Droom je van een hot tub in de tuin? Hier moet je aan denken!

Hoe heerlijk relaxed is dat, badderen in je eigen achtertuin, kijkend naar de sterrenhemel? Met een hot tub kan dat het hele jaar door. Maar waar moet je aan denken als je een hot tub wilt plaatsen?

De hot tub komt oorspronkelijk uit Scandinavië en wordt traditioneel met hout gestookt via een in- of externe kachel. Vroeger werd hij helemaal van hout gemaakt. Inmiddels zijn er allerlei varianten, van kunststof, kunststof met een houten rand, aluminium met een stenen rand, van glasvezel en zelfs opblaasbare.

Materiaal

Volledig houten hot tubs zijn qua onderhoud minder praktisch dan kunststof exemplaren. Er moet altijd water in blijven staan, anders gaat hij lekken. In de winter kan het water dus bevriezen. Daar staat tegenover dat een houten hot tub wel sfeervoller is. Kunststof hot tubs zijn makkelijker schoon te maken en hebben vaak een isolerende wand zodat het water langer warm blijft. Ze zijn er ook uitgevoerd met een kunststof kuip met houten afwerking rondom, zodat je wel de sfeer krijgt van een houten hot tub. Ook in vormen is er heel veel keus: rond, vierkant, langwerpig, ovaal, zeshoekig, alles is mogelijk. De keus hangt vooral af van de ruimte die je hebt in de tuin en hoe groot je het bad wilt hebben.

De kachel

Met een interne kachel is het water sneller warm, maar die neemt natuurlijk meer plaats in in het bad, dus houd rekening met minder zitruimte. Bij een externe kachel duurt het langer voor het water warm is, maar heb je wel meer ruimte. Een kachel van rvs geeft het beste rendement. Ook kun je het water met gas of elektrisch verwarmen; dit is in aanleg en verbruik wel duurder dan een houtkachel en is minder sfeervol dan een lekker knapperend houtvuur. Bedenk wel op tijd wanneer je het bad gaat gebruiken, want opwarmen duurt wel even: zo’n vijf uur voor een bad voor tien personen en minstens twee uur voor een tweepersoons hot tub.

De plaats

Bij het bepalen van de plek is privacy natuurlijk belangrijk. Een beschutte plek zonder inkijk is ideaal. Heb je die niet, dan kun je bijvoorbeeld een afdak maken, maar dat is natuurlijk wel jammer van de beleving en het mooie uitzicht op de sterrenhemel. Ook een hot tub onder een boom plaatsen is niet zo handig in verband met vogelpoep, bladeren en andere rommel die in het bad kunnen vallen. Er zijn ook makkelijk verplaatsbare hot tubs, voor als je graag af en toe een ander plekje opzoekt.

Hygiëne

Het water in een hot tub moet zeer regelmatig worden ververst. Zeker bij intensief gebruik wel om de paar dagen. Je hebt behalve elektriciteit (voor licht), wateraanvoer ook waterafvoer nodig om het bad te legen. Je moet toch telkens minimaal zo’n 1500 liter water (gemiddelde inhoud van een tweepersoons hot tub) kwijt. Wil je langer doen met het water, gebruik dan chloortabletten en een filter of een pomp. Hierin is veel keus, van eenvoudige inhangfilters tot alg- en bacteriedodende zandfilterpompen met uv lamp. Een pomp kost tussen de € 100,- en € 500,-.

Bubbelen maar

Je kunt het bad uitrusten met allerlei soorten (onderwater)verlichting. Oorspronkelijk heeft een traditionele hot tub geen bubbelfunctie, maar in de nieuwe modellen is dit wel mogelijk. Je kunt ook kiezen voor een bubbelbad of jacuzzi met jetstream. Hou er wel rekening mee dat bubbelen nogal wat geluid maakt. Een tweepersoons hot tub kost ongeveer € 1500,-.

Bron: vtwonen 07-2018

nog meer: vtverbouwen