De perfecte basis: alles wat je wilt weten over een witte vloer

 Bouclé driezitsbank Rico van Ferm Living € 2985,-. Wollen vloerkleed Peas van Hay, 200×300 cm € 999,-. Vloerlamp Alton van Nordlux, 150×27,5 cm (hxØ) € 143,95 (vtwonen.nl). Kunstwerken van July Adrichem (julyadrichem.com) in opdracht van Avenue Design Studio (avenue-designstudio.com). Suède loafers € 150,- (arket.com). Mand van olifantsgras van Twenty One Tonnes, 64 cm (h) € 275,- (pantoufle-design.nl). Witte schaal Rock Vessel van Marlies Huybs € 130,-. Spekstenen object Kisii S € 25,-, rechthoekig kussen van Marleen van Haaften in samenwerking met Studio Yen € 75,-, messing olielampjes van Casegoods, set € 30,- (studio-yen.com). Kussen Moroccan stripe € 105,- (billierose.be). Plaid 130×170 cm € 49,95 (hm.com). Overig privébezit.  Beeld

De witte vloer wordt steeds populairder, al blijft het natuurlijk een gedurfde keuze. Het is de perfecte basis voor de rest van het interieur, maar wit is wel vlekgevoelig. We zetten daarom alle voordelen en nadelen naast elkaar, zo kun je zelf beslissen of het echt jouw droomvloer is.

Lees verder onder de advertentie

Een witte vloer in huis? Dit zijn de voor- en nadelen

Een witte vloer klinkt als een nachtmerrie voor de een en als een droom voor de ander. Zit je tussen de twee in en twijfel je nog? Overweeg de volgende voor- en nadelen dan goed voordat je de knoop doorhakt.

De voordelen van een witte vloer:

  • Donkere kleuren maken een ruimte optisch kleiner, lichte kleuren doen automatisch het tegenovergestelde. Met een witte vloer lijkt je huis dus stukken ruimer, en dat is vooral in kleine woningen fijn.
  • Wit combineert met werkelijk alles, waardoor je meubels perfect bij je nieuwe vloer passen. Bij veel houten vloeren in een bruintint, kan dit niet het geval zijn.
  • Als het op witte vloeren aankomt, is de keuze in materialen groot. De ene witte vloer is dus zeker de ander niet, en dat betekent een vloer in compleet jouw eigen stijl.

De nadelen van een witte vloer:

  • Wie graag witte kleding draagt, weet als geen ander dat wit niet bepaald smetteloos is. Zelfs het kleinste vlekje zie je erop, en helaas is dat ook het geval voor witte vloeren – voor welk materiaal je ook kiest. Een vloer in een strakke kleur is dus misschien niet geschikt wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt.
  • Doordat vlekken zo goed zichtbaar zijn, vergt een witte vloer veel onderhoud. Ervoor zorgen dat vlekken niet intrekken kan, maar je moet er wel snel bij zijn.

LEES OOK
Houten vloer wit verven? Dit wil je weten

Naast een prachtige uitstraling heeft een houten vloer ook een hoogwaardige kwaliteit, waardoor-ie lang mee gaat.

beeld vtwonen Beeld

Voor deze materialen witte vloer kun je kiezen

Je kunt het je zo gek niet bedenken, of er bestaat een vloer in. (Bijna) alle vloersoorten hebben ook witte varianten met ieder z’n eigen voordelen. De populairste materialen zetten we op een rij.

  • Veruit het populairste materiaal is hout, doordat dit een authentieke uitstraling heeft. Het is aan de dure kant, maar daar krijg je veel voor terug. Naast een prachtige uitstraling heeft een houten vloer namelijk ook een hoogwaardige kwaliteit, waardoor-ie lang mee gaat.
  • Ook in laminaat kun je voor de kleur wit kiezen. Dit is een goedkopere optie, die ook nog eens minder onderhoud nodig heeft. Wel kunnen bepaalde laminaatsoorten er ietwat goedkoop uitzien -maar ook daar is heel wat keuze in.
  • Dan is er nog PVC, een multifunctionele en duurzame vloer die je ook in de vtwonen collectie vindt.

Zo maak je een lichtgekleurde vloer schoon

We noemden het al even: een witte vloer schoonhouden lijkt een lastige klus. Gelukkig zijn er heel wat trucjes om deze taak eenvoudiger te maken. Zorg er in eerste instantie voor dat vlekken überhaupt geen kans maken, voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Laat vieze schoenen dus in de gang staan of schaf een mooie deurmat aan die gros van het vuil bij zich houdt.

Toch zul je zien dat dit lang niet alle vlekken buiten de deur houdt en dat schoonmaken regelmatig nodig is. Onze tip? Schaf een stoomreiniger aan! Met dit apparaat is en witte vloer schoonmaken een fluitje van een cent, en hoef je geen kracht meer te zetten om al die vlekken eruit te boenen. Check wel of jouw vloer er geschikt voor is.

Met deze kleuren combineer je een witte vloer

Heb je een witte vloer gelegd, dan is combineren in elk geval de makkelijkste (en leukste!) taak die je nog te wachten staat. Welke kleuren passen immers niet bij wit? Je kunt voor een boho interieur kiezen met wit als uitgangsbasis en het combineren met aardetinten en hier en daar wat felle kleuren. Of ga juist voor een strak interieur met zwarte meubels en witte accessoires. Ook wanneer je van veel kleur in huis houdt, is wit het perfecte uitgangspunt van je interieur. Een roze vloerkleed, groene zetel en blauwe eetkamerstoelen? Kan allemaal bij een witte vloer!

Shop de stijl…

Lees meer

beeld vtwonen Beeld

vloeren De voordelen en werkwijze van een houten vloer oliën

beeld vtwonen Beeld

styling Dit kun je met betonverf op de vloer en muren

beeld vtwonen Beeld

vloeren Zo mooi is een lichte vloer in huis (en met deze tips blijft ie ook zo)

beeld vtwonen Beeld

Cursus: kleur in huis

Bron: Beeld 1: vtwonen 03-2018 | styling Kim van Rossenberg | fotografie fotografie Sjoerd Eickmans Eickmans. Beeld 2:vtwonen 04-2019 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie