Nieuwe douchegoot nodig? Dit is wat je moet weten
Laten we het hebben over de douchegoot. Zonder immers geen douchesessies. Alleen waar let je op bij de aankoop, kan ‘ie in een bestaande vloer worden gebouwd, waar plaats je ‘m precies en kun je dat ook zelf doen?
Een nieuwe douchegoot aanschaffen
De douchegoot is misschien niet het meest charmante onderwerp, maar wel een vrij essentiële. Het zijn van die dingen waar je doorgaans niet mee bezig bent, totdat het niet goed functioneert. De douchegoot, ook wel douchedrain, doet zijn werk goed wanneer:
- water vlot wegstroomt, dat noemen we een hoge afvoercapaciteit (bij een regendouche moet de afvoercapaciteit hoger zijn dan bij een gewone handdouche)
- de boel niet verstopt, bijvoorbeeld met behulp van een tweedelig afvoersysteem
- er een reukslot op zit waardoor er geen onaangename geurtjes uit de goot vrijkomen
- de douchegoot mooi aansluit op het badkamerinterieur.
Wanneer je al deze vragen positief beantwoordt, kan het genieten van jouw mini spa beginnen.
Wat is een douchegoot?
Waar er gedoucht wordt, is een waterafvoer nodig. Een simpele afvoerput is een vierkante afvoer en in feite voldoende. Een douchegoot is de moderne en stijlvolle versie van een afvoerput. Het laat zich omschrijven als een langwerpig rooster dat is weggewerkt in de vloer. De meeste douchecabines zijn standaard uitgerust met een waterafvoer. Heb jij zo’n zalige inloopdouche bij jouw thuis? Dan dient de afvoer te worden gerealiseerd in de badkamervloer.
Er bestaan grofweg drie verschillende soorten goten voor de waterafvoer onder de douche:
- De meest gebruikelijke douchegoot is het sleufrooster. Een sleufrooster is een open douchegoot waarbij het water door de sleuven heen de afvoer in stroomt. Je hebt de keuze uit brede of smalle sleufgaten.
- Je hebt vast weleens een gesloten douchegoot gezien, waarbij de bovenkant bestaat uit een plaat (meestal van RVS). Er zitten geen sleufgaten in dit rooster en het douchewater stroomt langs de zijkanten van de plaat de afvoer in. Zo’n douchegoot noem je een zero-rooster of vlak rooster.
- Dan is er nog het tegelrooster, een douchegoot met tegeldeksel. Bovenop de douchegoot ligt een deksel waarop een tegel wordt gelegd. Deze goot ligt verzonken in de badkamervloer waardoor de goot niet opvalt en soms zelfs nagenoeg onzichtbaar is. Een mega exclusieve uitstraling krijg je met een glasrooster. Dat is hetzelfde als een tegelrooster, alleen bestaat de bovenkant uit glas.
Er zijn douchegoten in allerlei verschillende maten. Handige richtlijn om te onthouden: hoe groter de vloer waarop je doucht, hoe groter ook de goot moet zijn om het wegstromende water goed op te vangen.
Douchegoot plaatsen in bestaande vloer
Is een nieuwe douchegoot nodig of gewenst, maar wil je geen volledig nieuwe badkamervloer? Dan wil je weten of het mogelijk is om een douchegoot te plaatsen in een bestaande vloer. Voor het plaatsen van een douchegoot in een bestaande badkamervloer dien je allereerst de tegels eromheen te verwijderen. Het is mogelijk om de douchegoot in een bestaande vloer te plaatsen, maar hangt wel af van de kwaliteit van de ondervloer of dekvloer.
LEES OOK
Een kleine badkamer? De inloopdouche is dan ideaal! Dit zijn de verschillende inloopdouches
Waar plaatsen?
De positie van de afvoer is iets om vooraf over na te denken. Je wilt uiteraard voorkomen dat het douchewater ook de rest van de badkamer bereikt. In veruit de meeste gevallen wordt de goot daarom aan de achterzijde van de douche gelegd. Het is daarbij ook belangrijk dat de vloer wat afloopt in de richting van de afvoer, zodat water daadwerkelijk wegstroomt en er geen plasjes water blijven liggen. Gebeurt dat wel dan krijg je lekkage en schimmelvorming in de badkamer. Dág spa-gevoel…
Kan je dit zelf doen?
Als je een beetje handig bent kun je het plaatsen van de afvoer best zelf doen. Er zijn tal van stappenplannen online te vinden, zoals deze van Hornbach. Lijkt deze klus je te ingewikkeld of te tijdrovend? Een loodgieter of allround klusbedrijf kan je helpen de taak uit te voeren. Gemiddeld ben je zo’n € 300 kwijt aan arbeidsloon, maar dan ben je wel verzekerd van een waterdicht eindresultaat.
Beauty’s voor in de badkamer…
Bron: vtwonen 09-2017 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma