Het kleinste kamertje: deze afmetingen moet het toilet hebben

Het indelen van de wc kan een flinke opgave zijn, want meestal moet je het doen met een miniem aantal vierkante meters. Weet je even niet meer wat handig is qua toilet afmetingen? Dit lijstje helpt je erbij.

toilet houten wand
Toilet Geberit Aquaclean Mera, prijs op aanvraag (gebrit). Kleur op de achterwand Wals 1104-B91G, muurverf per liter € 18,95 (histor). Spiegel Ping Pong van Oyoy naturel Ø 24,5 cm € 39,99, vaas Hexagon van Ferm living goudkleurig, 18 cm € 42,-, handzeep Cotton Flower, van Compagnie de Provence marseille 500 ml – €14,50, handcrème White Tea van Compagnie de Provence, 300 ml, € 18,- (vtwonen.be). Gastendoekje zeegroen € 4,99, handolie € 9,95 (sissy-boy.com). Moekes appelbakje, hout, € 32,95 (hakliving).

Toilet afmetingen: zo groot is een pot gemiddeld

Een toilet is niet groot, maar komt meestal ook in een kleine ruimte terecht. Om er zeker van te zijn dat ie past, is het fijn om van tevoren te weten op hoeveel centimeters je kunt rekenen. De gemiddelde wc is tussen de 35 en 40 centimeter breed en tussen de 48 en 70 centimeter diep. De diepte kan nog weleens verschillen, terwijl de breedte bijna altijd tussen bovengenoemde cijfers zit, voor welke soort pot je ook kiest.

LEES OOK
Dit handige lijstje met afmetingen helpt bij het indelen van de badkamer

Hoeveel ruimte bewaar je tussen de muur en de pot?

Plaats je de wc-pot in het midden van de ruimte of aan de zijkant? Waar je ook voor kiest, het is aan te raden om ruimte tussen de pot en de muur te houden. Om eenvoudig te kunnen poetsen, om maar iets te noemen. En om comfortabel op de wc te kunnen zitten, zonder dat je benen de muur raken. Je wilt ook niet met je knieën tegen de muur zitten, dus is het verstandig om ook hier met genoeg ruimte rekening te houden. Een doorgaans gemiddelde ligt rond de 60 centimeter in totaal. Plaats je de pot in het midden van een kleine ruimte? Zorg er dan voor dat je aan beide kanten minstens 10 centimeter ruimte tot de muur overlaat om die comfortabele zithouding en eenvoudige poetsruimte te garanderen. De ongeschreven regel luidt zelfs 20 centimeter bewegingsruimte aan beide kanten van de muur, maar daarvoor is niet elke ruimte groot genoeg.

Zo hoog kun je een hangtoilet het best plaatsen

Staande toiletten komen vanzelf al op een handige hoogte die rond de 43 centimeter ligt. Dat geldt althans voor moderne wc’s. Doordat we tegenwoordig een stuk langer zijn dan tientallen jaren geleden, is de standaard hoogte van het toilet veranderd. Vroeger was dit nog 40 centimeter. Plaats je zelf een hangtoilet? Dan is het handig om de moderne hoogte aan te houden. Hoewel een lager toilet beter zou zijn voor de stoelgang, is het voor veel mensen geen comfortabele hoogte. Veel oudere mensen kiezen ervoor om hun toilet hoger te hangen, om zo minder diep te hoeven buigen. Met een hangtoilet kan dat makkelijk: 43 centimeter is slechts een advies; je kunt de pot bevestigen waar je maar wilt.

Hier moet je op letten bij de toilet afmetingen

Het belangrijkste om rekening mee te houden, is de diepte van je toiletpot. Een wc kan namelijk tot 70 centimeter diep zijn wanneer het om een verlengde pot gaat, maar lang niet elke wc-ruimte is hiervoor geschikt. Goed opmeten van tevoren dus, want niemand wil met zijn of haar knieën tegen de deur zitten.

LEES OOK
Duurzaam: water besparen met een regenwater toilet

Andere essentials in de wc-ruimte

Naast een wc-pot bestaat het kleinste kamertje in huis natuurlijk ook uit andere onderdelen. Zo is een wastafel onmisbaar en is opbergruimte voor toiletpapier, een wc-borstel en schoonmaakmiddelen ook geen overbodige luxe. Wil je gasten een echt hotelgevoel bezorgen? Kies dan voor toiletaccessoires in dezelfde kleur en plaats een mooie rieten mand gevuld met tijdschriften in de hoek. Geurkaars erbij en het ontbreekt je gasten, en jezelf, aan niets.

nog meer: vtverbouwen