Kopen of (laten) bouwen: wat kost een tiny house?

(designtales). Wandlamp Orion van vtwonen € 133,95, toolbox Grib van Ferm Living € 79,-, fauteuil Rico van Ferm Living 87×78,8×79 cm (bxdxh) € 2035,-, houten vogel L’Oiseau van Vitra € 115,- (vtwonen.nl). Loep op pootjes € 22,50 (weldaad.com). Magazine Ark Journal € 22,-, magazine Cereal vanaf € 19,-, travertin onderzetters per stuk € 9,-, presse-papier Dandelion € 50,-, stoel J39 soaped beech van Frederica € 537,- (thefinestore.com). Artwork Stairs € 350,-, vaasje van Yellow Nose Studio € 35,- (rozmeen). 3D-wandsculpturen vanaf € 75,- (huisvolstijl). Handgemaakte sculptuur prijs op aanvraag (2222studio.com). Handgemaakte prints Let’s go Bananas 50×70 cm € 129,- en Brown & Terra Come away with me 70×100 cm € 239,- (enkelartstudio.com). Overig privébezit.  Beeld

Een tiny house is (vaak) een duurzaam en betaalbaar alternatief voor een reguliere woning. Maar wat kost een tiny house als je hem koopt, zelf bouwt of laat bouwen? En met welke maandelijkse kosten moet je rekening houden bij zo’n kleine woning? 

Lees verder onder de advertentie

Wat is een tiny house?

Je hoort de term tiny house steeds vaker. Letterlijk vertaald betekent dit klein huis. Maar niet elke kleine woning wordt gezien als een tiny house. Wanneer wordt het dat wel? Een tiny house is een woning van maximaal 50 m2. Het is géén vakantiehuis, maar een miniwoning die je zelf permanent bewoont. Gemiddeld is het woonoppervlak zo’n 28 m2. Het, voor zover we weten, kleinste tiny house staat in de Duitse stad Bremen en heeft een oppervlakte van slechts 7 m2 . Nieuwsgierig? Neem een kijkje in het kleinste tiny house ter wereld. Sommige tiny houses staan op wielen. Deze mogen maximaal 13,6 m lang, 2,6 m breed en 4 m hoog zijn. Als je er daadwerkelijk de weg mee op wilt mag het niet meer wegen dan 3500 kg. Een tiny house is vaak deels of volledig zelfvoorzienend.

Deze factoren beïnvloeden de kosten van een tiny house

Net als bij reguliere woonhuizen lopen de prijzen voor een tiny house erg uiteen. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren, zoals:

  • De grond of erfpacht
Lees verder onder de advertentie

Voor je een tiny house koopt, laat bouwen of gaat bouwen is het belangrijk om na te denken over de grond waarop het huis komt. Wat kost een tiny house met grond? Voor bouwgrond zijn er twee opties: kopen of gebruikmaken van erfpacht. Bij die tweede optie betaal je voor het gebruik van de grond om er te mogen wonen. Het kopen van een stuk grond is niet goedkoop. De prijzen verschillen sterk per gemeente. Afhankelijk van waar je woont betaal je gemiddeld € 200 tot € 500 per vierkante meter. Erfpacht kan een goedkopere optie zijn, omdat je slechts een percentage van de grondprijs per m2 aan de eigenaar van de grond betaalt.

  • De materialen die worden gebruikt

Zowel voor de bouw van het skelet als voor de afwerking van het tiny house. Een houten huis is goedkoper dan een tiny house van steen. Kies je voor duurzame materialen? Dan ben je duurder uit dan wanneer je kiest voor de niet-duurzame varianten. Zo is duurzame verf op basis van natuurlijk grondstoffen duurder dan latex buitenverf en is steenwol ook een stuk goedkoper dan het meeste biobased isolatiemateriaal. Ga je een tiny house (laten) bouwen? Kies voor tweedehands materialen als je kosten wilt besparen en circulair bezig wilt zijn. Deuren, raamkozijnen, maar ook schroeven, bouten en andere bouwmaterialen zijn te koop op Marktplaats of in tweedehandswinkels. Zo heb je minder kosten en ben je gelijk duurzaam bezig.

Lees verder onder de advertentie
  • Een onderstel of niet

Een niet-verplaatsbare tiny house staat niet op een onderstel, een verplaatsbare variant wel. Een nieuw onderstel, bijvoorbeeld van een trailer, kost al snel € 2.000 tot € 4.500. Wie goed zoekt kan voor rond de € 1.000 een tweedehands exemplaar vinden. Ben je handig? Overweeg dan om zelf een onderstel te maken.

  • Of je (volledig) off-grid gaat of niet
Lees verder onder de advertentie

Een off-grid tiny house is volledig zelfvoorzienend. Dit minihuis is niet aangesloten op elektra, water of riolering. De investeringskosten voor een off-grid tiny house zijn een stuk hoger dan de kosten voor een niet- of deels zelfvoorzienend huis. Om (deels) off-grid te gaan moet je onder andere investeren in zonnepanelen en accu’s voor elektra, een regenopvangsysteem voor water en een composttoilet met helofytenfilter ter vervanging van riolering. Een helofytenfilter is een filter dat afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Ben je benieuwd hoe een off-grid tiny house eruitziet? In dit artikel laat Jente je binnenkijken in een zelfvoorzienend minihuis.

Een tiny house kopen, wat kost dat?

De prijzen voor een kant-en-klaar tiny house zonder grond beginnen bij € 30.000 en kunnen oplopen tot zo’n € 100.000. Gemiddeld kost een kant-en-klare tiny house ongeveer € 60.000. Heb je dit niet op de bankrekening staan? Een tiny house financier je, net als een regulier woonhuis, met een hypotheek.

Wat kost het om een tiny house te bouwen?

Als je graag helemaal zelf bepaalt hoe je gaat wonen kun je ervoor kiezen om zelf een tiny house te (laten) bouwen. Maar wat kost dat eigenlijk? Houd qua kosten voor het laten bouwen rekening met zo’n € 50.000 tot € 75.000, afhankelijk van de grootte en grondkosten van het tiny house. Een tiny house zelf bouwen kost vaak een stuk minder. Zelf een simpele tiny house bouwen kost gemiddeld zo’n € 25.000. Ook hier geldt: hoe groter en luxer het tiny house, hoe duurder. Wist je dat er kant-en-klare bouwpakketten te koop zijn waarmee je een tiny house zelf kunt bouwen? De kosten hiervoor beginnen bij ongeveer € 12.000. Houd er rekening mee dat een bouwpakket alleen de buitenkant van het huis koopt (het frame). Je zult dus nog kosten moeten maken voor een keuken, een badkamer en overige inrichtings- en afwerkingskosten.

Lees verder onder de advertentie

Wat kost een tiny house per maand?

Net als de aanschaf- of bouwkosten verschillen ook de maandelijkse kosten voor een tiny house sterk van elkaar. Hoe meer zelfvoorzienend je bent, hoe lager de kosten voor elektra, gas en water. En hoe beter het huis is geïsoleerd, hoe meer warmte je binnenhoudt. Of je grondeigenaar bent of erfpacht betaalt moet ook worden meegenomen in de maandelijkse kostenberekening van een tiny house, net als kosten voor internet en dergelijke services.

Je weet nu wat het kost om een tiny house te bouwen. Als het huis eenmaal staat wil je het natuurlijk graag inrichten. Lees deze tips voor het inrichten van een tiny house en maak er een echte droomplek van.

Moois voor in een tiny house…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 03-2022 | styling Moniek Visser | fotografie Denise Pronk | assistent Sanne Kiesling