Een huis op papier kopen? Zo doe je dat

beeld vtwonen Beeld

Koop je een huis dat nog gebouwd moet worden, dan valt er weinig te bezichtigen. Je zult het moeten doen met een kale bouwgrond en de plannen. Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis ‘op papier’. Hou rekening met deze 4 punten om verrassingen te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie


1. Weet wat je koopt

Het kopen van een nieuwbouwhuis heeft vele voordelen, je bent enigszins vrij de ruimte in te delen zoals jij dat wilt, alles is gloednieuw, het voldoet aan alle veiligheidsnormen en de isolatiewaarde is hoog. Toch moet je ook letten op een aantal zaken: je moet een tijd wachten tot de woning klaar is, voor aanpassingen betaal je extra en de oplevering is zelden perfect. Daarom is het altijd slim na oplevering je huis op gebreken te laten controleren door een deskundig persoon. Daarna kun je verdere beslissingen nemen. Je kunt bijvoorbeeld bepalen of je voor een basic badkamer gaat, of toch een luxueuze variant wilt. Misschien wil je ergens een muurtje inbouwen, andere deuren of een extra stopcontact. Aan alles hangt een prijskaartje, dus let goed op waar je voor kiest, hou de garantie in de gaten en leg afspraken vast. Als er onverhoopt problemen ontstaan, bestaat het risico dat de aannemers hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen door naar de ander te wijzen.

2. Bekijk de bouwplannen

Met de brochure van de ontwikkelaar krijg je al een beetje een idee van de locatie en mogelijkheden van jouw woning. Maar echt indelen ga je pas doen aan de hand van de bouwtekeningen. De plattegrondtekening zal je waarschijnlijk het langst bestuderen. Bekijk hierop hoe groot de kamers zijn, hoe ze zijn ingedeeld en hoe dik de muren zijn. Maar let ook goed op zaken als de doorloophoogte en de plaatsing van ramen, daglicht is erg sfeerbepalend. Vergeet ook de draairichting van de deuren niet, de looplijn van de trap én de ventilatiemogelijkheden. Daarnaast is het handig vooraf vast te stellen hoeveel stopcontacten elke ruimte nodig heeft en waar deze moeten komen.

Lees verder onder de advertentie

3. Bepaal de ligging

Op een situatietekening zie je hoe de woning en het perceel erbij liggen en kun je zien welke bebouwing er in de nabije omgeving gepland is. Bekijk bij deze tekening ook meteen hoe je woning ten opzichte van de zon ligt. Je kunt bij de ontwikkelaar vragen om een zonnestudie, hierop kun je goed zien hoe het zon- en schaduwverloop op de locatie is. Heel handig om daar rekening mee te houden bij het indelen van de kamers en de tuin.

4. Neem alvast een kijkje

Als je geluk hebt kun je in sommige gevallen al een modelwoning bekijken. Hierbij krijg je een impressie van hoe de woning eruit gaat zien en hoe jouw ideeën hierin passen. Maar steeds meer projectontwikkelaars maken ook gebruik van een VR-bril, wat het mogelijk maakt alvast door je toekomstige huis te wandelen terwijl de bouw nog moet starten. Het voordeel is dat je dan in 3D kunt ervaren hoe een woning aanvoelt, of die uitbouw echt zoveel extra ruimte brengt en of de keuken bij nader inzien toch niet te donker is.

Bron beeld: vtwonen februari 2015 | Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Femke Pastijn

Lees verder onder de advertentie