Last van een lekkende kraan? Repareren doe je zo

Red en blue kraan met verschillende functies: koud, heet, plat en bruisend water prijs op aanvraag (grohe.nl). Glazen met messing omhulsel van Nordal (vtwonen.nl). Theepot (nordal.eu). Beeld JA vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 9 aflevering 9 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 9 aflevering 9 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom

Drup. Drup. Drup. Een lekkende kraan is erg vervelend. Het geluid kan je horendol maken en een lek verspilt flink wat water; zelfs als de kraan alleen maar druppelt verliest hij al snel zo’n vijf liter water per dag. Gelukkig is een lekkende kraan makkelijk te repareren. Met deze stappenplannen stopt de kraan met druppelen.

Lees verder onder de advertentie

De oorzaken van een lekkende kraan

Een lekkende kraan is een kraan die blijft druppelen terwijl hij dicht is. Niet iedere lekkende kraan heeft dezelfde oorzaak. Bij oudere kranen is een kapot kraanleertje vaak de boosdoener. Bij moderne kranen zit het probleem eerder in versleten keramische schijven. Voordat je de lekkende kraan kunt repareren moet je bepalen wat de oorzaak van het lek is. Als je de kraan opent met een draaidop, heb je te maken met een kraan met een kraanleertje. Als de kraan in één korte slag opengaat werkt hij met keramische schijven.

Een versleten kraanleertje vervangen

Het kraanleertje is een kleine rubberen of kunststof schijf die het water in de leiding tegenhoudt. Dit onderdeel wordt ook wel de O-ring genoemd. Iedere keer dat je de kraan opendraait komt het kraanleertje omhoog, waardoor leidingwater door de kraan naar buiten kan stromen. Wanneer je de kraan dichtdraait sluit het de watertoevoer af. Een versleten of gescheurd kraanleertje sluit de watertoevoer niet meer goed af, waardoor je last krijgt van een lekkende kraan. Een kraanleertje vervangen doe je zo:

Stap 1: sluit de watertoevoer in huis af

Lees verder onder de advertentie

Sluit de watertoevoer in het hele huis af door de hoofdkraan dicht te draaien. Zo voorkom je dat er water uit de kraan stroomt wanneer je hem gaat repareren. Je vindt de hoofdkraan net voor of net onder de watermeter. De watermeter zit in de groepenkast, in de kelder of onder de grond onder een luik bij de voor- of achterdeur. De hoofdkraan is vaak een rode, blauwe of zwarte knop. Om hem te sluiten draai je de knop met de klok mee tot hij niet verder kan.

In sommige huizen is de hoofdkraan geen knop, maar een hendel. Je sluit de hoofdkraan dan af door de hendel naar je toe te trekken. Zodra de hendel haaks op de waterleiding staat is de hoofdkraan afgesloten. Sluit de hoofdkraan altijd met de hand en nooit met gereedschap. Met gereedschap loop je het risico dat je de kraan beschadigt.

Stap 2: laat de kraan leeglopen en verwijder de kraanknop

Lees verder onder de advertentie

Laat de lekkende kraan die je wilt herstellen volledig leeglopen. Plaats vervolgens een stop in het afvoerputje. Zo voorkom je dat kleine onderdelen van de kraan per ongeluk in de afvoer vallen. Maak de kraanknop, of knoppen, (waarmee je de kraan opent en sluit) los en trek hem vervolgens van de kraan af. Het binnenwerk van de kraan ligt nu bloot.

Stap 3: verwijder de sierhuls en het kraanleertje

In het binnenwerk van de kraan zie je de sierhuls. Dit is een langwerpig onderdeel dat je los kunt schroeven. Draai de sierhuls los met een tang en haal het volledige binnenwerk uit de kraan. Plaats een zachte doek in de bek van de tang om te voorkomen dat je de sierhuls beschadigt. Het kraanleertje vind je onderaan de sierhuls en is met een kleine moer of schroef aan de sierhuls bevestigd. Draai de moer of schroef los en verwijder het kraanleertje.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: verwijder kalkaanslag uit de kraan

Kalkaanslag is vaak een oorzaak van een lekkende kraan. Een kraanleertje kan scheuren door ouderdom, maar gaat ook kapot doordat het wordt aangetast door kalk. Maak het binnenwerk van de kraan daarom goed schoon met een ontkalkingsmiddel of een natuurlijk schoonmaakmiddel zoals citroen.

