Gaten, scheuren en butsen: houtvuller gebruiken doe je zo

beeld vtwonen Beeld

Een meubelstuk met beschadigd hout hoef je niet altijd links te laten liggen. Door een beetje tijd en handigheid te investeren, maak je een (oud) houten meubelstuk, vloer of oppervlak weer zo goed als nieuw. Gaten, scheuren en butsen opgelet: zo kun je houtvuller gebruiken. 

Lees verder onder de advertentie

Wat is houtvuller?

Echt grote beschadigingen aan hout moeten soms vervangen worden door een nieuw stuk hout. Zeker als het om de stabiele basis van een meubelstuk gaat. Voor kleine beschadigingen aan het oppervlak kun je prima een houtvuller gebruiken. Dat is een soort dik vulmiddel, dat je vervolgens zo kan bewerken dat je niets meer ziet van boorgaten in een kastje, beschadigingen aan een kozijn of scheuren in een tafelblad. Houtvullers gaan je redden!

Er zijn verschillende soorten houtvullers. Het grootste verschil zit ‘m vaak in de basis. Zo is houtvulmiddel op basis van water vaak wat dunner, en daardoor beter te verdelen. Houtvuller op basis van oplosmiddelen is meestal wat dikker en werkt beter voor het egaliseren van gaten of scheuren. Ook heb je houtvuller in allerlei kleuren, om de perfecte match te vinden met jouw te repareren meubelstuk.

LEES OOK
Snel aan de slag: kun je verven zonder te schuren?

Lees verder onder de advertentie

Gaten in hout opvullen

Verrotte delen in hout, of heb je verkeerd geboord? Geen stress! Houtrotvuller is ideaal om schroefgaten of rotte plekken in hout mee op te vullen, of om het oppervlak rond het schroefgat te egaliseren. Ook schroefgaten heb je zo opgevuld. Houtrotvuller leent zich ook perfect om daarna weer op te schuren, of zelfs om opnieuw iets in te schroeven of boren.

Als je houtrot in bijvoorbeeld kozijnen wilt opvullen, is het belangrijk om eerst alle rotte delen te verwijderen. Naast de houtrotvuller is het aan te raden om ook een impregneermiddel voor houtrot te gebruiken. Dit middel versterkt het hout, verbetert de hechting van het houtvulmiddel én voorkomt houtrot in de toekomst. Behandel het beschadigde hout dus eerst met deze lak, voordat je aan de slag gaat met het vulmiddel.

Bewerkt hout repareren

Krassen en beschadigingen op bewerkte houten meubels kun je het beste opvullen met een lakplamuur. Deze van Albastine is speciaal ontwikkeld voor bewerkt en geschilderd hout, en kan je zowel binnen als buiten gebruiken. De lakplamuur is makkelijk aan te brengen met een plamuurmes. Werk altijd in extra dunne lagen om uitzakken en scheurvorming te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Het nadeel is dat het enige tijd nodig heeft om te drogen: zo’n 14 uur. Na de droogtijd kun je het geheel licht opschuren, gronden en weer oververven. Gegarandeerd dat je er niets meer van ziet!

LEES OOK
Houten meubels schilderen? Volg dit stappenplan

Extra glad eindresultaat

Een houtvuller wordt ook wel gebruikt voordat een houten item wordt gelakt of geverfd. Dat zorgt namelijk voor een spiegelglad eindresultaat. Zeker als het om hout gaat dat verf als het ware opzuigt, zoals eikenhout. Door een heel dunne laag houtvuller aan te brengen voor het lakken of verven, voorkom je dat het hout de helft van de verf opzuigt én krijg je een extra glad oppervlak. Zonder nerven, scheuren en krassen: het perfecte eindresultaat!

Lees verder onder de advertentie

Houten items shoppen…