De werking van een zonneboiler
Een zonneboiler kan het huishouden van warm water voorzien doordat een aantal zonnecollectoren op het dak samenwerkt met een voorraadvat in huis. Hoeveel zonnecollectoren dat er precies zijn, ligt aan het waterverbruik en hoeveel ruimte er op het dak beschikbaar is. De zonnecollectoren bevatten glycol, een vloeistof die de warmte van de zon kan absorberen. Deze warmte wordt naar het voorraadvat in huis geleid en via een warmtewisselaar wordt het water dan verwarmd.
Wanneer de zonneboiler niet genoeg warm water kan leveren, dan kan de cv-ketel bijspringen. Ook een geïntegreerde cv-brander kan het water op de gewenste temperatuur brengen. Dit zal uiteraard meestal in de winter voorkomen. Je komt in ieder geval niet zonder warm water te zitten.
Werkt een zonneboiler in de winter?
In de winter is de zon veel minder te zien en loopt de temperatuur flink naar beneden. Hoewel een zonneboiler vooral licht nodig heeft en niet per se een hoge buitentemperatuur, is een zonneboiler volgens Valeska Hovener van Vereniging Eigen Huis in de winter een stuk minder effectief: 'In de winter heb je nauwelijks warmte meer van de zonneboiler.'
Nu zijn onze winters redelijk mild te noemen, maar ga er vanuit dat een zonneboiler in de koude maanden ongeveer op ongeveer 50 tot 60% van het rendement in de warmere maanden zit. De zonnecollectoren warmen nog steeds het water op, maar minder warm dan normaal. De cv-ketel of geïntegreerde cv-brander springt dan bij. De vloeistof in de zonnecollectoren kan trouwens niet bevriezen, ook niet als de temperaturen echt flink onder het nulpunt zakken. Glycol is namelijk een antivriesmiddel.
LEES OOK
Als de oude cv het begeeft: dit zijn de kosten van een nieuwe hr-ketel
Tip! Laat de zonneboiler altijd installeren door een betrouwbare partij. Deze berekent op welke plek op het dak de zonnecollectoren voor de beste opbrengst kunnen zorgen. De beste plek is over het algemeen het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Zorg er in ieder geval voor dat de zonnepanelen niet in de schaduw komen te liggen en dat ze ook de winterzon optimaal kunnen meepakken.