Stap 5: monteer een nieuw kraanleertje

Lees verder onder de advertentie

Plaats een nieuw kraanleertje op de sierhuls en zet het vast met de originele moer of bout. Kraanleertjes bestaan in verschillende diktes en diameters. Het is daarom slim om verschillende kraanleertjes te kopen voordat je begint met het repareren van de lekkende kraan. Zo weet je zeker dat je een leertje met het juiste formaat en de juiste dikte in huis hebt.

Stap 6: zet de kraan weer in elkaar en open de watertoevoer

Monteer de sierhuls en kraanknop(pen) weer op de kraan. Zorg dat alle onderdelen goed vastzitten en sluit de watertoevoer weer aan door de hoofdkraan open te draaien. Als de kraan nog steeds lekt is het slim om een professionele loodgieter in te schakelen.

Lees verder onder de advertentie
Terrazzovloertegels, keramische wandtegels met marmerprint, kraan van geborsteld koper en witte kruk herkomst onbekend. Behang Marble Gold 188 van Ferm Living. Verfkleur houtwerk Bisquit van Painting The Past. Wastafels Villeroy & Boch. Plexiglas wandplankjes Ikea. Ovalen spiegels &Klevering. Mok met gouden oor cadeau gekregen. Beeld vtwonen 06-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Renate Dahlmans
Beeld vtwonen 06-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Renate Dahlmans

Een lekkende keramische kraan repareren

De meeste moderne kranen zijn keramische kranen. Dat wil zeggen dat er er geen kraanleertje in het binnenwerk zit, maar een keramische cartouche. De cartouche heeft twee keramisch schijven die het water vanuit de waterleiding tegenhouden. Als je de kraan opendraait gaan de keramische schijven open en stroomt er water door de cartouche de kraan uit. Als de cartouche niet meer goed werkt krijg je last van een lekkende kraan. De cartouche vervangen doe je zo:

Stap 1: sluit de watertoevoer in huis af

Lees verder onder de advertentie

Start het repareren van de lekkende kraan met het afsluiten van de watertoevoer in het hele huis. Dit doe je door de hoofdkraan dicht te draaien. Bij stap 1 van het stappenplan hierboven lees je hoe je dit doet.

Stap 2: laat de kraan leeglopen en verwijder de kraanknop

Laat de lekkende (keuken)kraan die je wilt repareren volledig leeglopen en plaats vervolgens een stop in het afvoerputje. Zie stap 2 van het stappenplan hierboven voor verdere instructies.

Lees verder onder de advertentie

Stap 3: Verwijder en vervang de cartouche

De cartouche is het bovenste stuk van het binnenwerk van de kraan. Schroef de cartouche los met een steeksleutel en vervang hem door een nieuwe. Een nieuwe cartouche koop je bij de bouwmarkt. Iedere kraan heeft een eigen type cartouche. Schrijf daarom het type kraan dat je wilt repareren op voor je een nieuwe cartouche gaat kopen. Zo weet je in de bouwmarkt precies welke je moet hebben.

Stap 4: zet de kraan weer in elkaar en open de watertoevoer

Lees verder onder de advertentie

Zet de kraan weer in elkaar door het binnenwerk en kraanknop of hendel weer op de kraan te monteren. Zorg dat alle onderdelen goed vastzitten en draai de hoofdkraan open. Als de kraan nog steeds lekt is het slim om een professionele loodgieter in te schakelen.

Een lekkende kraan repareren is een klus die je goed zelf kunt uit voeren. Laat je de klus toch liever aan een professionele loodgieter over? Je kunt het storende geluid van een lekkende kraan tijdelijk stoppen door een stuk touw om de druppelende kraan te binden. Zorg ervoor dat het touw tot op de bodem van de wasbak hangt. De waterdruppels zullen nu langs het touw de wasbak in lopen en zonder geluid in de afvoer verdwijnen.

Moois voor in de keuken...

Lees verder onder de advertentie