Eindelijk antwoord: dit is de zuinigste elektrische verwarming

Indoor zitzak van Extreme Lounging, 90x90x95 cm (bxdxh) € 223,99 (fonq). Schommelstoel Tom, 51x95x97 cm (bxdxh) € 149,- (basiclabel). Koperen bijzettafel Moos Rune € 224,- (fonq). Keramische lampenvoet € 219,-, lampenkap € 109,-, keramische vaas € 34,95, plaid € 39,95 (hkliving). Geweven juten vloerkleed, 170×240 cm € 149,- (hm.com). Papier-maché vazen vanaf € 59,95 (basiclabel). Beeld

Het is zover: je hebt besloten om van het gas af te stappen of begint aan de bouw van een nieuwbouwwoning. Maar dan moet er een keuze gemaakt worden tussen de verschillende soorten verwarmingen. Want wat is eigenlijk de zuinigste elektrische verwarming? En is die variant ook de verstandigste keuze qua milieuoverwegingen? Daniel de Wild is Categorymanager Energie bij Independer en kent alle ins en outs van elektrisch verwarmen. Samen met vtwonen helpt hij jou aan de beste keuze.

Lees verder onder de advertentie

Deze soorten zuinige elektrische verwarmingen zijn er

Hoewel er veel verschillende soorten elektrische verwarming bestaan, zijn ze volgens De Wild in grofweg drie categorieën in te delen:

  • De elektrische kachel verwarmt het huis per ruimte en bestaat meestal uit een losse radiator. Vooral voor het verwarmen van kleine ruimtes wordt de kachel veel gebruikt.
  • Infrarood verwarming werkt met stralen die een gedeelte van de ruimte verwarmen. Infrarood wordt veel gebruikt in vloerverwarming. Het is dan ook een warmte die je vrijwel direct voelt.
  • Warmtepompen zijn een populair alternatief voor gas en stookolie en zeker voor nieuwbouwwoningen een interessante optie. Het vraagt om een investering en verbouwing, maar wel een die uiteindelijk veel oplevert.

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

Energie besparen in en om huis doe je zo!

De voordelen van een elektrische verwarming

Dat we van het gas af moeten, is duidelijk. Maar waarom eigenlijk? Dat heeft vooral te maken met het milieu: elektrisch verwarmen is een stuk duurzamer dan verwarmen met gas. Dat is mooi, maar niet iets wat je zo 1, 2, 3 terugziet wanneer je besluit hierin te investeren. Gelukkig heeft elektrische verwarming ook voordelen voor jou persoonlijk, zo weet De Wild te vertellen. Wat die voordelen zijn?

  • Met elektrisch verwarmen is het huis snel opgewarmd. Hierdoor hoef je niet lang in de kou te zitten en kun je de schakelaar zelfs aanzetten zodat je het ’s ochtends voor je naar je werk gaat het nog even warm krijgt.
  • De overstap van gasverwarming naar elektrische verwarming kan een flinke investering zijn, maar het is er een die zich eenvoudig terugbetaalt. Zeker wanneer je met zonnepanelen of een warmtepomp je eigen duurzame energie opwekt.
  • Nog meer kosten besparen? Elektrische verwarming maakt het eenvoudiger om slechts een gedeelte van te verwarmen. Zo stook je niet onnodig in ruimtes waar je toch niet bent.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Energiezuinig verwarmen

Het oordeel: dit is de zuinigste elektrische verwarming

Eerder genoemde categorieën van elektrische verwarming hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Maar ben je echt op zoek naar de zuinigste vorm van elektrische verwarming, dan is het volgens De Wild veilig om te stellen dat dat de warmtepomp is. Er is één grote maar: dit geldt pas wanneer je huis goed geïsoleerd is. Al is dat overigens voor alle soorten verwarming een verstandig begin. Om te zien waar De Wilds zijn conclusie vandaan komt, zetten we de drie soorten en hun verbruik voor je op een rij:

  • De elektrische kachel verbruikt gemiddeld tussen de 1000 en 2000 watt per uur. Eén kWh (kilowattuur) kost op het moment van schrijven € 0,65. Een snelle berekening laat zien dat de kachel dus zo’n € 1,30 per uur kost. Staat het apparaat 12 uur per dag aan, dan komt dit neer op maar liefst € 15,60 per dag. Doordat je ook nog een ander apparaat nodig hebt om bijvoorbeeld water warm te maken, wordt de kachel slechts als bijverwarming gebruikt.
  • Een infrarood paneel verwarmt slechts een deel van de ruimte. Dit kan voordelig zijn wanneer je de rest van het huis niet verwarmt, maar erg duur wanneer je juist meerdere ruimtes wilt verwarmen. Eén infrarood paneel van 60 cm bij 60 cm kost ongeveer 500 watt per uur (0,5 kWh), zo’n € 0,32. Ook infrarood verwarming is meestal enkel bijverwarming.
  • Een warmtepomp kost tussen de € 6.000 en € 20.000 in aanschaf, maar dat fikse bedrag verdien je al snel terug door de flink lagere energierekening. Bovendien kun je hier subsidie voor aanvragen, waardoor je een deel van het aankoopbedrag terugkrijgt. Al met al is de warmtepomp op termijn de zuinigste elektrische verwarming.
Lees verder onder de advertentie

De bedragen verschillen dus flink van elkaar. Gelukkig is het bij alle opties mogelijk om eigen energie op te wekken door middel van zonnepanelen. Lees hier alles wat je over zonnepanelen wilt weten.

Warmmakers shoppen…

Bron: vtwonen 13-2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie