimte onder een schuine wand te benutten, is met een kastenwand – eventueel ook in de hoek. Maak een kast die wel breed en hoog, maar niet te diep is, zodat hij niet zo prominent de kamer binnenkomt. Bedenk vooraf goed waarvoor je de kast wilt gebruiken: alleen voor kleding of moet er ook speelgoed in kunnen?

Lees verder onder de advertentie

In de nok

Ook onder de nok van het huis is vaak nog plaats voor kastruimte op maat, bijvoorbeeld met een ‘push to open’-systeem. Hierdoor heb je geen of alleen kleine grepen nodig en oogt de kastenwand strak en gaat hij op in de ruimte. De kastruimte hier kan tot de nok toe worden benut, want de deurtjes scharnieren naar boven en kunnen aan de balken worden vastgezet.

Boven het bed

Als je een kleine slaapkamer hebt, is de ruimte boven het bed een ideale plek voor een op maat gemaakte wandkast. Het ziet er mooi uit en bovendien is het erg praktisch. Dubbel fijn: het hoofdeind in het nisje zorgt voor een extra intiem gevoel. Je kunt een dergelijke muurkast op maat laten maken, maar dat kost wel wat. Je kunt ook zelf een kastenwand ontwerpen met de Bestå-planner van Ikea.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Multifunctionele roomdivider

De bewoners van dit huis hadden geen ruimte voor een aparte ouder- en kinderslaapkamer. Het stel wilde geen permanente muur neerzetten, want een volgende bewoner heeft misschien niets aan zo’n klein kamertje. Van een vakkenkast van Ikea maakten ze een roomdivider. Op deze manier kregen ze veel opbergruimte erbij én een afscheiding tussen de kamers. Aan de ene kant timmerden ze de kast helemaal dicht met rabatdelen en aan de andere kant werd een railsysteem met schuifdeuren van mdf gemaakt. Alle kinderkleertjes, maar ook boeken en speelgoed, passen in de kast.

beeld vtwonen Beeld

Ga voor een wandvullende kast

Een wandvullende kast hoeft niet duur te zijn als je sloophout of multiplex gebruikt. Misschien heb je niet de vierkante meters, maar wel hoge plafonds? Daar moet je er gebruik van maken. Hier is bovenin plek gemaakt voor een leggedeelte en beneden voor hangende kleding en schoenen. Doordat de kast de hele muur beslaat en er voor één materiaal is gekozen, geeft de kastenwand ondanks zijn formaat toch een rustig beeld in de slaapkamer.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Bron: vtwonen home guide 2015.