De kelder waterdicht maken: het hoe en waarom

beeld vtwonen Beeld

Nederland ligt onder de zeespiegel. En over het algemeen staat het grondwater daarom hoog in ons kikkerland. Veel kelders liggen onder de grondwaterspiegel en moeten dus goed bestand zijn tegen vocht. Omdat muren en beton poriën hebben waar vocht doorheen kan, is het belangrijk de kelder goed waterdicht te maken. Dit kan op verschillende manieren, waaronder impregneren, injecteren, stuken en door bitumen te gebruiken. Benieuwd wat dit allemaal inhoudt? Lees meer over de risico’s van een vochtige kelder, de mogelijkheden en de kosten van de kelder vochtvrij maken.

Lees verder onder de advertentie

De gevolgen van een vochtige kelder

De kelder – of op z’n Frans het souterrain – waterdicht maken doe je niet voor niets. Een kelder wordt meestal gebruikt voor opslag of als extra (slaap)kamer. Er is weinig zo vervelend als vocht in de muur of een natte vloer. Vocht tast kostbare spullen zoals vloerbedekking en de muren aan. Slapen in een vochtige kamer is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Door vocht hebben schimmels en algen vrij spel. Ze kunnen zelfs het fundament van het huis aantasten, waardoor niet alleen het woonplezier maar ook de waarde van het huis in gevaar komt. Hoe vochtiger de kelder, hoe meer moeite je moet doen om deze te verwarmen: ook nog eens nadelig voor de energierekening dus. De kelder waterdicht maken én houden zou daarom bovenaan je prioriteitenlijst moeten staan. Zelfs als je denkt dat je met een betonnen kelder veilig bent, want ook hier kan vocht doorheen komen. Alleen hoe herken je een vochtige kelder? Bijvoorbeeld als de muurverf afbladdert, het stukwerk loslaat of als je merkt dat de lucht vochtig aanvoelt in de kelder. Als er een laag water staat of als je vochtplekken ziet op de muren is het zeker de hoogste tijd om hulp in te schakelen.

De kelder waterdicht maken op verschillende manieren

Er bestaan genoeg manieren om de kelder vochtvrij te maken. Dat kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Aan de buitenkant afdichten is de meest effectieve manier om de kelder vochtvrij te maken en houden. Vocht dringt dan de kelder niet meer binnen en tast dus ook de constructie niet aan. Dit is wel gelijk de lastigste manier: om de keldermuren aan de buitenkant af te dichten moeten deze vaak eerst worden uitgegraven. Anders trekt het vocht alsnog naar binnen. De kelder waterdicht maken aan de binnenkant van de muur is wat dat betreft makkelijker. Toch vraagt ook deze klus flink wat aandacht. Wil je verzekerd zijn van een vochtvrije kelder? Schakel dan een professional in.

Dit zijn manieren (en de kosten) om de kelder waterdicht te maken:

  • De muren in de kelder impregneren
Lees verder onder de advertentie

De kelder laten impregneren is een goede manier om de kelder vanuit de binnenkant waterdicht te maken. Bij impregneren wordt een transparante en waterafstotende vloeistof of crème op de muren aangebracht. Dit speciale impregneermiddel trekt diep in de structuur van de muur en laat een waterafstotende laag achter dat vocht buiten de deur houdt. Als je dit laat doen, ben je voor het impregneren van een kelder van 10 m2 zo’n € 400 kwijt. De meeste impregneermiddelen gaan gemiddeld tien jaar mee. Na die tijd moet je het waarschijnlijk weer laten doen. Lees hier meer over het impregneren van de muur en hoe je dat in 5 stappen zelf doet.

  • De keldermuren injecteren

Het injecteren van de muren is de meest gebruikte manier om de kelder waterdicht te maken. Het is een effectieve behandeling die vocht jarenlang tegenhoudt. Er worden eerst een paar gaten geboord in de muren en vloer. Vervolgens wordt een waterafstotende gel in de boorgaten gespoten, zodat het goed de structuur in kan trekken. Daarna worden de boorgaten met een waterdicht middel gevuld. Om zeker te zijn dat vocht geen kans krijgt, wordt tot slot nog een waterdichte cementlaag op de muren en vloer gesmeerd. De kosten hiervan worden meestal per strekkende meter gerekend. Een strekkende meter is altijd 1 meter lang, maar de breedte verschilt. Voor een keldermuur van 10 strekkende meter ben je gemiddeld ruim € 1.000 kwijt.

Lees verder onder de advertentie
  • De kelder afdichten door te stuken

Je kunt er ook voor kiezen om de kelder waterdicht te laten maken door een stukadoor. Door de gehele kelder met een waterafstotende laag te stuken, worden alle kieren, gaten en scheuren afgedicht. Een stukadoor kan de keldervloer waterdicht maken door ‘m te stuken. Zo wordt ook het grondwater dat van beneden opkomt tegengehouden. Een kelder van 10 m2 waterdicht maken door te stuken kost zo’n € 300.

  • De kelder waterdicht maken met bitumen
Lees verder onder de advertentie

Bitumen is een andere benaming voor asfalt. Deze vloeibare vorm van aardolie is enorm vochtwerend en wordt vaak gebruikt op daken, maar is ook geschikt om de kelder vochtvrij te maken. Bitumen wordt op de muren en vloer aangebracht met een kwast of roller. Er zijn meestal zo’n drie lagen nodig om de kelder waterdicht te maken. De kosten voor een kelder van 10 m2 bedragen zo’n € 200 tot € 400.

  • Een volledige kelderdichting

Dit is de meest rigoureuze en duurste aanpak om de kelder waterdicht te maken. Bij deze zogenaamde bekuiping worden de keldermuren en keldervloer ingesmeerd met een waterdichte laag cement met daarover een wand- of vloerplaat. Vocht kan zo niet meer door de muren en vloer heen, waardoor de kelder een ideale ruimte wordt om in te wonen of werken. Voor een kelder van 10 m2 ben je in dit geval tussen de € 1.000 en € 3.000 kwijt. Dit is wel afhankelijk van de staat van de kelder en hoeveel materiaal er nodig is.

Lees verder onder de advertentie

De kelder waterdicht maken is een belangrijke stap naar een fijne woning. Heb je last van meer vocht in huis? Dit kun je eraan doen.

Moois shoppen voor in huis…

Bron: vtwonen 08-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie