Wat is monumentenglas?
Monumentenglas is van oorsprong een marketingterm, legt Dirk Boersma van glaszettersbedrijf Vakwerkhuis uit. Doordat zoveel bedrijven de naam zijn gaan gebruiken is het tegenwoordig een bekende term. Wat ermee wordt bedoeld? Het oude glas dat je bij veel monumentale gebouwen nog altijd ziet, maar dan op een moderne manier geproduceerd. Vroeger werd glas als het ware 'getrokken', waarbij het glas met een machine van vloeibaar naar vast werd gemaakt. Het resultaat was vaak glas met een reliëf of glas in kleine ruitjes.
Deze uitstraling is nog altijd erg geliefd, maar het probleem van dit oude glas is dat het vaak slecht geïsoleerd is. Bovendien mogen monumentale panden vaak niet zomaar aangepast worden en moet de basis blijven bestaan. Monumentenglas biedt daarom het beste van twee werelden: een klassieke uitstraling, maar met betere isolatie dan vroeger.
Dit is de isolatiewaarde van monumentenglas
Woon je in een monumentaal pand, dan is het soms lastig om de isolatiewaarde van de woning te verhogen. Het oude glas vervangen voor monumentenglas kan al een goede stap zijn. De isolatiewaarde van monumentenglas ligt meestal tussen die van enkel glas en HR++-glas. Meestal heeft die hogere isolatiewaarde te maken met de dikte van het glas, en om dikker glas te plaatsen moet je vaak aanpassingen doen aan het frame. Monumentenglas plaatsen is dus een lastigere klus dan 'gewoon' glas plaatsen.
De verschillende soorten monumentenglas
Wil je monumentenglas plaatsen, dan kun je over het algemeen kiezen tussen vier verschillende soorten. Doordat je met verschillende diktes te maken hebt, zijn niet alle opties in elke woning mogelijk. Daarom is het altijd slim om van tevoren advies te vragen aan een vakman- of vrouw. Deze vier soorten komen het vaakste voor:
-
Enkelglas zonder coating. Deze variant lijkt qua uiterlijk het meest op het oude glas, maar biedt ook eenzelfde isolatie. Echt populair is deze optie dus niet, want je bent in de koude wintermaanden veel stookkosten kwijt.
-
Enkelglas met coating. Ook dit is een goede optie wanneer je alle uiterlijke kenmerken van het oude glas wilt behouden. De laag coating biedt net iets meer isolatie dan het enkelglas zonder coating. Doordat het om slechts een laagje gaat, passen de nieuwe ramen vaak in het al bestaande frame.
-
Gelamineerd glas. Hierbij worden meerdere lagen glas tegen elkaar aangelegd. De buitenste laag is oud glas, waardoor je vanaf straat de monumentale uitstraling behoudt. De andere lagen bestaan vaak uit een beter geïsoleerd glas, waardoor de samenstelling meer warmte binnenhoudt. Het nadeel? De kans is aanwezig dat ook het frame moet worden aangepast.
-
Isolerend dubbelglas. Deze optie isoleert het beste, doordat de ruimte tussen twee tegen elkaar aangeperste glasplaten gevuld wordt met lucht. Ook hierbij moet het frame eigenlijk altijd worden aangepast, waardoor het niet de goedkoopste optie is en ook niet altijd mogelijk is in monumentale panden.
LEES OOK
Binnenkijken in een monumentaal pand met achtergevel van glas
Verplicht bij monumentale gebouwen
Vind je de plaatsing van monumentenglas te duur, dan heb je in sommige gevallen pech. Sommige oude huizen en panden worden in Nederland namelijk beschermd. Als het om een monument gaat, moeten de aanpassingen in huis volgens bepaalde regels gaan. Zo behoudt een pand haar oude uitstraling en past het binnen de andere panden in de omgeving.
Subsidies
Doordat je met monumentenglas kiest voor een betere isolering van het huis, kun je in veel gevallen subsidie aanvragen. Hoewel deze subsidie slechts een klein gedeelte van de kosten bedraagt, is elk bedrag mooi meegenomen. Bovendien betalen de kosten zichzelf terug wanneer je door een hogere isolatiewaarde bespaart op de energierekening.