De woonkamer
-
Een bomvolle kamer lijkt kleiner, dus hou oppervlakken zo leeg mogelijk. Slingerende voorwerpen leiden af van datgene wat de aandacht verdient. Groepeer je favoriete accessoires, samen staan zij sterker.
-
In een kleine ruimte is het mooi om de vloer zo veel mogelijk te zien doorlopen. Zetels op pootjes en hangende kasten laten de ruimte groter lijken, doordat je het totale vloeroppervlak blijft zien.
-
Zet de zetel niet te dicht tegen de radiatoren, zo kan de warmte niet goed circuleren.
-
Heb je een open haard, zorg dan ook voor een plek waar je het hout kunt opbergen.
-
Staat de zetel los in de ruimte, plaats dan een bijzettafeltje of laag kastje achter de zetel waar je een lamp op kunt zetten voor goed leeslicht.
-
Een kleine woonkamer? Kies eventueel voor een aantal kleine tafeltjes of krukjes in plaats van een grote salontafel.
-
Een spiegel op een strategische plek vergroot de kamer.
-
Voor een tapijt gelden verschillende regels. Woon je klein, zorg dan dat grote meubels, zoals een zetel, niet op het tapijt staan en je de vloer kunt zien doorlopen. In een grote kamer is het juist fijn om de zithoek op een groot vloerkleed te zetten, dat geeft een geborgen gevoel.
-
Hou rekening met de logische looproute in een kamer. Loop van hoek tot hoek, bepaal de hoofdpaden en haal eventuele blokkades (wankelende vloerlamp, scherpe tafelhoek) weg voor voldoende bewegingsruimte. De ideale doorloop is ongeveer 110 cm.
-
Een zetel met een gedurfde afmeting laat de kleinste kamer groter lijken. Kies liever voor een lange plofbank met veel zitplekken, dan voor een zithoek met losse stoelen.
-
Deel voor de kinderen in de woonkamer een speelhoek in en zorg voor een opbergplek voor het speelgoed.
De eetkamer
-
Plan de eettafel niet te ver van de keuken. Het halve huis doorlopen met hete schalen is niet handig.
-
Om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven, heb je minstens 70 cm nodig. Plaats bij ruimtegebrek aan één of beide kanten van de tafel een zitbankje zonder armleuningen dat past tussen de tafelpoten. Bankjes kunnen deels aangeschoven blijven staan en besparen zo kostbare ruimte.
-
Een muur tussen de keuken en eetkamer kun je ook weghalen. Hierdoor wordt de ruimte groter en lichter, en het is wel zo gezellig om niet in een aparte ruimte te staan koken.
De slaapkamer
-
De twee belangrijkste meubels in de slaapkamer zijn de kleerkast en het bed. Vaak kun je deze twee slechts op één of twee manieren in de ruimte kwijt. Dus, zo veel mogelijk vergroten die afmetingen! Zo breed, lang en hoog als het maar kan.
-
Een bed is een bed? Niet in de kleine slaapkamer. Daar is een bed een giga opbergkans. Onder je slaapplek kun je lades (bij voorkeur afsluitbaar) of afsluitbare bakken op wielen schuiven en in sommige bedden is opbergruimte verwerkt.
-
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen.
-
Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen.
-
Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur. Het geeft instinctief een fijn en veilig gevoel om te kunnen zien wie er binnenkomt.
-
Wil je televisiekijken in bed, dan is het 't prettigst de tv hoog te plaatsen.
-
Zet in de slaapkamer niet te veel accessoires, dat maakt onrustig.
-
Kies eerst mooie kleuren voor het beddengoed en de gordijnen, en laat daarna pas een kleur voor de muren mengen. Het is moeilijker om stoffen bij een muurkleur te vinden dan andersom.
-
Een inloopkast kun je ook creëren door een wandje achter je bed te plaatsen en daarachter opbergruimte te maken.
De hal
-
Jassen aan een kapstok steken zeker 50 cm uit. Hang jassen bij ruimtegebrek aan een kleerhanger achter elkaar aan een korte roede. Zo kom je toe met circa 35 cm. Dat scheelt!
-
Denk in platte oplossingen voor aan de muur, zoals een multifunctioneel bord met kleine vakjes en een prikbord. Probeer ook hier een ondiepe kast (circa 20 cm) in te delen voor schoenen, sjaals, de fietspomp en paraplu's.
-
Gebruik ook de achterkant van de deur van de meterkast. Ook hier kun je makkelijk van alles kwijt.
-
Ook de ruimte onder de trap kun je benutten voor opbergen. Maak de ruimte helemaal dicht, bijvoorbeeld met schuifdeurtjes.
Bron: vtwonen homeguide 2015